Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

13.2.2006 

Kristus je pravý lékař

Benedikt XVI. před modlitbou Anděl Páně, 12. února 2006

Česká sekce RV

Včera, 11. února, na liturgickou vzpomínku blahoslavené Panny z Lurd jsme slavili Světový den nemocných; nejdůležitější manifestace, včetně mezinárodního kongresu na stále naléhavé téma duševního zdraví, se konaly v australské Adelaidě. Nemoc je charakteristickou součástí lidského života, dokonce může představovat jeho realistickou metaforu, jak příznačně vyznává sv. Augustin v jedné své modlitbě: ?Smiluj se nade mnou, Pane! Hleď, neskrývám své rány. Tys lékař, já jsem nemocný; tys milosrdný, já jsem ubohý? (Vyznání X, 39).

Kristus je pravý ?lékař? lidstva, kterého nebeský Otec poslal do světa, aby uzdravil člověka, poznamenaného na těle i na duchu hříchem a jeho následky. Právě o těchto nedělích nám evangelium představuje Ježíše, jenž se na počátku své veřejné činnosti zcela věnuje kázání a uzdravování nemocných v galilejských vesnicích. Nesčetná zázračná uzdravení, která koná na nemocných, potvrzují ?radostnou zvěst? o Božím království. Dnešní evangelijní úryvek vypráví o uzdravení malomocného a velmi výmluvně vyjadřuje intenzitu vztahu Boha k člověku, jež je shrnuta do úchvatného rozhovoru: ?Chceš-li, můžeš mě očistit?, říká malomocný. ?Chci, buď čist,? odpovídá mu Ježíš, dotýká se ho rukou a zbavuje ho malomocenství (Mk 1, 40-42). V tomto dialogu je soustředěna celá historie spásy: ono Ježíšovo gesto, ve kterém natáhne ruku a dotkne se ranami posetého těla prosícího člověka, dokonale ukazuje Boží vůli znovu uzdravit padlého tvora a navrátit mu život ?v hojnosti? (Jan 10, 10), život věčný, plný, šťastný. Kristus je Boží ?ruka? natažená k lidstvu, aby mu pomohla vyjít z tekutých písků nemoci a smrti a postavit se na nohy na pevné skále Boží lásky (srov. 39, 2-3).

Chtěl bych dnes svěřit všechny nemocné Marii ?Salus infirmorum? (Uzdravení nemocných), zvláště pak ty, jež v kterékoliv části světa kromě špatného zdraví trpí také samotou, nouzí a životem na okraji společnosti. Myslím zejména na ty, kteří v nemocnicích či jiných institucích pečují o nemocné a nasazují se za jejich uzdravení. Kéž Svatá Panna pomáhá každému najít posilu na těle i na duchu s pomocí přiměřené zdravotnické péče a bratrské lásky, díky nimž se nám dostává cílené a solidární pozornosti.

Po modlitbě Anděl Páně pak Beneditk XVI. dodal:
V Turíně byly zahájeny 20. zimní olympijské hry. Posílám srdečný pozdrav organizátorům, představitelům Mezinárodního olympijského výboru a všem sportovcům, kteří se do Turína sjeli ze všech koutů světa. Mým přáním je, aby se tato krásná sportovní klání konala v duchu olympijských zásad čestnosti, radosti a bratrství, a tím přispívala k míru mezi národy.

Na dnešek také připadá 75. výročí založení Vatikánského rozhlasu a prvního rozhlasového poselství světu papeže Pia XI, který pověřil vědce Guglielma Marconiho, aby postavil vatikánskou rozhlasovou stanici. Prostřednictvím rozhlasu a pak i televize se poselství evangelia a papežské projevy mohly rychleji a snadněji šířit ke všem národům.

Přeložil J. Koláček SJ

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti