Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 O Kompendiu sociálního učení církve 

2.10.2007 

O Kompendiu sociálního učení církve, 8.část

Pavel Jajtner

Kapitola pátá: Rodina jako živoucí buňka společnosti

Církev, osvícená světlem biblického poselství, pohlíží na rodinu jako na první přirozenou společnost, která se těší svým vlastním a původním právům, a klade ji do středu společenského života. Připisovat rodině podřadnou a druhotnou úlohu, odnímat jí tu důstojnost, která jí ve společnosti přísluší, znamená působit těžkou škodu skutečnému rozvoji společnosti.

Rodina jako přirozené společenství, v němž se pravdivě prožívají mezilidské vztahy, přispívá jedinečným a ničím nenahraditelným způsobem k dobru společnosti.

Společnost vytvářená v zájmu a podle měřítek rodiny je nejlepší zárukou proti každé deformaci individualistického nebo kolektivistického typu, protože právě v rodině je osoba stále v ohnisku pozornosti. Je zcela evidentní, že dobro osob a fungování společnosti úzce souvisejí s dobrým stavem manželského a rodinného společenství.

Bez rodin, které jsou pevnými společenstvími a jejíž členové se odhodlaně nasazují za druhé, by došlo k oslabení národů. V rodině se již od prvních let života člověku vštěpují mravní hodnoty, předává se mu duchovní dědictví náboženské komunity i kulturní dědictví národa. V rodině si člověk osvojuje společenskou odpovědnost a solidaritu[1].

Žádný sociální model, jehož záměrem je služba dobru člověka, nesmí zanedbávat ústřední postavení a společenskou odpovědnost rodiny. Společnost a stát mají ve vztahu k rodině navíc povinnost držet se principu subsidiarity. Respektování tohoto principu znamená, že úřady nesmějí odebírat rodině ty úlohy, které může dobře naplňovat sama nebo ve svobodném spojení s ostatními rodinami. Společnost má povinnost podporovat rodinu tím, že pro ni zajistí veškerou pomoc, kterou potřebuje, aby správně plnila to, co je jejím posláním.

Rodina je založena na svobodné vůli ženy a muže spojit se manželským svazkem a respektovat přitom význam i hodnotu manželství, které nezávisí na člověku, ale především na samotném Bohu. Žádná veřejná moc nesmí zrušit mravní právo na manželství ani upravovat jeho zaměření.

Charakteristickými rysy manželství jsou: úplnost (manželé se vzájemně darují na tělesné i duchovní rovině), jednota: (manželé se stávají ?jedním tělem? - srov. Gn 2,24), nerozlučitelnost a věrnost, a plodnost, k níž je manželství přirozeně zaměřeno.

Původní lidskou skutečnost manželství prožívají pokřtěné osoby (díky Kristovu ustanovení) v nadpřirozené svátostné formě, která je znamením i nástrojem milosti.

Díky lásce, která je zásadní skutečností definující manželství a rodinu, každá osoba, muž i žena, dochází uznání, přijetí a respektu k vlastní důstojnosti. Z lásky se rodí vztahy prožívané ve znamení nezištnosti, která u všech členů a u každého jednotlivě respektuje a podporuje osobní důstojnost jako jediné rozhodující měřítko hodnot. Z toho pramení srdečná příchylnost a setkání v rozhovoru, nesobecká ochota pomoci, velkorysá vůle sloužit druhým i hluboce pociťovaná vzájemnost.

Láska se projevuje také prostřednictvím pozorné péče o staré lidi, kteří žijí v rodině. Jejich přítomnost proto může mít velkou hodnotu. Oni jsou příkladem vztahu mezi jednotlivými generacemi, a tak přispívají k blahu rodiny i celé společnosti. Kromě svědectví o tom, že existují aspekty života, které se neměří ekonomickými kritérii nebo výkonností (lidské, kulturní, mravní a sociální hodnoty), ale mohou nabídnout také skutečný přínos v oblasti práce a odpovědnosti.

Povaha manželské lásky vyžaduje stabilitu manželského vztahu a jeho nerozlučitelnost. Bez vztahu výlučné a naprosté lásky, jež musí být vlastní manželskému svazku, dochází k rozkolu, který způsobuje velké utrpení potomkům a má škodlivé důsledky pro celou společnost.

Církev se za osoby, které po rozvodu vstoupily do nového svazku, modlí, povzbuzuje je v duchovních obtížích, s nimiž se potýkají, a podporuje je ve víře a naději. Tyto osoby mají naslouchat Božímu slovu, účastnit se na slavení mše svaté, vytrvat v modlitbě, rozhodněji konat díla lásky, pracovat v zájmu spravedlnosti a míru, vychovávat své potomky ve víře a pěstovat ducha kajícnosti a konat kající skutky, aby si tak stále vyprošovaly Boží milost.

[1] Srov. Katechismus katolické církve, č. 2224.



Další články z podrubriky O Kompendiu sociálního učení církve

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.6.19 Papež vystoupil na summitu amerických soudců
21.11.17 Odboráři na vatikánské konferenci
10.10.16 Docat aneb What to do?
22.11.13 Papež František o mystice v sociální nauce církve
17.6.11 Seminář o etice podnikání



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti