Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.6.2007 

Odvolací soud vynesl osvobozující rozsudek v procesu proti Vatikánskému rozhlasu

Řím. Odvolací soud v Římě vynesl v pondělí 4.června osvobozující rozsudek druhého stupně v procesu vedeném proti Vatikánskému rozhlasu za domnělé elektromagnetické znečišťování, které mělo být způsobeno činností rozhlasového vysílače Santa Maria di Galeria a které bylo podle čl. 674 italského trestního zákona kvalifikováno jako ?vrhání nebezpečných předmětů?.

Rozsudek vzal do úvahy žádost obhajoby Vatikánského rozhlasu a kard. Roberta Tucciho, tehdejšího předsedu správní rady rozhlasového vysílače a o.Pasquale Borgomea, bývalého generálního ředitele zprostil obžaloby za přestupek ?vrhání nebezpečných předmětů?.

Ředitelství rozhlasu vyjádřilo své uspokojení nad rozhodnutím odvolacího soudu, který uznal řádnost činnosti Vatikánského rozhlasu. Výrok soudu je rozhodujícím krokem k navrácení dobrého jména Vatikánskému rozhlasu, jehož pověst byla poškozena nespravedlivým obviněním, které vytvářelo v obyvatelstvu neopodstatněné obavy.

Ředitelství rozhlasu na základě dohody s Italskou vládou postupuje od roku 2001 v naprostém souladu s italskými zákony, týkajícími se elektromagnetických emisí, a doufá, že jeho činnost bude moci nerušeně pokračovat v ovzduší nezbytné spolupráce s kompetentními italskými institucemi i občany.

V každém případě je vhodné krátce připomenout události, které předcházely včerejšímu osvobozujícímu rozsudku.

Činnost rozhlasového vysílače Vatikánského rádia situovaného v Santa Maria di Galeria na severu Říma se v roce 2001 stala předmětem živých polemik, které byly podle našeho mínění naprosto neopodstatněné. Jádro sporu spočívalo v dodržování či porušování nových italských zákonů o elektromagnetických emisích. Problém byl řešen a vyřešen ještě do léta onoho roku v rámci dohody mezi Itálií a Svatým stolcem na úrovni příslušné bilaterální komise. Navzdory tomu však některá ekologická sdružení, výbory a jednotliví občané, sídlící v daném regionu podali trestní oznámení na Vatikánský rozhlas s obviněním, že šířilo ?elektromagnetické záření urážející či poškozující obyvatele, kteří bydlí v přilehlém okolí a kterým tak přivodilo nepohodlí, nepříjemnosti, potíže a rušilo je?. Tři ředitelé rozhlasové stanice byli obžalováni za přestupek ?vrhání nebezpečných předmětů? podle čl.674 trestního zákona.

To byl počátek procesu, který se v první fázi skončil 19.února 2002, když příslušný soudce prohlásil, že nemůže pokračovat v procesu vzhledem k právně-procesnímu pochybení v důsledku Lateránských dohod, podle nichž je Vatikánský rozhlas ústřední institucí katolické Církve.

Následující rozsudek odvolacího soudu z 9.dubna 2003 tuto interpretaci nepřijal a vrátil celou kauzu zpět k soudu.

23.října téhož roku začala tedy druhá fáze procesu, která trvala rok a půl. Soud po mnoha stáních dospěl k závěru a odsoudil o.Borgomea a kard. Tucciho k 10 dnům vězení podmíněně.

Proti tomuto rozsudku se Vatikánský rozhlas odvolal k odvolacímu soudu v Římě, jehož první stání se konalo v rámci procesu druhého stupně 12. prosince 2006. Tento proces se skončil včerejším rozsudkem.

Jak už jsme mnohokrát v uplynulých letech vysvětlili a bylo to vysloveno obhajobou během procesu, Vatikánský rozhlas vždycky svou činnost vyvíjel v souladu s existujícími mezinárodními dohodami s Itálii o Rozhlasovém vysílači v Santa Maria di Galeria a pokud jde o ochranu místního obyvatelstva, vždycky se držel mezinárodních doporučení ve věci elektromagnetických emisí a to dokonce ještě dříve nežli byly přijaty příslušné italské zákony v této věci. Od roku 2001 na základě dohody s italskou vládou respektuje důsledně omezení stávajících platných italských zákonů, jak to dokazují měření, která byla provedena z nařízení zmíněné bilaterální komise kompetentními veřejnými italskými institucemi. Neexistuje proto žádný podložený důvod myslet si, že činnost Vatikánského rozhlasu byla v minulosti skutečně škodlivá a mohla by dnes představovat ohrožení pro místní obyvatele.

Generální ředitel Vatikánského rozhlasu o.Federico Lombardi k tomu poznamenává:

?Osvobozující rozsudek odvolacího soudu v procesu proti Vatikánskému rozhlasu kvůli domnělému obtěžování obyvatel bydlících v blízkosti vysílačů Vatikánského rozhlasu v Santa Maria di Galeria je pro nás přirozeně dobrá zpráva. Vrací nám důvěru v italskou spravedlnost a jsme stejně tak jako dříve přesvědčeni , že jsme jednali zodpovědně, jak z hlediska respektování zákonů, tak z hlediska podstatného respektu dobra a zdraví všech, počínaje pracovníky vysílače Vatikánského rozhlasu i okolního obyvatelstva. Včerejší výrok soudu přispívá k opravě zkreslených perspektiv a neopodstatněných kritik na naši adresu. Druhá strana se již nechala slyšet, že proti rozsudku podá odvolání, což nás nepřekvapuje vzhledem k úpornosti žalující strany, jíž jsme dlouhé roky vystaveni, a kromě toho běží také další odlišný proces, ve kterém je Vatikánský rozhlas obviněn z toho, že způsobil škody na zdraví. Považujeme tedy za velice důležité prohlásit, že pro nás nejdůležitější není osvobozující rozsudek, který někomu může připadat formální, ale opravdové objasnění skutečného stavu věcí, tzn. aby bylo zřejmé, že jsme se při naší činnosti vždycky snažili dodržovat bezpečností normy (a to ještě předtím než byly v této věci přijaty italské normy) a že tedy není žádný důvod myslet si, že náš provoz představoval anebo představuje nějaké ohrožení. Nejspolehlivější hlasy vědeckých odborníků s námi v tomto pohledu na věc souhlasí. Nepřejeme si pouze klid k práci, ale přejeme si především, aby nikomu nepůsobila utrpení a ani se jí nemusel nikdo obávat. Budeme rádi dál spolupracovat s italskými institucemi a veřejností za tímto účelem.?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.10.09 Konec soudní anabáze proti Vatikánskému rozhlasu
10.5.05 Kauza ?Vatikánský rozhlas?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti