Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Cesta do Compostely 

17.8.2006 

Rabanal del Camino

Johana Bronková

Milí posluchači, zdravím vás z Rabanal del Camino. Sedím v místnosti s velkým krbem, v refugiu, o které pečuje anglická konfraternita svatého Jakuba. Dům nese jméno poustevníka Gancelma. Ten tady žil na začátku 12. století, staral se o poutníky i o to, aby místa pamatující ještě římské doby, byla pokřtěna. Ale na to ještě přijde řeč.

Včerejší podvečer v Astorze byl deštivý. Strávili jsme ho pobíháním z jednoho podloubí do druhého, hledáním volné hospody ? všude bylo přeplněno a dokonce příprava jídel inzerovaných jako menu trvala přes hodinu. Než jsme se s tím smířili, odešli jsme asi ze dvou míst, takže se všechno protáhlo. A labyrint středověkých uliček nám situaci neulehčoval. Dosyta jsme stihli vychutnat jen dvě místa ve městě: katedrálu, postavenou v pozdně gotických formách na konci 15. století, a biskupský palác, který hned vedle, nad hradbami vybudoval v letech 1889 ? 1913 Antonio Gaudi. Na první pohled by vám možná připomněl romantický hrad pro hollywoodskou Sněhurku. Prohlížíte-li si ho ale pečlivěji, všimnete si jak architekt nápaditě a hravě zacházel s tvaroslovím gotické architektury. Všechny profily žeber i přípor jsou z glazované keramiky, hlavice sloupů zůstávají v náznacích a nepouštějí se do imitace. Vedle dobře odvedené stavitelské práce, která se ukazuje hlavně ve sklepení, sklenutém na pilíře jako románská krypta, je Gaudího palác zajímavý především celkovým rozvržením prostoru: hlavnímu patru biskupského paláce vévodí kaple a všechny místnosti pro další činnosti biskupa jsou jí z architektonického hlediska podřízeny. Je to zajímavý příklad komposice úřadu a domu jako součásti posvátného prostoru.

Ale vraťme se k pouti. Ranní déšť nezaplaší poutníka ? hlásil v 6 hod., když zazvonil budík, náš francouzský spolunocležník.Ale nebylo tak zle. Jak ohlásila už večerní duha nad astorzskou radnicí, město nám chtělo ukázat i přívětivější tvář ? nepršelo.

Vydali jsem se směrem k leonským horám. Pokud se někdo z Vás chystá do Compostely a má čas jen takové dva týdny, vřele doporučuji samozřejmě navštívit Leon, ale samotné Camino začít až od Astorgy. Nevěřili byste, jak dnes cesta ubíhala. Šlo se stále do kopce, jakoby pohled na krásnou krajinu ukusoval z cesty i námahy. Prošli jsme vesničkami, ve kterých je polovina kamenných domů rozpadlá, ale kde všude jsou doloženy poutnické špitály ? Santa Catalina de Somoza, s kostelem sv. Blažeje, El Ganso, kde se o poutníky kdysi staraly premonstrátky.

Právě za touhle vesničkou jsem dostihli mraky, které se od rána povalovaly na kopcích na obzoru a vítr za námi vyslal první kapky deště.

A teď to bude znít možná trochu jako z legendické literatury, ale ? světe div se ? přestože podle aktuálních zpráv o počasí tady všude beznadějně prší, a přestože po obou stranách svatojakubské cesty sahaly šedomodré mraky až k zemi, k nám dolétlo sotva pár kapek zanesených větrem. A tak jsme se cítili trochu jako Izraeliti na cestě Rudým mořem. A ten obraz se nabízel sám, protože zdejší půda je tmavě červená.

Mezi vřesovišti, nízkými doubky a borovicemi jsme pak dorazili k plotu oddělujícímu kus lesa. Poutníci do něj vpletli kříže ze sukovitých klacků i tenkých proutků, polámané i vzpřímené ze suché trávy i vřesu, zkrátka různé jako lidské osudy. Horská stezka končila u Rabanal del Camino. Přestože bylo teprve poledne, rozhodli jsme se nakonec zůstat. Rabanal totiž k poutní cestě do Compostely neodlučně patří. Na bezpečný přechod poutníků přes hory tu kdysi dohlíželi Templáři a podle jednoho francouzského příběhu ze 13. stol. si tady jistý bretonský rytíř Anscis vzal za ženu saracénskou princeznu Gaudissu.

My jsme tady našli útulný dům pro poutníky. U oběda jsme pak mluvili se starším pánem ze Schwarzwaldu. Protože spí hned vedle nás, všimla jsem si jeho dokrvava odřených prstů na nohách. Není divu, měl za sebou 40 km a zítra se chystá na stejně dlouhou trasu. Prý nemůže jinak, tlačí ho čas. ?Teď mi je 64 let?, říkal. ?Za dva roky půjdu do důchodu, a pak se vydám na cestu od svého domu a každý den půjdu jen 25 km.?

Tak a pro dnešek už toho bylo až až. My se teď těšíme na večerní mši, prý s gregoriánským zpěvem. Hned vedle nás je totiž malý benediktýnský klášter.


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.



Další články z podrubriky Cesta do Compostely

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti