Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

25.5.2006 

Svatý otec v Polsku - 1.den

Varšava. Benedikt XVI. zahájil první zahraniční apoštolskou cestu. Vydal se do vlasti svého předchůdce Jana Pavla II., do Polska. Po přivítání na letišti ve Varšavě zamířil do katedrály sv. Jana, kde se setkal s kněžími. Odpoledne navštívil prezidentskou rezidenci a pnarogram prvního dne Papežské návštěvy uzavřelo ekumenické setkání v kostele Nejsv. Trojice.

"Velmi bych si přál, aby tyto dny přinesly posílení ve víře nám všem" - řekl Bendikt XVI. v úvodním projevu své návštěvy v Polsku, kam zamířil na svou první zahraniční návštěvu, kterou si sám naplánoval - ve stopách svého předchůdce Jana Pavla II. Hlavní místa papežské návštěvy se totiž kryjí s těmi, která navštívil polský papež nedlouho po svém zvolení na Petrův stolec v červnu roku 1979.

Benedikt XVI. se kolem 8. hodiny ranní rozloučil ve Vatikánu se svými nejbližšími spolupracovníky a s kardinálem ? vikářem města Říma Camillem Ruinim. Vrtulníkem se pak přemístil na římské letiště Leonarda da Vinci ? Fiumicino. Zde se se Svatým Otcem rozloučil předseda italské vlády Romano Prodi.
V 8,40 se letadlo Airbus 321 společnosti Alitalia s papežem na palubě a se členy jeho doprovodu (mezi nimiž byl také kardinál státní sekretář Angelo Sodano a další církevní představitelé a spolupracovníci) vzneslo k nebi. Letadlo přelétalo nad územím Itálie, Chorvatska, Slovinska a Slovenska. Prezidentům zmíněných zemí adresoval při té příležitosti Svatý otec pozdravné telegramy. V 10.58 přistálo na mezinárodním letišti Warszawa ? Okecie, kde už na Svatého otce čekali téměř všichni členové polského episkopátu v čele s polským primasem kardinálem Jozefem Glempem, prezident Lech Kaczynski, členové polské vlády, a asi 3 tisíce lidí s polskými a vatikánskými vlajkami, kteří přišli vyjádřit radost z papežské návštěvy.

Během uvítacího ceremoniálu zazněly vatikánská a polská hymna. Svatého otce a jeho doprovod potom pozdravil Prezident Polské republiky Lech Kaczynski.

Polský prezident v uvítacím projevu zdůraznil symbolickou hodnotu papežské návštěvy, naplánované na samém počátku jeho pontifikátu. Papež Němec, který vystřídal papeže Poláka, prochází ve stopách svého předchůdce přijíždí do Varšavy, na místo, kde vzývání Ducha Svatého Janem Pavlem II. zahájilo rozklad komunismu ? až po Auschwitz ? symbol jiného zločinného systému, nacismu. Prezident vyjádřil přesvědčení, že polský národ se zaposlouchá do slov Benedikta XVI. stejně tak, jako v případě učení jeho předchůdce.
?Vaše Svatost od let vyjadřuje přesvědčení, že ?demokracie může fungovat jedině tehdy, když funguje také svědomí .?
Polský prezident dále vyjádřil předsvědčení, že totéž ukazují dějiny polské svobody ?Dnes ještě lépe rozumíme, že svědomí a demokracie se navzájem potřebují. Demokracie zajišťuje společnosti svobodu, bez svědomí se ale demokracie snadno může zvrtnout ve svůj vlastní opak.? ? řekl prezident Kaczyński. V závěru ujistil Svatého otce o vůli poučit se zkušeností minulosti, opírat se o víru, práva a hodnoty, mezi které patří tradice i zvyky, právo, lidská svoboda a tolerance.

?Velmi jsem si přál přijet do země a mezi lidi, ze kterých vyšel můj milovaný Předchůdce, Boží Služebník Jan Pavel II.? ? řekl Benedikt XVI. v úvodu promluvy, kterou četl částečně polsky a italsky a v celku ji přednesl jeden z jeho asistentů. Jak ale Svatý otec hned doplnil, není to jen sentimentální význam, ale pouť víry, kterou mu uložil Pán, když povolal Petra, aby utvrzoval bratry ve víře. Zdůraznil, že i on sám chce čerpat z hojného pramene tisícileté víry Polska.
Benedikt XVI. vyjmenoval dále všechny etapy pouti počínaje Varšavou, přes Čenstochovou, Krakov, Wadowice, Karlvárii Zerzydovickou a Auschwitz. Na tomto naposled jmenovaném místu ? dodal ? se budeme modlit ?aby rány minulého století byly vyléčeny lékem, který nám ukazuje dobrý Bůh ve svém povolání k vzájemnému odpuštění a který nám dává v tajemství svého milosrdenství.?
V závěru Svatý otec zopakoval motto cesty: ?Buďte pevní ve víře? a vyjádřil přání, aby dny pouti přinesli posílení ve víře jak věřícím v Polsku, tak i jemu samotnému.

Plné znění promluvy Svatého otce na letišti najdete ZDE

Z letiště se pak Svatý otec vydal v otevřeném vozidle ? papamobilu na 11 kilometrovou trasu do centra hlavního města, při které Petrova nástupce zdravily tisíce Poláků. Svatý otec se během cesty podíval na některé významné památky (např.Ghetto nebo Památník deportovaných na Sibiř). Ve 12.30 už kolona vozidel pomalu dorazila k průčelí varšavské katedrály sv.Jana, zcela zaplněné polskými biskupy a kněžími.

Katedrála sv. Jana byla hlavním farním kostelem už ve 14. století, katedrálou se stala v roce 1798. Za Varšavského povstání byla zničena a obnovena byla ve stylu mazoviecké gotiky. V pozemí jsou pochování varšavští arcibiskupové, mazoviecká knížata a také poslední polský král Stanislav August Poniatowski (1764-95) a další významné osobnosti spisovatele Henryka Siekiewicze

Plné znění promluvy Svatého otce ke kněžím ve Varšavské katedrále najdete ZDE

Před odchodem z katedrály se pak Svatý otec pomodlil v postranní kapli s hrobkou kardinála Stefana Wyszynskeho a kardinála Augusta Hlonda. V papamobilu se pak Benedikt XVI. vydal do arcibiskupského paláce, kde poobědval. Po obědě pak zamířil ke krátkému odpočinku na Apoštolskou nunciaturu.

V 17,30 přivítal Benedikta XVI. v prezidentském paláci polský prezident Lech Kaczynski. Tzv. prezidentský palác vybudoval v polovině 17. století hejtman Stanislav Koniecpolsky. Budova přestavená v 19. století se stala roku 1918 sídlem premiéra a rady ministrů nezávisléhio Polska. Za války neutrpěl velké škody a od roku 1994 je sídlem polských prezidentů. Současný polský prezident Lech Kaczyňsky byl zvolen do své funkce 23. října 2005 loňského roku a do úřadu nastoupil den před loňskými vánocemi.

Setkání papeže s polským prezidentem mělo soukromý charakter. Po něm se papež setkal také s polským premiérem Kazimerem Marczikiewiczem, členy polské vlády a dalšími státními představiteli.

V podvečer proběhlo setkání Svatého otce s představiteli Polské ekumenické rady v luteránském kostele Nejsvětější trojice.
Polská ekumenická rada vznikla v roce 1946 z iniciativy luterského pastora Zygmunta Mitschelise a spojuje 7 církví: evangelickou církev augspurského vyznání, metodistickou, baptistickou, starokatolickou, pravoslavnou polskou autokefální církev, evangelickou reformovanou a polskou katolickou církev. Polská ekumenická rada vede dialog s katolickou církví od roku 1970 a její zástupci se setkali s Janem Pavlem II. téměř při každé z jeho návštěv rodné vlasti. Je ovšem třeba říci, že procento příslušníků jiných církví je v Polsku velmi malé. Večerní ekumenické Benedikta XVI. má podobu bohoslužby slova, během které pronese Svatý otec promluvu. Na závěr pak bude následovat společná modlitba všech přítomných.
Noc stráví Svatý otec na Apoštolské nunciatuře.

Připomeňme ještě, že také čeští diváci mohou sledovat přímé přenosy z papežské návštěvy v Polsku, které zajišťuje televize Noe ve spolupráci s italskou Telepace na svém satelitním programu. V pátek bude toto vysílání zabezpečeno od 9.15 do 12.15 (tedy přenos mše svaté z Warsavy na náměstí Pilsudského) a odpoledne od 17.15 do 19.15, kdy bude možné sledovat návštěvu Benedikta XVI. v Czenstochové

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.9.19 Diecéze Albano očekává papežovu návštěvu
14.6.19 Římský biskup se vypraví do kraje sv. Kamily Battisty Varano
25.4.18 Římský biskup zve k ekumenické modlitbě za Blízký východ
9.3.18 Petrův nástupce navštíví pobaltské republiky
22.6.17 Probíhají přípravy na papežovu cestu do Kolumbie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti