VaticanNews.va

   19. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

24.10.2003 

Uzdravení slepého u Jericha (Mk 10, 46-52)

Myšlenka k 30. neděli v mezidobí/B

Tomáš Špidlík

Jeden můj známý v Kanadě prodělal těžkou oční operaci. Byla dost bolestná, těžko snášel i potom zavázené oči a odkázanost na druhé ve všech maličkostech denního života. Ale chirurg ho stále ujišťoval: ?Až vám sejmu obvaz, stane se zázrak, uvidíte všechno.? Ten příslib ovšem dodával naděje. Splnil se? Jednoho dne se konečně lékař dostavil a slavnostně oznamoval: ?Teď už tedy sejmeme obvaz.? Šlo to celkem lehce. A lékař se ptal: ?Tak co vidíte?? Zklamání bylo oboustranné, když nemocný smutně prohlásil: ?Nic.? Lékař tomu nechtěl věřit, ale musel i on přijmout skutečnost, že se zákrok nepodařil. Naštěstí nebyl ten neúspěch trvalý, nakonec nemocný začal vidět, i když oslabeně. Lékař si pak smutně povzdychl: ?Já jsem doufal, že udělám zázrak jak v evangeliu, ale nevyšlo to tak lehce.? Nemocný, který se nakonec smířil s tím, že vidí oslabeně, začal mít smysl pro humor a řekl lékaři: ?To je proto, že nejsme u Jericha, ale jenom v Kanadě, kde se divy nedějí.? Ale evangelní zázrak se nestal ani v samotném Jerichu.

Říkají, že do Jericha Ježíš sám nikdy nevstoupil. Slepého uzdravil na cestě před městem. Město samo nemělo u Židů dobrou pověst. Chodili tam bohatí lidé trávit zimu, protože je tam tepleji a je to u vody. Morálním životem ovšem takové lázeňské středisko nevynikalo. Ta okolnost zavdala autorům rozjímavých knížek příležitost k symbolickému výkladu. Seděl tam slepec u cesty. Žebráci se shromažďují normálně tam, kudy chodí bohatí lidé. Ale dali té okolnosti obrazný smysl. Byl slepý, protože život v Jerichu oslepoval ty, kdo tam chodili. Z denní zkušenosti známe, že nás oslepí např. světla reflektorů. Jsou totiž silná, působí na oči tak, že nemohou vidět jiné věci, které jsou daleko méně osvětlené. To se stává i lidem, kteří se dali na cestu požitkářství. Říká se, že už je pak ?nebaví leda to, co je baví?. Okruh jejich zájmů se tak zúžil, že se vyhnou všemu jinému.

Žebrákům se dovoluje, aby stáli u cesty. Ale nemáme rádi ty, kteří jsou obtížní, kteří jsou vtíraví. Tento normální jev může dostat zase obrazná smysl. Žádné prostředí nemá rádo, aby se tam dostal někdo, kdo ruší celkovou atmosféru, kde se odlišuje od ostatních. Tím méně to snášejí ti, kdo se přišli bavit. Působivě to vylíčil J. Wolker v básni Kavárna Bellevue. Mrazivě působí pouhý pohled chudáka, který se oknem zadívá do teplého prostředí bohatců v kavárně. Ale stejně trapně působí, když začne někdo rozhovor o náboženství tam, kde se mluví jenom o penězích. Společnost dnes vymezila náboženským projevům místa a dobu. Při taneční zábavě se nemůže zpívat gregoriánský chorál. Toto rozdělení samo o sobě není zlé, patří ke spořádanému životu. Bohužel, tzv. profánní, světský prvek se tak rozrůstá, že udušuje každou vzpomínku na Boha. Okřikují pak každého, kdo by ho chtěl připomenout i tam, kde má mít místo.

Proto také okřikovali žebráka u Jericha, když šel okolo Ježíš. Ale překřikování je zlozvykem na neukázněných schůzích v debatách, na lidovém trhu je praktikují vyvolávači zboží, ale používá se i jako psychologická pomůcka proti nepříjemným šramotům a hluku. Sluchátka a tranzistor s pěknou hudbou nám pomáhají zapomenout, že jedeme tramvají v hlučné městské ulici. Ať posoudí psychologové výhody a nevýhody takového vnějšího ?překřikování?. Existují však i metody vnitřní. Máme plnou hlavu zneklidňujících myšlenek. Najednou nás však něco silně zaujme a všechny ostatní představy ztichnou. ?Staňte se jen jednou myšlenkou,? radí indičtí jogíni, ?a vyléčíte všechen vnitřní rozklad osobnosti.? Nepopíráme hodnotu této rady. Ale je v ní nebezpečí. Co když je ta jedna myšlenka pomýlená, co když je iluze? I křesťanští autoři radí zjednodušit duchovní život tak, aby v nás převládala jedna myšlenka. Ale musí to být myšlenka Boží, aby byla pravdivá. Ta pak ostatní lidské myšlenky nevyhubí, ale sladí tak, aby tvořily harmonii s dominantou, kterou je pravda Kristova.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti