Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   6. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

15.1.2007 

O čem se mluví: Výzkumy kmenových buněk

Americký kongres schválil podporu výzkumu na embryích

Jan Regner

Ve čtvrtek 11. ledna se americký Kongres přiklonil k tomu, aby vědci, kteří provádí výzkum na kmenových embryonálních buňkách, dostali peníze z federálních fondů. Církev v USA doufá, že prezident George Bush bude tak, jak slíbil, zákon vetovat. Kongres by zřejmě neměl dost hlasů, aby případné prezidentovo veto přehlasoval.

Není žádným tajemstvím, že takové experimenty vedou k zániku lidského zárodku v první fázi jeho života. Richard Doerfingler ze Sekretariátu pro Obranu života Americké biskupské konference proto apeloval na členy amerického Kongresu, aby obrátili svou pozornost na výzkumy, které nejsou příčinou etické kontroverze. Jde o využití kmenových buněk z organizmu dospělých lidí, např. z pupečníkové krve nebo kostní dřeně.

Výzkumy kmenových buněk dávají lékařům naději, že se podaří vyléčit řadu nemocí, kde byla medicína dosud bezmocná, jako je např. Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Kmenové buňky jsou nediferencované a je možné je v laboratorních podmínkách nasměrovat k tomu, aby z nich vznikla např. nervová tkáň, kožní tkáň nebo kostní dřeň. Tak by bylo možné vytvořit různé náhradní orgány a dokonce i tkáň mozkové kůry, srdce nebo oka.

?Většina společnosti podporuje výzkumy na kmenových buňkách, ale zároveň chce, aby experimenty nevedly k zničení života v jakémkoli stádiu. Postoj hodný mužů státu požaduje zhostit se této výzvy a podpořit takové výzkumy, které jsou ve shodě se svědomím většiny Američanů,? uvádí Richard Doerfingler.

To, že při získávání kmenových buněk z embryí jsou lidské zárodky zničeny, vzbuzuje závažné etické otázky. Odborníci na etiku a teologové upozorňují na velká nebezpečí a někdy dokonce přirovnávají výzkum na embryích k novodobému holocaustu. Kdyby bádání vědců směřovalo k získání a využití kmenových buněk z dospělého člověka, pak by se podařilo těmto etickým problémům vyhnout.

K dokreslení celého problému přispívá i to, že se v poslední době objevila zpráva o novém objevu: kmenové buňky se nacházejí i v plodové vodě. Nadějné výsledky výzkumů uveřejnil Paolo De Coppi, lékař italského původu, který od roku 2005 žije v Londýně a působí v Great Ormond Street Hospital, a Anthony Antala z Wake Forest University v Jižní Karolíně. Výsledky svého bádání oba vědci zveřejnili v časopise Nature Biotechnology.

De Coppi podle svých slov objev učinil už r. 2000, kdy pracoval na projektu, který měl za cíl odstranit vrozené znetvoření u novorozenců. V těchto případech bývá dítě operováno a pokud je operace velkého rozsahu, je třeba aplikovat umělé tkáně. De Coppi si uvědomil, že by bylo lepší použít tkáně, které pocházejí z téhož dítěte. Ty se v laboratorních podmínkách nejprve musí více rozvinout a pak se znovu transplantují do těla dítěte. K tomu slouží buňky z lidského zárodku, ale přímo je odebrat bez toho, aby byl plod poškozen, je obtížné.

Pak ovšem De Coppiho napadlo, že před narozením se analyzují buňky plodové vody. Proto si položil otázku, zda by tam nemohly být také buňky kmenové. Jeho výzkumy pak byly korunovány úspěchem: v plodové vodě našel nediferenciované buňky, které se chovají velmi podobně jako ty získané z embryí.

Díky tomuto objevu se nabízí možnost, že by se v budoucnosti mohly uchovat staminární buňky z plodové vody matky, aby se pak mohly využít k vyvinutí případných náhradních orgánů dokonale kompatibilních s organizmem narozeného dítěte, které by onemocnilo nebo se zranilo. Přitom by nehrozilo nebezpečí, že imunitní systém orgány odmítne. A nejen to, tyto kmenové buňky by mohly pomoci léčit i jiné nemocné osoby bez etických problémů, které vycházejí z experimentů na embryích. Z tohoto objevu by mohla těžit i tzv. genetická terapie.

Práci týmu vědců, který objevil metodu, jak získat kmenové buňky z plodové vody, ocenil i kardinál Javier Lozano Barragan. Podle některých expertů totiž kvalita těchto buněk dokonce převyšuje kmenové buňky získávané z embryí.

Vědci nyní chtějí pokračovat ve výzkumech na malých i velkých zvířatech, aby zjistili, zda kmenové buňky z plodové vody mohou generovat všechny typy tkání, jako např. svalovou tkáň, krev, pancreas apod. Dosud se však už podařilo prokázat, že se mohou trasformovat v nervovou nebo kostní tkáň.

Není bez zajímavosti, že zveřejnění výsledků výzkumů nad získáváním staminárních buněk z plodové vody se zdrželo nejen proto, že vědci potřebovali čas, aby svoje poznatky potvrdili. Podle De Coppiho narazili ve vědecké společnosti na určité kruhy, především ve Spojených státech, které dělaly všechno proto, aby se publikace jejich bádání zpomalila.

V oblasti výzkumu kmenových buněk existuje řada velmi poctivých badatelů a lékařů, jejichž cílem je především odstranit bolest člověka a nalézt nové cesty k léčení dosud neléčitelných chorob. K nim zcela jistě patří i Paolo de Coppi. Je třeba však přiznat, že zde existuje také řada motivací méně čestných, nebo přinejmenších zjištných.

Celé týmy vědců nyní hrají o čas. Přitom nejde jen o soutěživost, nejde jen o prvenství v legitimním konkurenční boji, ale také o získání výhodného místa na trhu, který se dřív nebo později otevře. Také mnohé soukromé firmy, které podnikají v oblasti medicíny, si už brousí zuby. Proto se každá vědecká konference o kmenových buňkách těší jejich velkému zájmu. A je třeba přiznat, že stále častěji tyto firmy ve výzkumu staminárních buněk spatřují ? spíše než možnost pomoci lidem ? především velký komerční potenciál.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.2.16 Další liberalizace experimentů s lidskými embryi
27.8.13 Evropští daňoví poplatníci financují výzkum s lidskými zárodky
9.10.12 COMECE vybízí EU k zákazu biotechnologií užívajících lidské embryonální buňky
21.8.12 Iluze etického výzkumu
9.12.11 Evropští biskupové vyzývají k revizi unijní podopory výzkumu ebryonálních kmenových buněk



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti