Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.2.2007 

Benedikt XVI. se setkal s kněžími své diecéze

Vatikán. V aule delle Benedizioni nad atriem svatopetrské baziliky se dnes dopoledne, jak bývá zvykem na začátku postní doby, konalo setkání kněží římské diecéze se svým biskupem, Petrovým nástupcem:

Chtěl bych především říci, že se rád setkávám se svým klérem, a mohu tak pocítit, že jsem také biskup jedné velké diecéze a ne jenom někým nahoře?(dlouhý potlesk)..

Žádný předem připravený projev, ale srdečná atmosféra, v níž nemůže chybět smysl pro humor - to jsou charakteristické znaky setkání tohoto druhu. Jejich odlehčená atmosféra, pronikne-li na veřejnost, umožňuje nahlédnout také lidskou osobnost papeže. I dnes, podobně jako během návštěvy římských seminaristů minulý týden, dal Svatý otec přednost neformálnímu sdílení a diskusi s kněžími, kteří mu kladli své otázky. Ne vždy, jak to u farářů někdy bývá, to byly otázky krátké a stručné. Naopak. Vyskytla se dokonce i taková otázka, která obsahovala zároveň i poměrně obšírnou odpověď. Měla se týkat toho, zda je příklad mučedníků přitažlivý pro dnešní mládež, na což papeži nezbývalo nic jiného než říci:

Vy jste nám už obsáhlou odpověď poskytl! Mohl bych tedy odpovědět jedině Ano!(...potlesk a smích) Přemýšlejme o vašich slovech... ?

Jiná otázka dalšího kněze se týkala pastorace mezi mládeží. Jsou nějaká témata, na která by bylo třeba se více soustředit při předávání víry mladým a těm nejmenším? A jak na to?

?Mládež pro nás představuje prioritu, protože často žije daleko od Boha. Potřebuje doprovod, aby našla svou cestu. Já, bohužel, žiji daleko od mládeže. Je však třeba je doprovázet, aby uvěřili, že víra není věcí minulosti a žít křesťansky je dobrá věc? Podstatným tématem je Bůh. Sv. Pavel nám připomíná, že poznáváním Boha nalézáme naději. Najít Boha, který je tvůrčím rozumem, a pak potkat Ježíše, tuto lidskou, historickou a reálnou postavu. Je to On, kdo mi pomáhá poznávat a chápat Boha. Ježíš není velkým prorokem. Je to Tvář Boží! Bůh není vzdálenou první příčinou, ale má Tvář, Tvář odpuštění a Lásky.
Potom musíme chápat, že Církev je velké společenství na cestě. Kristus není postavou minulosti, ale je v Církvi přítomen. Je třeba jít vpřed. Sv. Ambrož řekl: doposud jsme mluvili pouze o morálce, nyní je třeba mluvit o Mystériu, o Tajemství.
?

Během hodinu a půl trvající diskuse, při které Svatý otec odpověděl celkem na 9 otázek, byl také nadhozen problém, který všichni kněží důvěrně znají, totiž otázka rovnováhy mezi pastorací a duchovním životem. I tady papež nezapřel svůj smysl pro humor, když mimo jiné odpověděl:

Evangelia nám říkají: ve dne učil a v noci odešel na horu, aby se modlil k Otci? Já tady musím vyznat svou slabost, protože v noci se nemohu modlit, v noci bych chtěl spát...(smích a potlesk) nicméně nějaký ten volný čas pro Pána je skutečně zapotřebí hledat?

Benedikt XVI. zmínil mimochodem také to, že vbrzku bude zveřejněna posynodální apoštolská exhortace o Eucharistii. Svatý otec byl dotázán také na význam církevních hnutí a ve své odpovědi poukázal na to, že nová charismata, probuzená Duchem Svatým, netřeba uhasínat, i když zpočátku mohou být problematická podobně jako bylo např. kdysi, ve svých počátcích františkánské hnutí. Je třeba vést s církevními hnutími trpělivý dialog na všech stupních ? od faráře až po papeže. Benedikt XVI. tady konkrétně zmínil Neokatechumenální hnutí, které ? jak řekl ? zná od jeho počátků a v současné době se posuzuje možnost schválení jeho statutu. ?Nalezli jsme již dobrou ekleziologickou formu a pokračujeme na cestě vpřed.?

Totéž platí i pro jiná hnutí. Je třeba vděčnosti i trpělivosti, a někdy je třeba i přijímat nevyhnutelná utrpení. Vždyť i v manželství existují trápení! ?(smích a potlesk) Ale jdeme trpělivě kupředu.

Setkání Benedikta XVI. s římským klérem se skončilo společnou modlitbou Anděl Páně.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.18 Kardinál Ouellet: Benedikt XVI. nás může jako teolog ještě překvapit
7.2.18 Benedikt XVI.: Vnitřně jsem na pouti k Domovu
27.12.17 Papež František navštívil Benedikta XVI.
16.6.17 Arcibiskup Gänswein: Tichá přítomnost Benedikta XVI. církvi prospívá
4.4.17 Připomínka blížících se 90. narozenin Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti