Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Cesta do Compostely 

15.8.2006 

Villadangos Del Páramo

Johana Bronková

Milí posluchači, ten dnešní úsek cesty je asi první, který bych vám nepřála. V nepříjemnosti bezkonkurenční. Dlouhé předměstí Leónu, komerční zóna nabízející tisíce lamp, nábytku a kdoví čeho dalšího ? znáte to. Jediné plus bylo v tom, že Španělsko slaví Nanebevzetí P. Marie jako oficiální svátek a díky tomu aut bylo několikanásobně míň. Snad právě proto, že dnešní etapa poutnické cesty patří mezi vůbec nejstarší ? doložená je už v dokumentech z 10. století ? vede po ní hlavní silnice mezi Leónem a Astorgou. Poutníci proto musí ze začátku kličkovat ? jako po dlouhém nočním tahu ? a přesto se nevyhnou na mnoha místech asfaltu, což je pravý mor zejména pro achilovku.

Možná byla tahle část cesty obtížná vždycky ? nasvědčovalo by tomu i to, že Virgen del Camino, P. Maria uctívaná jako patronka Leónu a poutní cesty, není Madona s děťátkem, ale Pieta, Bolestná Matka s umučeným synem v náručí. Na samém okraji Leónu pro ni postavil v roce 1961 portugalský dominikán a architekt Francisco Coello moderní kostel s kolosálními bronzovými sochami P. Marie a dvanácti apoštolů v průčelí. Únavnou cestu vesnicemi jejichž sepětí s poutnickou cestou připomíná dnes už jen přízvisko ?del Camino? (Fresno del Camino, San Miguel del Camino), zpestřil jen košík se sušenkami, ovocem a zeleninou, s milým dopisem, ve kterém dárce vyzýval poutníky, aby se neostýchali a jedli, protože to vše je právě a jen pro ně. Jak jsem ale slíbila, musím se ještě vrátit ke včerejšímu večeru v Leónu.

Přestože byl rezidenčním městem španělských králů jen od 10. do 13. století, královský charakter si zachoval do dnešní doby. Zůstaly velké části středověkého opevnění vybudovaného z valounů, kterých je všude kolem, na poutnických cestách, habaděj. Za pozornost ale stojí především skvělá vrcholně gotická katedrála P. Marie, která jakoby z oka vypadla francouzským předlohám. A především Real Basilica de San Isidoro, královská bazilika zasvěcená sv. Isidorovi Sevilskému, jehož ostatky jsou v ní uloženy. Románskou baziliku dokončenou roku 1063 postavil král Fernando I. a jeho žena, doña Sancha. Už nejstarší průvodce poutníků od Aimeriga Picauda ji počítá mezi 4 hlavní svatyně španělského úseku poutní cesty. V její kryptě bylo pohřbeno 23 španělských panovníků ? jejich kosti jsou dnes bohužel trochu přeházené, protože Napoleónovo vojsko si v těch místech udělalo stáje. Ještě štěstí, že vojákům nepřekážely v cestě klenby ? na rozdíl od královských hrobů se zachovala jejich fresková výzdoba z r. 1060, a dnes se jim přezdívá ?Sixtinská kaple románského slohu?. Kristologický cyklus ? od zvěstování po Pantokratora ? doplňuje pozoruhodný kalendář měsíců, ilustrovaný typickými činnostmi odpovídajících ročních období.

Naše cesta z Leónu vedla dnes ráno kolem nádherné budovy špitálu sv. Marka. Byl jedním ze 17. leónských útulků pro poutníky. Vznikl ve 12. stol., vybudovala ho kapitula sv. Jakuba z Valladolit za podpory Ferdinanda katolického. A stal se snad nejskvostnější stavbou, kterou má León. Inu, tak tomu bylo, když se o poutníky starali králové, dneska je ve špitálu sv. Marka pěti hvězdičkový hotel. Ještě jednou zdravím z Villadangos Del Páramo a zítra naslyšenou z Astorgy.


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.



Další články z podrubriky Cesta do Compostely

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti