Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

4.6.2006 

Postmoderní člověk touží po štěstí

Rozhovor s plzeňským biskupem Františkem Radkovským

Johana Bronková

Více než 400 tisíc členů církevních hnutí a nových komunit se zúčastnilo setkání s Benediktem XVI. na včerejší svatodušní vigilii. Z České republiky přijeli zástupci Schőnstattského hnutí, hnutí Focolare, Fatimského apoštolátu, Cursillo - abychom je jmenovali podle stáří - ale také komunity Emmanuel nebo Chemin Neuf a jistě i mnoho dalších, o kterých jsme se nedozvěděli. Přijel také plzeňský biskup František Radkovský, který má církevní hnutí a komunity na starosti.

Co vás osobně, otče biskupe, během vigilie nejvíc oslovilo?

Především to obrovské množství lidí, protože tam z vrchu od baziliky sv. Petra bylo vidět, že to jde až na konec Via della Conciliazione, až k Andělskému mostu. Prostě bylo to velkolepé, jak to nadšení lidí tak i celková atmosféra. Byl to veliký zážitek.

Svatý otec se obrátil k mladým lidem s nezvykle dlouhou a obsáhlou promluvou. Co vás z ní nejvíc zaujalo?

Je vidět, že to je profesor, ale na druhé straně jeho promluva vůbec není suchá. Naopak, reakce lidí byla velice hezká. Mluvil moc pěkně o životě a o svobodě, o tom, že jsou věci po kterých toužíme. Tam přirovnával volbu svobody marnotratného syna, který potom poznal, že skončil, že jeho svoboda bez odpovědnosti byla k ničemu. Naopak, velice hezky tam mluvil právě o tom, že ta pravá svoboda je svoboda se zodpovědností. Jinak musím ještě říct, že se mi líbilo, jak lidé papeže přijímají, to, že na začátku svého nástupu byl takový nesmělý a jak se teď stal ve svých gestech jistý. Pěkné bylo i to, že projel na papamobilu nejen po Svatopetrském náměstí, ale po celé Via della Conciliazione až k vašemu rádiu a zase zpátky, takže jsme ho mohli všichni vidět zblízka.

Já jsem měla možnost projít potom tu trasu, kterou Papež projel v době jeho promluvy, a viděla jsem mladé lidi, kteří si dělali poznámky. Takže zdá se, že to co mu na začátku novináři vyčítali, že mluví příliš jako teolog a je nesrozumitelný, takže to možná bude spíš problém těch novinářů.

Taky si to myslím. Jak už jsem řekl, je to profesor, ale přitom mluví velmi srozumitelně.

Já bych se vrátila ještě obecněji k těm nových hnutím a komunitám. Jak vnímáte jejich činnost jako biskup? Nestává se, že jsou jakousi konkurencí pro farnost?

Víte, to je specifické pro některá hnutí. Například způsob formace u Neokatechumenátní cesty je takový, že jde paralelně s farností, ale to je jejich specifičnost. Nevnímám to jako konkurenci pro farnost. Musím říct bohužel, že u nás, v mé diecézi, těch hnutí moc není. Máme tady hnutí Charismatické obnovy a to jsou jednotlivci, dále komunitu Koinonia Křtitel, která působí i ve farnosti Litice, která je bývalou Sudetsko-německou farností, a jako všude v pohraničí, lidé tam moc věřící nejsou. Ale právě jejich působením se farnost pomalu začíná probouzet, začíná být zvědavá. To, že se snaží jít mezi lidi a oslovovat je, tak to působí velice hezky a myslím, že to té farnosti prospívá. Jinak v Klatovech máme hnutí Marie Legio, také oni se snaží pomáhat ve farnosti. Takže jak říkám, podle mé zkušenosti nejde o nějakou konkurenci.

Myslíte si, že se očekávání dnešních mladých lidí nějak změnila nebo posunula oproti řekněme 60. - 70. létům, kdy řada hnutí a komunit vznikala?

Na kongresu hnutí, kterého jsem se zúčastnil, to bylo řečeno velice hezky. Doba moderní usilovala o pravdu a spravedlnost. Doba postmoderní usiluje o štěstí a svobodu. Už si přesně nematuji kdo to řekl, ale je to úplně přesné. Uvědomuji si, že za doby komunismu v podstatě šlo o to dokázat víru argumenty rozumovými, ukázat lidem, že víra je pravdivá. Dnes to lidi nezajímá. Dneska lidé uvěří lehce čemukoli a na základě toho, že chtějí být šťastní, si říkají, třeba nám přinese štěstí požehnání, které dostaneme nebo nám přinese štěstí postavení hvězd či něco jiného... Zkrátka, berou všechno možné. Navíc právě proto, že jejich vzdělanost po náboženské stránce prakticky neexistuje. Souhlasil bych s tím, co řekl profesor Tomáš Halík když řekl, že naši lidé nejsou míň věřící, ale že jsou míň vzdělaní ve víře. Takže si myslím, že jsou dnes jiné akcenty a právě proto bylo důležité i heslo, pod kterým se to konalo. Protože k tomu, aby člověk byl šťastný, potřebuje radost. Bylo tam řečeno: Radost být křesťany a je krásné to sdílet, a to je myslím přesně to, co dnešní doba potřebuje. Je třeba, aby křesťané nebyli unavení a rozpačití a rezignovaní, ale aby to byli lidé nadšení, uchváceni Kristem a plni Ducha svatého, aby to nadšení byli schopni předávat dál. A to je přesně to, co hnutí dokážou. Jsou si vědomi a jsou přesvědčeni o tom, že jejich cesta je ta správná. Nekoukají na ostatní, jestli i ta jejich cesta je správná, jsou prostě fascinovaní tím co poznali, tím do čeho vstoupili a to je táhne, to je nese. Tohle je myslím důležité, protože to je to, co přináší každému, kdo zahlédne jejich štěstí a stáhne ho to, aby šel s námi dál. A to je dobře, protože ten člověk získá víru a dar pokoje, radosti, štěstí a také té pravé svobody, která není dána tím, že můžu dělat co chci, ale že naopak jsem schopen dávat a nebýt vláčen drogami, penězi, sexem a dalšími různými společenskými ohledy, například politickými, ale že jsem prostě svobodný v Kristu. A to je přesně to, co ta hnutí dovedou dávat, a nejenom mladým lidem, prostě to, co lidem dnes chybí a co je dokáže nadchnout.

Co byste teď ještě z Říma, z té radostné atmosféry, kterou jsme tady včera všichni nasáli, vzkázal členům hnutí u nás v České republice?

To, co kdysi řekl Jan Pavel II., když navštívil centrum hnutí Focolare v roce 1982 nebo 1983. Tehdy tam řekl, já vám říkám co říkal Stvořitel prvním lidem: Rosťte a množte se. Rosťte duchovně a množte se počtem. Takže to vzkazuji hnutím u nás.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.10.18 Z bankéře řeholníkem a knězem – Johannes Habsburk
15.5.08 Seminář biskupů o nových hnutích a komunitách
10.2.07 Komunita Šalom schválena
5.6.06 Svoboda dívat se na svět Božíma očima
2.6.06 Různorodost hnutí nejde proti institucionální struktuře církve



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti