Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

20.11.2020 

Papež: Jaké místo má chudý člověk v mém životě?

Vatikán. “Ačkoli dějiny rozdělily naše národy, nezničily kořeny, které je pojí v rámci onoho velikého počinu, jímž byla evangelizace Ameriky. Právě na tomto základě vznikla Papežská latinskoamerická kolej, která spojuje všechny naše místní církve a zároveň je otevírá univerziální církvi v městu Římě”. Těmito slovy papež František zahájil dnešní setkání se zhruba padesátkou kněží a biskupů, kteří žijí na Latinskoamerické koleji, nesoucí jméno jejího zakladatele, papeže Pia IX. Vedení této instituce bylo od počátku svěřeno Tovaryšstvu Ježíšovu a současným rektorem je o. Gilberto Freire, SI.

Latinskoamerická kolej na římské Via Aurelia se stala domovem celých generací seminaristů, kněží a biskupů, včetně mnoha budoucích mučedníků. V letech 1937-1942 zde kupříkladu během svých studií na Gregoriánské univerzitě pobýval budoucí salvadorský arcibiskup Óscar Arnulfo Romero, kanonizovaný papežem Františkem před dvěma lety. A probíhá i několik dalších beatifikačních kauz bývalých alumnů. Z Latinskoamerické koleje od jejího zrodu – 21. listopadu roku 1858 – vyšlo více než třicet budoucích kardinálů, téměř pětistovka biskupů a necelé čtyři tisíce kněží, kteří sloužili či slouží ve všech zemích rodného světadílu.

“Evangelium a jeho poselství se do našich krajů dostaly skrze lidské nástroje, které nebyly oproštěny od hříchu, avšak milost převážila nad naší slabostí a Boží slovo se rozšířilo do všech koutů světadílu. Národy a jejich kultury je přijaly v bohaté různorodosti forem, které ještě dnes můžeme kontemplovat. Tento zázrak nastal díky otevřenosti srdce těch, kteří přicházeli, i těch, kteří je přijímali. Neexistovala zde uzavřenost vůči tomu, co druzí mohli nabídnout na lidské, kulturní či náboženské rovině. (…) Takový postoj předpokládá, že odmítneme vlastní sebestřednost, abychom mohli šířit přijatý dar. Nepochybujte o tom, že tato setba království, poroste a vydá stonásobek. Všechna její zrna nebudou stejná, nýbrž budou se vyznačovat nečekanou pestrostí a bohatstvím.”  

Latinoameričané jsou dnes rozptýleni po celém světě, upozornil papež František, a jejich přítomnost vnáší nové impulsy a vitalitu do řady křesťanských společenství. Šíří svou úctu k Ukřižovanému Kristu, Pánu zázraků, a Panně Marii Guadalupské. V tomto kontextu jsou latinskoameričtí kněží povoláni k velkorysé službě, zbavené jakýchkoli předsudků. K jejich formaci Petrův nástupce doporučil trojici konkrétních postojů, komunitních i osobních, které se navzájem nevyhnutelně doplňují. Prvním je otevřenost srdce.

“Otevřít srdce Pánu, který nepřestává tlouct na naše dveře, aby k nám vešel. Avšak otevřít srdce také bratru, neboť nesmíme zapomínat, že náš vztah k Bohu lze jednoduše ohodnotit podle toho, jakou náklonnost chováme k bližnímu. Pokud otevřete srdce všem bez rozdílu a z Boží lásky, vytváříte prostor, kde se Bůh a bližní mohou setkat. Projevujte neustále takovou ochotu a otevřenost, nikdy nezamykejte své srdce před člověkem, který do něj touží vstoupit a vnímat přijetí. Pomyslete, že pod hávem toho nebožáka vás volá Pán, abyste všichni společně zasedli k jeho hostině. Zeptám se vás: kde je v mém životě chudý člověk? Zapomněl jsem, odkud pocházím?”

Papež dále vybídl k podání pomocné ruky druhým a výzvě, aby druzí učinili totéž. Jak vysvětlil, kněžské poslání by nebylo dokonalé, kdybychom se omezili pouze na pomoc druhým a prokazování dobra. Je třeba, aby Boží lid pocítil svou užitečnost, nezbytnost, aby nesl odpovědnost a existovaly prostory, kde může spolupracovat. Tento postoj zároveň obnáší zápas se skartační kulturou, společenskou segregací, nedůvěrou a předsudky, motivovanými rasově, kulturně či nábožensky. A konečně, zdůraznil papež František, se latinskoameričtí kněží mají zapojit do procesu uzdravení světa ze zla, které ho sužuje.

“Pandemie nás postavila před veliké zlo, které postihlo naši společnost. Globalizace sice překonala hranice, avšak nikoli mysli a srdce. Virus se šíří, aniž by jej cokoli zabrzdilo a aniž bychom byli schopni jednotné reakce. Svět nadále zavírá brány, odmítá dialog a spolupráci, popírá společný závazek, usilující o dobro určené všem lidem bez rozdílu. Uzdravení tohoto zla musí přijít odspodu, ze srdcí a duší, které vám jednoho dne budou svěřeny a které očekávají vaše konkrétní návrhy ve výchovně-vzdělávací oblasti, katechezi, sociálním úsilí, schopné změnit mentalitu, otevřít prostory k léčbě zla a přivádět k Bohu jednotný lid.”

Řekl Petrův nástupce při dnešní audienci kněžím z Papežské latinskoamerické koleje v Římě.

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti