Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

8.7.2006 

Benedikt XVI. ve Španělsku - 1. den

Valencie. ?Důvodem této návštěvy je zúčastnit se V. Světového setkání rodin, jehož téma zní ?Předávání víry v rodině.? Mým přáním je zdůraznit centrální roli, kterou má rodina založená na manželství, pro církev a společnost. Je to nezastupitelná instituce podle Božích plánů a církev nemůže přestat hlásat a šířit její zásadní hodnotu, aby manželství bylo vždy prožíváno se smyslem pro odpovědnost a v radosti.?

Benedikt XVI. tak shrnul hned po svém příletu na letiště ve Valencii program své v pořadí třetí pastorační cesty do zahraničí. I na tuto se vydal ve stopách Jana Pavla II., který setkání rodin do Valencie svolal. Svatý otec měl dnes bohatý program. Nechybělo v něm setkání s příbuznými obětí tragédie ve valencijském metru, při níž 3. července zahynulo 42 osob. Předal list španělským biskupům, při modlitbě Anděl Páně pozdravil seminaristy a v odpoledních hodinách se na soukromých audiencích setkal s královským párem, představiteli místní správy i s premiérem Zapaterem.

Cesta Benedikta XVI. do Španělska začala na palubě letadla italské společnosti Alitalia. O půl desáté dopoledne se vzneslo z římského letiště Fiumicino. Pozdrav podle protokolu adresovaný hlavám států, nad jejichž územím Papež cestuje, směřoval tentokrát jen do rukou italského prezidenta Giorgio Napolitana. ?Vyprošuji celému národu hojné dary prozíravosti a moudrosti, aby i nadále s plným nasazením pečoval o institut rodiny, základní buňky společnosti,? zdůraznil v duchu své dnešní pouti Svatý otec.

Airbus 321 s Papežem na palubě přistál na mezinárodním letišti Valencia ? Manises krátce před půl dvanáctou. Benedikta XVI. přivítal španělský královský pár, král Juan Carlos Bourbonský se svou chotí, Sofií, dcerou řeckého krále Pavla. Juan Carlos v uvítacím projevu označil Papežovu návštěvu za útěchu pro všechny, a především pro ty, kdo přišli o své blízké při tragické srážce souprav valencijského metra v pondělí 3. července. Připomněl také, že Joseph Ratzinger ve Španělsku předsedal z titulu prefekta Kongregace pro nauku víry šesti důležitým kongresům.

Po uvítací ceremonii se papežský průvod vydal ulicemi města do valencijské katedrály. Špalír desetitisíců osob zasypával v některých místech papamobil bílými květy. Svatý otec nechal dokonce zastavit svůj vůz, aby odměnil ovace skupiny mladých lidí u cesty. Druhá zastávka mimo předem stanovený program vedla ke vchodu do stanice metra Jesus, kde došlo minulé pondělí k tragické nehodě, která si vyžádala 42 životů. Modlitbě Benedikta XVI. za oběti asistoval španělský následník trůnu Filip s manželkou Letizií.

Katedrála uchovává Svatý kalich
Na náměstí před katedrálou předal starosta Valencie Benediktu XVI. symbolicky klíče městských bran. Počátky katedrály zasvěcené Nanebevzetí P. Marie sahají až do pozdní antiky. V době muslimské okupace v VIII. století byla změněna na mešitu. Přestože na konci 11. století (1094) Cid město dobyl, do rukou křesťanských vládců se definitivně vrátilo až v roce 1238. Krátce na to se začala stavět katedrála, dokončená ve 14. století.
Od roku 1437 je ve Valencijské katedrále uchovávana jedna ze vzácných relikví: kalich, z něhož podle tradice pil Ježíš při Poslední večeři. Kalich z leštěného achátu, který archeologové datují do I. století, odnesl podle tradice sv. Petr do Říma. První papežové si ho předávali až do doby Valeriánova pronásledování ve III. století, kdy ho Sixtus II. měl svěřit jáhnu Vavřicovi, aby ho odnesl do Huesky ve svém rodném Španělsku.
Jan Pavel II. při své návštěvě Valencie 8. prosince 1982 použil tento kalich během mši svaté, při nejpočetnějším kněžském svěcení svého pontifikátu.

V katedrále přivítali Benedikta XVI. kněží, řeholníci, řeholnice a na sto španělských biskupů. Svatý otec se poklonil před Svatostánkem a odebral se k hlavnímu oltáři, na kterém byl Svatý kalich vystaven. Za dobrovodu tónů španělské renesanční hudby se Svatý otec zapsal do Pamětní knihy, předal španělským biskupům svůj list a katedrále věnoval mešní kalich.

List španělským biskupům
Benedikt XVI. v úvodu listu děkuje biskupům za péči věnovanou přípravě V. Světového setkání rodin, které ? jak píše - má být novým impulsem, aby se rodina stávala svatyní lásky, života a víry.
?Jak víte, sleduji z blízka a s velkým zájmem dění v církvi ve vaší zemi, v zemi s hlubokými křesťanskými kořeny, která nesla a je i nadále povolána nést svědectví víry a jejího šíření v mnoha dalších částech světa. Zachovejte tohoto živého a silného ducha, který provázel život Španělů dějinami, aby i nadále živil a oživoval duši vašeho národa.? ? píše Benedikt XVI. španělským biskupům.
Svatý otec ocenil také pastorační nasazení biskupů v době rychlé sekularizace, která ? jak řekl ? zasahuje dokonce i vnitřní život křesťanských komunit. Povzbudil španělské biskupy, aby odvážně hlásali, že opomíjení Boha, jednání, jakoby neexistoval, ohrožuje člověka a ochuzuje kulturu i společnost. Naopak pohled upřený k živému Bohu, který je zárukou naší svobody a pravdy, je předpokladem cesty k nové humanitě. Dnešní svět potřebuje slyšet zejména svědectví o Bohu, který je láska, ?ba dokonce jediné světlo, které osvěcuje temnoty světa a dává sílu k životu a jednání.? (srov. Deus caritas est, 39). ? stojí v listu Benedikta XVI. španělským biskupům.

Setkání s rodinami obětí tragédie ve valencijském metru
Před odchodem z katedrály se Svatý otec osobně pozdravil s arcibiskupy španělských metropolí a odebral se do blízkého kostela zasvěceného patronce Valencie - Virgen de los Desamparados, Panny Marie opuštěných.
Úcta k Panně Marii opuštěných sahá historicky do 15. století, kdy byl ve Valencii založen první evropský špital pro duševně nemocné, zasvěcený právě Svatým Neviňátkům a opuštěným. Prostoru barokního chrámu nad oválným půdorysem vévodí pozdně gotická socha P. Marie, která se kdysi stavěla na katafalk mentálně nemocných, cizinců nebo jinak opuštěných - na znamení Mariiny mateřské ochrany. V roce 1961 bl. Papež Jan XXIII. prohlásil Virgen de los Desamparados patronkou celého Valencijského regionu.

Právě v kostele před sochou P. Marie opuštěných se odehrálo patrně emotivně nejsilnější setkání dnešního dne. Svatý otec tam osobně pozdravil rodiny, které přišly o své své blízké při pondělní tragédii ve valencijském metru.

Angelus a pozdrav seminaristům
Kolem půl druhé vystoupil Benedikt XVI. na malé pódium před kostelem, kde ho přivítal potlesk asi tří tisíc seminaristů a jejich příbuzných. Po úvodním pozdravu arcibiskupa Valencie, Agustína Garcíy ? Gasco Vicenta pronesl Svatý otec krátkou promluvu před modlitbou Anděl Páně:

Drazí bratří a sestry,
Když jsem přijel do Valencie chtěl jsem nejprve navštívit místo, představující střed této starobylé a kvetoucí místní Církve, která mne přijímá: její krásnou katedrálu, kde jsem se modlil před Nejsvětější svátostí a proslulou relikvii Svatého Kalicha, před níž jsem stanul. Tam jsem pozdravil biskupy, kněze, řeholníky a řeholnice, které usilují podle vlastních charismat a darů oživovat světlo víry.
Potom před Pannou ?Desamparados?, kterou obyvatelé Valencie s velkou horlivostí a hlubokou zbožností uctívají, jsem prosil, aby byla všem svým dětem oporou ve víře a naplňovala je nadějí. Tam jsem se spolu s rodinnými příslušníky obětí hromadného neštěstí v metru modlil Otče náš za věčné odpočinutí jejich drahých.
A nyní bych rád pozdravil vás, drazí seminaristé, spolu s vašimi rodinami, které s radostí prožívají zkušenost vašeho povolání. Láska, oddanost a věrnost rodičů, stejně jako svornost v rodině, vytváří příhodný prostor k tomu, aby bylo slyšeno božské volání a aby byl přijat dar povolání. Prožijte intenzivně tato léta přípravy v Semináři za pomoci a rozeznávání formátorů a s učenlivostí a naprostou důvěrou Apoštolů, kteří pohotově následují Krista. Naučte se od Panny Marie přijímat toto povolání bez výhrad, s radostí a velkodušností. To si připomínáme a přesně o to prosíme v krásné modlitbě Anděl Páně, kterou budeme nyní všichni společně recitovat, a prosit Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň (Mt 9,38).
A nyní se obrátím se synovskou láskou a ve Valencijském nářečí k panně Marii, vaší Patronce: Chraň nás dnem i nocí ve všech potřebách, poněvadž jsi Panna Maria, Matka opuštěných.

Setkání s královským párem a s premiérem Zapaterem
Po soukromém obědě v Arcibiskupském paláci a krátkém odpočinku čekala Benedikta XVI. dvě nezbytná setkání s představiteli veřejného života. První ? po 17. hodině ? patřilo španělskému královskému páru. Juan Carlos I. Bourbonský, vnuk Alfonse XIII., dosedl na španělský trůn v roce 1975 po smrti generála Franca, který o jeho nástupnictví rozhodl už v roce 1969. Nemalou zásluhou Juana Carlose bylo přijetí demokratické ústavy v roce 1978.
Benedikt XVI. se setkal s královským párem v Paláci Generality. Po soukromém rozhovoru, výměně darů a fotografování představil král Juan Carlos a královna Sofie Svatému otci další členy královské rodiny.

O poznání větší pozornost médií budí druhé odpolední setkání - s předsedou vláda Zapaterem, které se uskutečnilo v arcibiskupské rezidenci. José Luis Rodríguez Zapatero je španělským premiérem od dubna 2004, kdy jeho Socialistická strana vyhrála ve volbách. Zapaterova vláda schválila řadu kontroverzních zákonů zejména v oblasti rodinné politiky a místní církev ve Španělsku s ní vede neustálou polemiku.

Na tyto problematické momenty vztahu církve a státu v současném Španělsku mířil jeden z novinářů při krátké tiskové konferenci Benedikta XVI. na palubě letadla, když otevřel problematiku - nedávno i ve Španělsku - schválených zákonů, které stavějí soužití homosexuálů na roveň manželství, a zeptal se papeže, jak se cítí, když dnes přijíždí do této situace, do této země? Papež odpověděl:
Řekl bych, že bychom neměli začínat hned s těmi negativními věcmi, protože tady vidíme rodiny, kde se mají rádi a jsou šťastní! Chceme tuto realitu povzbudit, protože je to realita, která dává do budoucna naději. Že existují i problémy a body, ve kterých musí křesťanská víra říci NE, je pravda. A my bychom chtěli dát na srozuměnou, že je to přirozenost člověka, která muže a ženu přivádí k sobě a k tomu, aby dávali budoucnost lidstvu. Vynesme tedy na světlo tyto pozitivní věci, a tak lze potom pochopit, proč také Církev nemůže určité věci přijmout, přičemž nicméně chce pomáhat lidem a přirozeně i respektovat osoby.
Německý novinář pak obrátil pozornost na další papežovu cestu do Německa a zeptal se ho, jak se na ni připravuje. Papež odpověděl:
Připravuji se na dvou rovinách. Jednak připravuji texty promluv, a jednak připravuji své srdce, které je, samozřejmě, stále otevřeno pro Německo, tak jako pro Španělsko. A chtěl bych jednoduše přinést povzbuzující poselství, že i dnes v kontextu moderní kultury a všech problémů, které máme, je nejen možné věřit v Boha, věřit v Ježíše Krista, ale že je to právě toto světlo, které v dnešních okolnostech dává orientaci. A dát pochopit v našem kontextu sekularizované kultury, že i tady křesťanské poselství opět pomáhá žít. Toto bude centrální bod mé cesty do Německa.

První den návštěvy Benedikta XVI. ve Španělsku vyvrcholí až po odeznění našeho večerního pořadu. Ve 21 hodin se Svatý otec odebere na závěrečnou vigílii V. Světového dne rodin v tzv. Městě umění a věd. Bohoslužbu slova uzavře promluva Svatého otce a jeho požehnání. Slavnost doprovodí proslulé umění valencijských květinářů a neméně věhlasné valencijské ohňostroje.

Na závěr bychom Vás rádi upozornili, že přímý přenos z vigílie se Svatým otcem ve Valencii zajišťuje televize Noe a přenos zítřejší mše svaté Benedikta XVI. bude možné od 9:30 sledovat kromě televize Noe také na 2. programu české televize.

Zvukový záznam celého vysílání v MP3 ZDE (14MB).

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.9.19 Diecéze Albano očekává papežovu návštěvu
14.6.19 Římský biskup se vypraví do kraje sv. Kamily Battisty Varano
25.4.18 Římský biskup zve k ekumenické modlitbě za Blízký východ
9.3.18 Petrův nástupce navštíví pobaltské republiky
22.6.17 Probíhají přípravy na papežovu cestu do Kolumbie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti