Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

17.8.2005 

Bůh je naše radost a naděje

Katecheze č.60 k žalmu 125

Česká sekce RV

1. Naslouchali jsme slovům 125. žalmu a před našima očima jakoby znovu vyvstala událost, o níž se hovoří v druhé části knihy Isaijáš jako o ?novém exodu?. Je to návrat Israele z babylonského zajetí do země otců následně po dekretu perského krále Kyra v roce 538 před Kristem. Opakuje se tedy radostná zkušenost prvního exodu, když židovský národ vyšel z egyptského otroctví. Tento žalm získával zvláštní význam, když byl zpíván ve dnech nového ohrožení a strachu pro Israel, když byl podrobován novým zkouškám. Žalm vskutku obsahuje modlitbu za návrat těch, kdo jsou v té chvíli zajatci (verš 4). Z něho se tak stávala modlitba Božího lidu v jeho historickém putování plném nebezpečí a zkoušek, avšak vždy otevřeném důvěře v Boha Spasitele a Osvoboditele, který podporuje ponížené a utlačované.

2. Žalm nás uvádí do atmosféry radostného jásotu: vládne veselí, slaví se dosažení svobody, ústa jsou plná smíchu a radostných písní (verše 1-2). Reakce tváří v tvář znovu získané svobodě je dvojí. Na jedné straně pohanské národy poznávají velikost Boha Israele: ?Velkou věc s nimi udělal Hospodin!? (v.2) Spása vyvoleného národa se stává jasným důkazem účinné a mocné existence Boha přítomného a jednajícího v dějinách. Na druhé straně je to Boží lid, který vyznává svou víru v Hospodina, který zachraňuje: ?Velkou věc s námi udělal Hospodin.? (v.3)

3. Myšlenka potom přechází do minulosti, znovu prožívané v záchvěvu strachu a hořkosti. Chtěli bychom zaměřit pozornost na zemědělská obraz použitý žalmistou: ?Kdo seje v slzách, žnout bude s jásotem?. (v.5) Pod tíhou práce je často tvář zalij slzami: Dovršuje se namáhavá setba, možná pokládaná za zbytečnou či odsouzenou k neúspěchu. Ale když přijde hojná a radostná sklizeň, zjišťuje se, že prožitá bolest byla plodnou. V tomto verši žalmu je zhuštěna velká nauka o tajemství plodnosti a života, který může zahrnovat utrpení. Právě tak jako Ježíš řekl na prahu svého utrpení a smrti: ?Jestliže pšeničné zrno nepadne do země a neodumře, zůstane samo; odumře-li však, přinese hojný užitek.? (Jan 12,24)

4. Obzor žalmu se tak otevírá slavnostní sklizni, symbolu radosti zrozené ze svobody, pokoje a hojnosti, jež jsou plodem Božího požehnání. Tato modlitba je tedy zpěvem naděje, k němuž se vracíme v dobách zkoušek, strachu, vnějšího ohrožení i vnitřního neklidu. Ale může se stát i obecnější výzvou k prožívání našich dnů a plnění našich rozhodnutí v ovzduší věrnosti. Vytrvalost v dobrém, byť nevědomě či protikladně, nakonec vždy dosáhne přístavu světla, plodnosti a pokoje. Právě to sv.Pavel připomínal Galaťanům: ?Kdo však seje do ducha, z ducha sklidí věčný život. Když prokazujeme dobro, nesmíme přitom propadnout únavě.? Vydržíme-li, dočkáme se doby, kdy budeme sklízet.? (Gal 6,8-9)

5. Zakončíme jednou reflexí od sv.Bedy Ctihodného (672/3 ? 735) o žalmu 125, kterou komentuje Ježíšova slova, jimiž oznamuje apoštolům smutek, který je očekává, a současně radost, která bude vyvěrat z jejich bolesti.? (srov.Jan 16,20) Beda připomíná, že ?plakali a naříkali ti, kteří milovali Krista, když ho viděli zajatého od nepřátel, spoutaného, vedeného na soud, odsouzeného, zbičovaného, vysmívaného a nakonec ukřižovaného, probodeného kopím a pohřebeného. Radovali se naopak ti, kteří milovali svět?, když odsuzovali k hanebné smrti toho, kdo byl pro ně obtížným jen tím, že ho viděli. Byli rozbolestnění Pánovou smrtí učedníci, ale s vědomím jeho vzkříšení se jejich zármutek obrátil v radost; když pak viděli zázrak nanebevstoupení , s radostí pak ještě větší chválili a velebili Boha, jak dosvědčuje evangelista Lukáš (Lc 24,53). Ale tato slova se hodí pro všechny věřící, kteří se skrze slzy a trápení ve světě snaží dospět k věčným radostem a kteří po právu nyní pláčou a jsou smutní, protože nemohou dosud vidět toho, koho milují. Neboť dokud budou žít v pozemském těle, vědí, že jsou daleko od domova a vlasti, přestože mají jistotu, že přes všechny zkoušky dojdou cíle. Jejich zármutek se změní v radost až, na konci tohoto pozemského boje, obdrží odměnu věčného života, tak jako o tom hovoří Žalm: ?Kdo seje v slzách, žnout bude s jásotem.? (Homilie k Evangeliu, 2,13, XC, Roma, 1990, s.379-380)

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti