Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Ze zápisníku diplomata 

31.3.2005 

Otec Marcel

Pavel Jajtner

O katolické misijní stanici svatého Pia X. v Rabatu už byla řeč. Nedělní bohoslužby tam začínaly pravidelně v deset hodin dopoledne. Otec Marcel miloval zpěv. Doprovod tam nebyl, lidé zpívali podle svých nejlepších schopností. Otec Marcel proto zpěv před mší svatou nejdříve nacvičoval. Vehementně dirigoval pravou rukou a učil nás, africký lid Boží, správné francouzské výslovnosti, intonaci i rytmu. Sblížili jsme se, když jsem šel přihlásit do vyučování náboženství, katechismu, jednu dívenku, dceru našich českých známých. Požádali mě o to, protože věděli, že do Centra Pia X. pravidelně chodím a s knězem se alespoň od vidění znám.

Otec Marcel je skvělý kazatel. Dodnes mám v rukopise celou sbírku jeho kázání, je jich desítky. Zapisoval jsem si je. Někteří lidé v kostele se domnívali, že si jen tak něco píši, že se při kázání nudím. Když se později osmělili, řekli mně to. Ale já se nenudil. Byla to moje metoda, jak se stále učit francouzštině. Nic originálního, takto se jazykům učil slavný Heinrich Schliemann, objevitel Tróje.

Katolická komunita v Africe, to je úplně něco jiného. Lidé cítí, že jsou si blíž. Své křesťanství tam každý prožívá daleko intenzívněji. Je šťasten, že může někam patřit, že se může v moři jiného náboženství a jiné mentality stýkat s lidmi stejného smýšlení.

Krásné bývaly v misijním centru Pia X. farní pikniky. Čas od času, snad čtyřikrát do roka. Kdo byl lépe situován, než studenti černé pleti ze subsaharských zemí, donesl něco k jídlu. Moje žena napekla třeba moravské koláče nebo vepřovou pečeni s knedlíky a zelím. Studentům chutnalo a nás to těšilo. Otci Marcelovi zase chutnalo plzeňské.

Hezký obyčej ve farnosti byl také brát tyto studenty na oběd. To byla nejen sociální pomoc, ale také příležitost navázat pevná přátelství.

Ve farním centru byla také knihovna, pro děti i pro dospělé. Bývala otevřena každou neděli: zase příležitost k setkávání. Chodily tam i marocké muslimské děti a chodily tam rády.

Bleší trhy se konaly jednou do roka ve prospěch chudých a nejchudších misií. Tam se prodávalo a nakupovalo cokoliv. Dodnes mám francouské knihy, které jsem levně koupil, ale přesto poctivě přečetl. Také jsem na těchto bleších trzích ve prospěch chudých prodával užitečné výrobky ze dřeva, které jsem se v Africe ve volných chvílích naučil soustružit: slánky, vařečky, svícny, rukojeti, násady, lampy... Oblíbil jsem si olivovníkové dřevo: je jedinečné, velmi tvrdé a má krásnou kresbu složenou ze střídavě tmavých a světlých letokruhů.

Otec Marcel Piou pochází z Angers. Dodnes má ve Francii rodinu a jednou za rok se za ní jede osvěžit. To je mu velmi zapotřebí, život misionáře je životem na poušti, nejen obrazně, ale často doslova.

Poslechněme, jak o svém poslání hovoří otec Marcel sám:
Jsem 43 roků v Africe. Prošel jsem Kongo, Togo, Senegal. Maghreb je pro každého misionáře nejtěžší. Tady nemůže veřejně dojít ke konverzi. Za to je trest smrti. Ne podle zákona státu, ale podle islámského práva. Konvertita ke křesťanství by zde neobstál. Musel by žít ve strachu, že trest smrti kdykoli kdokoli může vykonat. Vykonavatel trestu by svůj hrůzný čin pokládal za správný. Přesto mám tajné křesťany... Největším problémem v této zemi je negramotnost žen. Děvčátka nemohou chodit do školy: musí se starat o mladší sourozence. Musí vařit a prát a chodit pro vodu. Jaká škoda pro národ! Vždy přece platí, že rodina je taková, jaká je žena a matka!

Vskutku, sám jsem mnohokrát viděl děvčátka, jak naloží na osla plastové nádoby na vodu a jedou ke studni. Čekajíce, popovídají si s děvčaty a ženami z okolních samot. Až na ně přijde řada, naváží vody, a to je také časově náročné. Někdy nabírají vodu jen po provaze, jindy provaz táhne oslík, viděl jsem studny hluboké i přes padesát metrů, rumpály jsou velmi vzácné. Pak jedou zpátky. Nebohý oslík má naloženo dvacet pětilitrových nádob, to je sto kilogramů. Sotva plete nohama. Tato práce děvčatům často zabere celý den. Do školy chodí zpravidla jen nejstarší chlapec z rodiny.

Zde, ve střední Evropě, nevíme, co je chudoba. Ale ani skutečná chudoba, kterou jsem viděl tam v Africe, není neštěstím. Pokud člověk není sám a má se o koho opřít. Chudoba ještě není bída. Vytváří prostor pro krásné lidské vztahy, úctu ke stáří a solidaritu: Mohamed, můj řidič, má tři bratry. Všichni čtyři synové se starají o své rodiče sami. V Maroku většina starých lidí žádný důchod nemá. Sociální sítí je rodina. Každý ze synů dává čtvrtinu svého platu rodičům na penzi. Tak vysoko si Mohamed a jeho bratři svou maminku cení!

Dokázali bychom něco takového my, zde, v tomto čase?



Další články z podrubriky Ze zápisníku diplomata

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti