Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

21.4.2007 

Benedikt XVI. na pastorační cestě v severoitalské Lombardii

Vigevano. Benedikt XVI. dnes zahájil dvoudenní pastorační cestu, která vede do severoitalského regionu Lombardie, kde navštíví města Vigevano a nedalekou Pavii. Svatý otec se na cestu vydal v 15:30 z římského letiště Ciampino do Milána. Odtud pak vrtulníkem do Vigevana, které leží asi 30 km na jihozápad od lombardské metropole. Vigevano má přibližně 50 tisíc obyvatel. Od roku 1530 je sídlem biskupa, který spravuje diecézi, v níž na 1500 km2 žije necelých 180 tisíc obyvatel. Těsně před 17 hodinou přistál na stadionu ve Vigevano vrtulník s Benediktem XVI. na palubě. Petrova nástupce tady uvítal zástup místních atletů, žáci a členové sportovních středisek z různých částí zdejšího okresu. Odtud se pak Svatý otec vydal v papamobilu spolu s místním biskupem Mons. Claudio Bagginim do historického centra tohoto malebného města, na dómské náměstí, které pojalo kolem 10 tisíce lidí, přičemž další zástupy lemovaly příjezdovou cestu s nadšením, které je Italům vlastní. Cestou Benedikt XVI. minul klauzurní klášter Neustálých ctitelek Nejsvětější svátosti, které ho pozdravily, a jízdu ukončil před zdejším biskupstvím. Zde jej přivítal místní starosta. Svatý otec pak z balkónu biskupství pozdravil shromážděnou mládež a nemocné:

Drazí bratři a sestry,
Těší mne, že jsem mezi vámi a děkuji vám za vaše srdečné a slavnostní přijetí. Když jsem vystupoval z vrtulníku jakobych zaslechl ozvěnu zvonů, které se dnes v poledne rozezněly na znamení svátku a k mému pozdravu.
Chtěl jsem tuto svou pastorační cestu po Itálii začít právě tady ve Vigevano, jediné lombardské diecézi, kterou nenavštívil můj ctihodný předchůdce Jan Pavel II. Zde tedy jakoby přebírám cestu, kterou on započal, abych pokračoval a hlásal mužům a ženám milované Itálie starobylé a stále nové poselství, které v tomto velikonočním období zní se zvláštní silou: Kristus vstal z mrtvých! Kristus žije! Kristus je s námi dnes a navždy.

Po tomto přivítání se Svatý otec vydal z biskupství pěšky na zaplněné obdélné náměstí před zdejším dómem, jehož nádherné zaoblené průčelí tvořilo pozadí papežského pódia s oltářem, kde asi v 17:30 Benedikt XVI. zahájil mši svatou. Ve své homilii Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

Hoďte síť ... a najdete!? (Jan 21, 6)

Tato Ježíšova slova jsou součástí vyprávění o třetím zjevení Zmrtvýchvstalého učedníkům na břehu Tiberiadského jezera, a pojednávají o zázračném rybolovu. Po ?pohoršení? kříže se učedníci vrátili do svých domovů a ke své rybářské práci, tedy k činnosti, kterou konali předtím než se setkali s Ježíšem. Vrátili se k dřívějšímu životu a to nám dává pochopit atmosféru skleslosti a zmatku, jaké vládly v jejich společenství. Když se zdálo vše skončené, znovu jako na cestě do Emauz, zase Ježíš vychází vstříc svým přátelům. Tentokrát se s nimi setká u moře, setkává se s nimi po ránu, po zbytečné celonoční námaze. Jejich síť je prázdná. Je to jakoby určitá bilance jejich zkušenosti s Ježíšem: poznali ho, byli s ním a On jim sliboval tolik věcí. A přesto nyní stojí nad sítí, v níž není ani jediná ryba.
A hle, na úsvitu dne jim Ježíš jde vstříc. Oni ho hned nepoznávají a Ježíš říká učedníkům, kteří jsou unaveni a zklamáni tím, že nic neulovili: Hoďte síť na pravou stranu lodi a najdete. Normálně se ryby chytají do sítě v noci a ne ráno, když už je voda průhledná. Učedníci však Ježíšovi důvěřují a výsledkem je hojný, zázračný rybolov. Nyní Jan, osvícený láskou, říká Petrovi: Pán je to! Bystrý pohled učedníka, kterého Ježíš miloval ? ikona věřícího ? poznává Mistra, přítomného na břehu jezera. ?Pán je to!? - to je jeho spontánní vyznání víry a také výzva, abychom hlásali, že vzkříšený Kristus je pánem našeho života!
Drazí bratři a sestry, kéž církev, která je ve Vigevanu, opakuje s Janovým nadšením: Ježíš Kristus je Pán! A kéž vaše diecézní společenství naslouchá Pánu, který vám mými ústy opakuje: ?Hoď síť, vigevanská cirkvi a najdeš!? Přišel jsem mezi vás, abych vás především povzbudil, abyste byli smělými svědky Krista. Právě důvěryplné přijetí jeho slova učiní plodnými i vaše námahy. Když se práce na vinici Páně zdá marná jako ona noční námaha apoštolů, nesmí se zapomenout, že Ježíš je s to všechno v jediné chvíli změnit. Evangelijní úryvek, který jsme vyslechli, nám na jedné straně připomíná, že se musíme snažit jakoby všechno záviselo na našich námahách. Na druhé straně nám však dává chápat, že pravý úspěch našeho poslání je zcela Božím darem.

Svatý otec se pak zmínil o půvabu Vigevanského náměstí a zejména pozoruhodného průčelí zdejšího dómu a připomněl také jméno postavy, která se pojí i s našimi zeměmi, totiž generálního vikáře pražského arcibiskupství ze 17. století Juana Caramuela z Lobkowicz, který se potom stal biskupem Vigevana:

Toto průčelí bylo inspirováno návrhem proslulého Vigevanského biskupa Mons. Juana Caramuela z Lobkowicz, vědce evropského věhlasu, jehož 400.leté výročí narození jste nedávno oslavili. Jedinečná architektura tohoto průčelí spojuje harmonicky chrám, náměstí a zámek s jeho věží a symbolizuje tak podivuhodnou syntézu tradice, v níž se setkávají dvě podstatné dimenze vašeho města: občanská a náboženská.

Po mši svaté se pak Benedikt XVI. vydal vrtulníkem do asi 25km vzdálené Pavie, kde přenocuje.



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.4.12 Libanon si slibuje od papežské návštěvy vyjádření k arabskému jaru
10.3.12 Severoameričtí biskupové se chystají na Kubu a do Mexika
8.3.12 Na Benedikta XVI. čeká sto milionů věřících
24.1.12 Tiskový mluvčí k papežově možné návštěvě Libanonu
5.10.11 Severský papež na italském jihu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti