Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.2.2005 

Svatý otec se po operaci cítí dobře

Vatikán. Jan Pavel II. zůstává v římské poliklinice Gemelli, poté, co byl hospitalizován ve čtvrtek a následně podstoupil chirurgický zákrok, kdy mu byla provedena tracheotomie. Svatý otec se po operaci cítí dobře, lékaři mu doporučili, aby několik dnů nemluvil. To však Janu Pavlu II. nebrání, aby se zítra nezúčastnil polední modlitby Anděl Páně, která však proběhne jinak než obvykle. Ředitel tiskového sálu Svatého stolce Navarro Valls dnes dopoledne uvedl, že Jan Pavel II. se připojí k polední modlitbě Anděl Páně ze svého pokoje v poliklinice Gemelli. Text úvahy před modlitbou zítra v poledne přečte substitut státního sekretariátu argentinský arcibiskup Leonardo Sandri před basilikou Svatého Petra a jménem Svatého otce udělí přítomným věřícím apoštolské požehnání. Připomínáme, že další lékařská zpráva ohledně zdravotního stavu Jana Pavla II. bude vydána v pondělí po poledni. Dnes dopoledne Svatého otce navštívil kardinál Julián Herranz, předseda Papežské rady pro výklad práva. Po své návštěvě sdělil novinářům, že papež se cítí dobře a vyzařuje z něho klid.. ?Jan Pavel II. ? uvedl kardinál ? dává celému světu svědectví své lásky ke kříži?. Papež pak přijal předsedu poslanecké sněmovny Piera Casiniho, který ho ujistil o solidaritě italských poslanců. Casini novinářům potvrdil, že v desátém patře polikliniky Gemelli, kde je papež hospitalizován, lze vnímat atmosféru pokoje a důvěry a vyjádřil přání, aby se brzy mohl vrátit do Vatikánu. Včera navštívili Jana Pavla II. v jeho nemocničním pokoji kardinál Camillo Ruini, vikář římské diecéze a kardinál Alfonso Lopez Trujillo, předseda Papežské rady pro rodinu a hlavní římský rabín, Riccardo Di Segni. V samotné poliklinice se pacienti živě zajímají o zdravotní stav Svatého otce a z celého světa přicházejí ujištění o modlitbě a spontánní projevy solidarity. Dnes večer v 21 hodin proběhne v kapli polikliniky Gemelli modlitební vigilie, kterou organizuje pastorační centrum polikliniky.

Již jsme uvedli, že po úspěšně provedené tracheotomii, hned když se papež probral z narkózy, napsal na kousek papíru motto svého pontifikátu ?Totus tuus?. Plný význam tohoto vyjádření nám pomůže pochopit teolog otec Luigi Negri:

Od. Z hlediska teologického to znamená, že právě ve chvíli, kdy člověk prožívá svou naprostou zranitelnost a fyzickou bolest, téměř fyzickou neschopnost, je charakteristické, že člověk objeví, že jeho podstata spočívá v něčem jiném, v někom jiném, v Ježíši Kristu, v Bohu. Totus tuus vyjadřuje celý Kristův, a Kristus je synem Panny Marie. Panna Maria je Matkou vtěleného slova, je Matkou církve, k níž papež patří jako ostatní věřící a proto Totus tuus znamená: zcela Kristův, zcela Mariin. Patří zcela církvi, protože v tom je podstata člověka. Odtud pramení schopnost vážit si daru života, i když ? lidsky viděno ? se zdá, že všechno jako by bylo redukováno na nemohoucnost.

Ot. Zkušenost reality Svatého otce je jedinečná, avšak jakým způsobem může každý z nás udělat tuto zkušenost?

Od. Myslím, že bychom měli následovat, jako církev následuje svaté, ale svatost není jen ta, kterou známe a která je všemu božímu lidu představována po smrti, ale je také svatost společná Božímu lidu, která se projevuje již během života některých z našich bratří. V osobě papeže svatost božího lidu přijala během doby významné rysy a můžeme říci, že se vyvíjí. Tento papež kontempluje tajemství svého utrpení, utrpení Kristova a církve jako podmínku svého velkého vzkříšení a celého světa. To se mi zdá, že je věc, které se musíme učit ve všedním životě.

Ot. V tomto plném odevzdání se Bohu, tak intenzívním, vidíme také lidství jednoho člověka, papeže, který trpí, ?

Od. Jistěže. Jako pro Pána byla odevzdanost do Otcovy vůle ve vrcholné hodině jeho utrpení jedinečná, stejně tak vidíme ve zkušenosti papeže veškeré úsilí, veškeré napětí, veškerou bolest lidstva, které trpí a které ve svém utrpení vnímá velkou a definitivní pokojnou přítomnost Věčného Otce, našeho Otce, který je na nebesích. Lidstvu není odňato nepohodlí, námaha, bolest, ale v Bohu nachází jejich skutečný význam. Je synem, který opírá svoji hlavu o rameno Otce.

U našeho mikrofonu byl teolog Luigi Negri.

(jis)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.3.20 Tiskové prohlášení ke zdravotnímu stavu Svatého otce
30.3.05 Papežovo zotavení má podpořit žaludeční sonda
23.3.05 Jan Pavel II. požehnal shromáždění
22.3.05 Generální audience se nekoná
16.3.05 Jan Pavel II. požehnal shromáždění z okna své knihovny



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti