VaticanNews.va

   19. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

2.9.2005 

Shodnou-li se dva v modlitbě (Mt 18,15-20)

Myšlenka k evangeliu 23. neděle v mezidobí/A

Tomáš Špidlík

Vedoucí jednoho katolického sdružení se vrátil z Ameriky ze světového setkání veřejných pracovníků: ?Jak jste spokojen?? ptám se ho. ?Spokojen? Ptejte se mně, jak jsem unaven. Už mám těch sjezdů až po krk. Mluví se celé hodiny. Ústa všech řečníků jsou plná spolupráce. A nakonec? Kde dnes najdete dva lidi, kteří by se doopravdy shodli?? Je to úsudek snad tuze pesimistický, ale časté sjezdy a mnoho řečí dělají snadno takový dojem.

A přece lidé, mají-li spolu žít, se musejí nějak shodnout. Jde o to v čem. Kupujeme-li něco, musíme se shodnout v ceně. Je to snadné tam, kde jsou ceny stálé a předem určené. Jinde to vyžaduje trochu diskuse. Dva pracovníci se musí shodnout a stanovit, co bude dělat jeden a co druhý. To jsou shody částečné. Těžší je to, když jde o celý životní postoj, o shodu s manželem a s celou rodinou, se sousedy atd. Obyčejně se říká, že je to možné jenom tam, kde je jeden ochoten druhému ustoupit. Ale ani to není neomylná zásada. Stálým ustupováním nakonec vzniknou velké neshody. Máme proto rádi, aby všude platila nějaká pravidla, aby bylo něco stanoveno, co dohodu utvrzuje.

Není-li snadné se shodnout v praktických věcech, tím těžší je to tam, kde je potřeba dosáhnout jednotu názorů, myšlení. V totalitních režimech se prostě předepíše, co se má myslet, alespoň nahlas! Ale dva, kteří chtějí dojít ke stejnému názoru v důležitém podnikání, musejí mít hodně trpělivosti a prodiskutovat všechno.

Evangelium nás tedy staví před závažným problémem, když chválí ty, kdo se shodnou v modlitbě. Jejich prosbám se v tom případě připisuje zvláštní účinnost. Tradice církve chválí modlitbu společnost, dává jí přednost před soukromou. Autoři se přitom odvolávají právě na tento text evangelia. Předpisuje se katolíkům nedělní účast na společné liturgii. Někteří liturgisté z toho odvozovali příliš závažné důsledky. Pamatuji se, že v jednom francouzském městečku místní farář nedovolil řeholníkům, aby sloužili v neděli veřejně mši v jejich kostelech a ve farním byla jenom jediná. Odůvodňoval to tím, že liturgie musí být nutně společenskou modlitbou celé farnosti. Úmysl byl přitom dobrý, ale přehnaná aplikace. K tomu, aby se křesťané opravdu shodli v modlitbě, nestačí jenom to, aby se sešli na jednom místě. Je potřeba dojít k jednotě myslí a srdcí. Ale jak, jakou metodou?

Kromě pověstného románu Mrtvé duše a dramatu revisor napsal ruský spisovatel Gogol také pěknou knížku Vysvětlení Boží liturgie. Tam v úvodě pěkně popisuje sjednocující charakter liturgických textů. Nevychází z předpokladu, že jsme jedno, protože jsme se sešli společně v jenom kostele. Každý tam naopak vchází s hlavou plnou svých vlastních myšlenek a problémů. Na počátku možná ani nevnímá, co se tu děje. Ale brzy se zaposlouchá do zpěvu, začne vnímat slova, texty, jejich obsah. Uvědomí si, že se tu zpívá a říká to, co má vlastně na srdci on sám. Bere tedy texty liturgie jako své vlastní myšlení. Ale v tom okamžiku udělá i jiný objev. Není sám, u koho se tento vnitřní proces projevil. Stojí uprostřed jiných. I ti vzali slova textů za svoje vlastní. Připojí se všichni ke společnému zpěvu a mají radostný zážitek, že mají stejnou mysl, že cítí stejně.

Můžeme se tedy na společnou modlitbu dívat z dvojí perspektivy. Jednak by se řeklo: Cítíme se sjednocení, proto máme touhu společně se pomodlit. Druhá stránka téže reality je ta, kterou vyslovil Gogol: Protože se společně modlíme, stáváme se sjednoceni s ostatními. Jde však ještě o to, abychom si lépe uvědomili, kdo jsou ti druzí, s kterými nás společná liturgie sjednocuje. Jsou to na prvním místě ti, s kterými jsem ve stejném chrámu. To chtěl tak radikálně zdůraznit francouzský farář, když v neděli dovoloval jenom jednu mši v jednou kostele. Vidíme, že přeháněl. Vždyť v jiných kostelech se slaví stejná liturgie a čtou se stejné texty. Sjednocujeme se tedy v mysli i s těmi, kteří jsou místně vzdálení

Liturgické texty jsou však zvláštní. Obnovují se v různých dobách. Ale mnoho z nich je starobylých. Vždyť např. žalmy mají původ už ve Starém zákoně, tedy v době před Kristem. Jiné liturgické texty pocházejí z prvních křesťanských dob. Tím, že je přijímáme za svou osobní modlitbu, sjednocujeme se v mysli s mnoha generacemi věřících, kteří nás předcházejí v dějinách církve. Jan Kronštadský to pěkně vyjadřuje v tomto textu: ?Svatí i po smrti žijí. Vždyť často slyším v kostele, jak tam sama matka Boží zpívá svůj podivuhodný hymnus, který pronikl do srdce (Magnificat), který složila v domě své příbuzné Alžběty po andělském zvěstování. Slyším v kostele píseň Mojžíšovu, hymnus Zachariáše, otce Předchůdce Pána, píseň Anny, matky proroka Samuela, hymnus tří mládenců z ohnivé pece, píseň Mariinu. A kolik svatých pěvců Nového zákona nás doposud utěšuje v Božím chrámě! A liturgie? Svátosti? Obřady? Čí duch tu žije a těší naše srdce? Je to duch Boží a duch jeho svatých. Není v tom snad důkaz nesmrtelnosti duše? Ti lidé zemřeli, ale i po smrti vedou náš život; nezemřeli a ještě mluví, vzdělávají nás a dojímají?.

Někdy se namítá, že je liturgie příliš tradiční, nehybná. Je to otázka vážnější, než se na první pohled zdá. Kde je život, tam je dynamismus, tvořivost, výboj. To platí i pro liturgii. To se ukázalo živě právě v posledních letech v pokoncilové reformě. Ale život se vyznačuje souvislostí s předcházejícími stadiemi. Liturgie pak, jak jsme právě viděli, je důležité pouto mezi věřícími v prostoru a času. Je to místo, kde se shodneme v modlitbě, a proto si jsme jisti, že je Kristus uprostřed nás.

Citovali jsme spisovatele Gogola. On si je neobyčejně vědom této sjednocující funkce liturgie. Proto doporučuje účast při společných modlitbách církve jako jeden z nejúčinnějších prostředků ke sjednocení lidstva, v výchově citů a smýšlení. Člověk je opravdu člověkem ve spojení s ostatními. Při společné modlitbě se to uskutečňuje na nejvyšší úrovni, ve styku s celou zemí a nebem.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti