Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

21.10.2020 

Mezináboženský apel z Kapitolu: Za novou architekturu míru

Řím. Mezináboženské setkání , které proběhlo v úterý 20. října v podvečer v prostoru Kapitolského náměstí v Římě, za účasti papeže Františka, konstantinopolského patriarchy Bartoloměje, předsedy Rady evangelické církve v Německu, biskupa Heinricha Bedford-Strohma a zástupců z řad Židů, muslimů, buddhistů a sikhů, zakončil společný Mírový apel, adresovaný politickým lídrům a všem lidem dobré vůle. Přinášíme ho v plném znění.
 

Shromážděni v Římě “v duchu Assisi”, v duchovním spojení s věřícími celého světa a s ženami a muži dobré vůle, modlili jsme se jedni vedle druhých, abychom si pro naši zemi vyprosili dar pokoje. Připomněli jsme zranění lidstva, v srdci jsme nesli tichou modlitbu mnoha trpících, příliš často bezejmenných a bez hlasu. Proto slavnostně předkládáme státním představitelům a občanům světa tento Mírový apel, který se zavazujeme žít.

Na tomto Kapitolském náměstí, nedlouho po největším válečném konfliktu, jaké dějiny pamatují, uzavřely národy, jež spolu bojovaly, dohodu založenou na snu o jednotě, který se posléze uskutečnil v Evropské unii. Dnes, v této dezorientované době, otřeseni důsledky pandemie Covid-19, jež ohrožuje mír prohlubováním nerovností a strachů, důrazně říkáme: Nikdo se nemůže zachránit sám, žádný národ, nikdo!

Války a mír, pandemie a péče o zdraví, hlad a dostupnost potravy, globální oteplování a udržitelnost rozvoje, přemísťování populací, odstranění jaderného nebezpečí a snížení nerovností nejsou věcmi, které by se týkaly pouze jednotlivých národů. Rozumíme tomu dnes lépe, ve světě plném mnoha provázaností, který však často ztrácí smysl pro bratrství. Jsme sestry a bratři, všichni! Modleme se k Nejvyššímu, aby tu po tomto čase zkoušky nebyli již “ti druzí”, ale jedno velké a různorodostí obohacené “my”. Je čas znovu směle snít o tom, že mír je možný, že mír je nezbytný, že svět bez války není utopií. Proto chceme ještě jednou vyslovit: “Nikdy více válku!”

Naneštěstí byla válka opakovaně mnohými pojímána jako možná cesta k řešení mezinárodních kontroverzí. Tak tomu není. Dříve než bude příliš pozdě, chceme připomenout všem, že válka vždycky zanechává svět horší než jakým byl dříve. Válka je selhání politiky a lidskosti.

Apelujeme na vládce, aby odmítli jazyk rozdělení, podporovaný často pocity strachu a nedůvěry, a nevydávali se na cesty bez návratu. Pohleďme společně na oběti. Je jich mnoho, příliš mnoho konfliktů stále probíhá.

Lidem zodpovídajícím za státy říkáme: Pracujme společně na nové architektuře míru. Spojme své síly za život, zdraví, vzdělání a mír. Nadešla chvíle k využití zdrojů investovaných do výroby stále destruktivnějších zbraní, stoupenců smrti, ve prospěch života, pro léčbu lidstva a našeho společného domu. Neztrácejme čas! Začněme od dosažitelných cílů: Spojme již dnes úsilí zadržet šíření viru, dokud nezískáme vakcínu vhodnou a dostupnou pro všechny. Tato pandemie nám připomíná, že jsme pokrevními sestrami a bratry.

Všem věřícím, ženám a mužům dobré vůle, říkáme: Staňme se kreativními tvůrci pokoje, budujme sociální přátelství, osvojme si kulturu dialogu. Poctivý, vytrvalý a odvážný dialog je protilátkou na nedůvěru, rozdělení a násilí. Dialog od kořene vymazává důvody válek, ničících projekt bratrství vepsaný do povolání lidské rodiny. Nikdo se nemůže cítit vyvázán. Všichni jsme spoluodpovědní. Všichni potřebujeme odpouštět i odpuštění. Nespravedlnosti světa a dějin se nenapravují nenávistí a pomstou, nýbrž dialogem a odpuštěním.

Kéž Bůh v nás všech inspiruje tyto ideály a tuto cestu, po níž společně kráčíme, kéž přetvoří srdce každého z nás a učiní z nás posly pokoje. 

V Římě na Kapitolu, 20. října 2020

 



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
16.9.19 Mír spočívá na modlitbě a dialogu, píše papež komunitě Sant´Egidio
19.9.14 Papežská audience pro vedení komunity Sant´Egidio
9.9.14 Prof. Riccardi: Každá válka situaci jenom zhoršuje
15.6.14 Svět bez dialogu se dusí
10.6.14 František navštíví komunitu Sant’Egidio



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti