VaticanNews.va

   19. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

8.12.2006 

Lišky mají doupata a ptáci hnízda

Páteční promluva otce kardinála Tomáše Špidlíka k evangeliu 2. neděle adventní

Tomáš Špidlík

Který chlapec by se nerad zmocnil hnízda, které mají ptáci vysoko na stromě. Ale přísně nám to zakazovali. Rodiče měli strach, abychom nespadli při lezení na větev, a ve škole nám ukazovali, jak je to barbarské ničit domov nebeskému ptactvu. Pokud jde o podzemní doupata myší, cvrčků, krtků, tam jsme se necítili zavázáni respektovat bezpečnostní nebo mravní ohledy. Stalo se to však přece jenom v jednom případě. Našli jsme doupě křečka. Nalili jsme tam vodu, on vyběhl tak zuřivě, že jsme uběhli. Je to zajímavé, že všecka zvířata, která se zdají tak svobodná ve svých pohybech v přírodě, ve skutečnosti mají svůj brloh a svůj okruh. Dává jim to pocit bezpečnosti. Tím víc ten motiv platí pro lidi. Bezdomovci jsou ti nejchudší z chudých. Zdá se, že by v naší společnosti, která staví paláce a činžáky, by už takoví nemuseli existovat. A přece jich potkáme ve velkých městech dost a dost. A nejsou to jenom nelegální přistěhovalci. Francouzská televize udělala interview s jedním takovým ušpiněným ?vousáčem?, který spí v opuštěném skladišti. Ptali se ho, jak k tomuto stavu došel. ?Docela normálně,? odpověděl. ?Pracoval jsem jako úředník u společnosti, která udělala bankrot. Neměl jsem, čím zaplatit byt, vyhodili mne na ulici. První noc jsem spal pod mostem. Holit jsem se neměl čím a mýt se je luxus a za týden už jsem byl tím, zač mne považujete ? darmošlapem?.

Jak jsou šťastní ti, kdo mají svůj domov. Ale přesto je někdy ta jistota trochu nudí. O prázdninách mají chuť vydat se do světa jen tak nazdařbůh, ?do modra? říkají Němci. Je to romantické, ale brzo to unaví, i když mají peníze. Stěžovala si mně jedna paní po takovém prázdninovém týdnu: ?Mému muži se to líbilo, ale já jsem to už nemohla vystát. Každý večer hledat hotel, kde budeme spát, a každé ráno se rozjet a nevědět kam. Příští rok to uděláme jako ostatní normální lidé: předplatíme si cestu u nějaké cestovní společnosti a budeme mít všecko zajištěné a bez starostí.? Ano, tak to dělají normálně lidé. Odpočnou si a cítí se klidní, když nemají odpovědnost. Neplatí to jenom pro prázdniny, ale i pro práci. Je známé, že práce sama neunaví, ale spíš starosti, které jsou s ní spojeny.

Svého času se propagovalo v sociologii heslo jako program: odproletarizovat proletáře. Kardinál Cardijn, který dostal kardinálský klobouk jako odměnu za svou činnost ve prospěch dělníků, to vysvětlovával takto. Není totéž chudý člověk a proletář. Ten první možná žije velmi bídně, ale má např. svou chaloupku a svou kravku a všecko nějak přežije. Proletář naopak může mít dobrý plat a dobrý byt, ale žije ve stálém strachu, že ho zítra propustí, že ho vyhodí z bytu, že skončí jako ten pouliční vousáč. Odproletarizovat tedy znamená zaručit člověku jistotu pro zítřek, nakolik je to lidsky možné. Jak se taková jistota dosáhne? V kapitalistickém pojetí se spoléhá přirozeně na kapitál. Slušná suma peněz v bance, říkají, je lepší přítel než všichni ti, s kterými hraješ karty u piva. V socialistických systémech se myslí spíš na to, aby jistotu chudým zaručil stát svými zákony nebo alespoň pojišťovacími fondy. Ale v životě existuje ještě jiný druh jistoty, ta kterou zaručuje rodinné spojení. Otec, který pracuje, obstarává jistotu vyděláváním peněz, placením pojištění a spolehnutím se na dobré státní sociální zřízení. Ale jeho děti o tom mnoho nevědí a často se ani o to nezajímají. Nemyslí s obavou na zítřek. Otec se o nás stará a postará se, proč bychom se znepokojovali?

V jaké situaci byl Ježíš? Když byl dítě v Nazaretu, žil chudě v rodině chudého dělníka. Ale to bylo docela normální. Situace se změnila, když se vydal na cestu po zemi jako soukromý rabi, aby učil, kázal bezplatně na mnoha místech. Sám svou situaci charakterizuje slovy: ?Syn člověka nemá, kde by sklonil hlavu?. Kdysi jsem cestoval po Svaté zemi, pochopitelně ne jako proletář, ale podle vedení zaručené společnosti. Ale v duchu jsem si hleděl představit, jak tu cestoval Ježíš, kde spával. Dříve jsem se o to nezajímal, žil jsem jako jiní z našich krajin v domnění, že je v Palestině teplé podnebí a že si tam člověk snadno zvykne vyspat se na zemi. Ta iluze o teplé zemi se zkušeností ztratí. Ale jak v tehdejších domečcích, přeplněných vlastní rodinou, najít přístřeší pro celou skupinu učedníků?

Máme tedy říci, že Spasitel světa vedl život proletáře? Chudého jistě, ale proletáře bychom se neodvážili říci. Měl tedy nějaké tajné zajištění pro zítřek? Ano, měl. Byla to jistota dítěte, který věří, že se otec stará a zítra se postará. V jeho případě to byl Otec nebeský, protože on jako Syn člověka je také Syn Boží. V tom vědomí se ovšem nepotřeboval bát ani všemocného římského vladaře, který svou nadřazenost dal jasně najevo: ?Nemluvíš se mnou? Nevíš, že mám moc tě propustit a mám moc tě ukřižovat?? Slyší však odpověď: ?Neměl bys nade mnou žádnou moc, kdyby ti nebyla dána shůry? (Jn 19,10-11).

S podobnou suverénností proti mocným tohoto světa mluvili i svatí. K té jsme povoláni i my všichni, protože jsme se naučili modlit Otčenáš. Mocní, kteří zasahují do našeho života, jsou ovšem zřídka soudní vladaři, kteří by rozhodovali o našem životě a smrti. Ale jsou tu jiní, nenápadní, ale daleko vlivnější: ti, co mají, zatím co my nemáme. Bezdomovci se smutně zahledí do paláců po obou stranách ulice, po které jdou s matnou nadějí na příznivý nocleh. Matka rodiny se žalostivě projde velkoobchodem s potravinami, když nemůže koupit to, co by potřebovala k připravení slušnějšího obědu. A to jsme v našich svobodných a blahobytných zemích evropských. Lépe nevidět to, co zakoušejí hladoví vystěhovalci v Africe. Můžeme jim slíbit v duchu evangelia zlepšení situace? Mnozí ovšem zapochybují o tom, existuje-li ještě nebeský Otec na nebesích. Ale jedno je jisté: Neexistuje-li on, pak už skutečně nemá lidstvo v nikom oporu a záruku, proto si ji nedejme vzít, i kdyby se to v mnoha situacích zdálo těžké. I tu platí, že jenom víra může spasit.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti