Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

18.12.2020 

Advent je darem i povoláním

Homilie ke 4. nedělil adventní, 2Sam, 7,1-5.8b-12.14.16; Řím 16,25-27; Lk 1,26-38

Pavel Ambros

Vydatnost adventní stravy se od 17. prosince znásobuje. Advent je darem i povoláním. Co dostáváme? Obraťme naši pozornost k antifonám, které se modlí církev ve večerních chválách. Žasneme nad silou výrazů: „Moudrosti, ty vycházíš z úst Nejvyššího!“  „Ty ses zjevil v ohni hořícího keře.“ „Před tebou zmlknou ústa králů.“ „Když ty otevřeš, nikdo už nezavře.“ „Východe, jase věčného světla.“ „Králi národů, toužebně očekávaný.“ „Na tebe čekají národy.“ „Spatříte slávu Krále králů.“ K čemu jsme voláni? Všechna tato zvolání, budeme-li je brát každý večer naší adventní přípravy s vážností, mohou učinit z letošních Vánoc nový zázrak Boží blízkosti a touhy učiniti něco krásného pro Boha.

Můžeme obdarování a povolání číst v Marii, Panně a Matce. Každý večer si postavit před oči Pannu Marii v jejím obdarování a povolání. Podívat se na ni i na sebe ve světle toho, co dnešní evangelium o ní říká: milosti plná (Lk 1,28). Staví vše do nového světla, ve kterém najdeme správný zorný úhel nahlížení: Bůh hraje hlavní roli na cestě člověka ke svatosti.

Pokud je Panna Maria plná milosti, znamená to, že je neustále otevřená Božímu působení. Skrze tuto milost se dovršuje dílo Boží v člověku. Připravuje lidskou osobu na tuto velkou událost. Milost rovněž umožňuje Marii všechny své síly nasměrovat k božímu působení. To je možné jen v nefalšované synergii. Tento titul plná milosti je darem a povoláním zároveň. Když se díval Bůh na její budoucí mateřství, připravil a uspořádal v člověku Marii vše tak, aby mohl svůj plán spásy pro celý lidský rod naplnit. Toto uschopnění je dvojího rázu. Za prvé, v lidském je připravované vše pro božské; za druhé, Bůh vložil ochrannou hráz mezi působením zla a člověkem. Tímto jediným skutečným zlem, který má Bůh na mysli je neochota svobodně přilnout k Pánově vůli. Svobodné přilnutí je pro dílo vykoupení nepostradatelné. Důraz je postaven na svobodné pronikání božského! Každý dar a každá přijatá milost je povoláním, naší účastí na Božím díle. Není dílem naší dokonalosti.

V životě neexistuje něco jako přímočará linka za úspěchem. Maria musela přemýšlet o událostech, které se odehrály v jejím srdci až později. Musela se je pokusit přečíst zpětně, z hlediska události, z hlediska, ve světlo, které všemu pozdějšímu dalo počátek. Existují porodní bolesti budoucích dějin. Záleží na tom, kam se díváme, a snažíme se pochopit zážitek, který je obtížné nejen žít, ale také pochopit.

Duchovním významem panenské existence je přivítání života, který není naším dílem, je události podle Božího vidění. Je obdarováním a povolání, vnější pasivitou i vnitřní aktivitou. Lidská zranitelnost přitahuje Boží moc a slávu. Bůh prostřednictvím anděla Marii řekl, že její syn bude veliký, a bud nazýván Synem Nejvyššího. A dítě, které se narodilo v nejisté situaci, zcela o samotě, se tomuto proroctví zcela vymykalo. Žilo skrytým životem po 30 let. Jako dospělý muž toto božské dítě prožívalo všední život řemeslníka až do chvíle, kdy vystoupilo a střetlo se s potentáty své doby. Všichni viděli, že tento muž prohrál. Bůh však vše viděl zcela jinak. V jiném světle, v němž Ježíš vždy zůstal Synem Božím, božským dítětem.

Denně dostáváme milost a množství darů, jež neumíme ani pojmenovat.  Přesahují nás. Světlo přichází od Ducha Svatého pro život, který se nejvyšší možnou měrou uskutečňuje přilnutím láskou a přijetím života. Toto světlo nás činí svobodnými před světem a před dějinami. Panna se nechce líbit světu, ale svému ženichovi. Je obdarována i volána. Prožíváme paradox: zříkáme se toho, co máme, abychom to získali novým způsobem. A křesťané s panenskou duší mají ve světě co říci, protože jsou od světa, jak jej člověk zneužívá a nechává se zneužít, osvobozeni. Svoboda je dar i nejvznešenější povolání nám svěřené.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti