Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

17.8.2020 

Pouze úžas poznává a je schopen soucitu, píše kardinál Parolin

Rimini. V severoitalském přímořském městě začal dnes katolický Mítink za přátelství mezi národy, pořádaný hnutím Comunione e liberazione. Každoroční přednášky, diskuse, divadelní představení, výstavy, sportovní klání, a samozřejmě také bohoslužby se letos uskuteční převážně na internetu. Jak je zvykem, adresoval Petrův nástupce účastníkům Mítinku prostřednictvím státního sekretáře poselství, které přečetl při zahajovací bohoslužbě, biskup Rimini, mons. Francesco Lambiasi.

Mottem letošního ročníku je myšlenka rabína Heschela (1907-1972): „Bez úžasu nebudeme vnímat vznešenost“ (J.A.Heschel, Člověk hledá Boha, Vyšehrad, Praha 2018). Státní sekretář kardinál Pietro Parolin k tomu poznamenává: „Při hledání dober spíš než dobra mnozí spoléhali výlučně na svoje síly, na schopnost vyrobit a vydělat, přičemž se zřekli onoho postoje, který je talentem dětského postoje k realitě: úžasu. G.K. Chesterton v této souvislosti pravil: „Školy a mudrci těch nejvíce hermetických směrů nikdy nedosáhly váhy, jež přebývá v očích tříměsíčního novorozence. Je to tíha  úžasu z veškerenstva, a tento úžas není mysticismus, nýbrž zdravý transcendentní rozum“ (L´imputato, Torino 2011, 113).

Na mysl přichází Ježíšova výzva být jako děti (srov. Mt 18,3) – píše dále kardinál Parolin - ale také podiv nad bytím, který je principem antické řecké filosofie. Tento úžas je pohnutkou života, umožňující kdykoli začít znovu: „Je to postoj, který je třeba zaujmout, protože život je dar, a umožňuje nám vždycky znovu začít,“ řekl papež František v homilii na začátku loňského roku: „Život bez úžasu šedne, stává se zvykem, i víra. Také církev potřebuje nově žasnout nad tím, že je příbytkem živého Boha, Pánovou Nevěstou, Matkou, která rodí děti“ (Homilie, 1. ledna 2019). V uplynulých měsících - píše dále kardinál Parolin - jsme zažili dimenzi úžasu, který v přítomnosti utrpení, křehkosti a nejistoty nabývá podoby soucitu. Tento šlechetný lidský cit vedl lékaře a ošetřovatele v jejich těžké práci, když čelili koronaviru. Tatáž náklonnost vůči žákům a studentům umožnila mnoha učitelům přijmout svízelnost vyučování na dálku a dovést do konce školní či akademický rok. A rovněž tak umožnil mnohým objevit v tvářích a přítomnosti členů rodiny sílu, jak čelit nepříjemnostem a námahám.

Téma nynějšího Mítinku je tedy silná výzva k pohroužení se do hlubin lidského srdce skrze úžas. Jak nezakusit onen originální pocit úžasu před horskou scenérií nebo poslechem hudby, jež rozechvívají duši, anebo jednoduše tváří v tvář tomu, kdo nás má rád, a k daru stvoření? Úžas je opravdu cestou, jak pochopit znamení vznešenosti, tedy onoho Mystéria, které je kořenem a základem všeho. „Nejenom lidské srdce se prezentuje jako znamení, ale i celá skutečnost. Kladení otázek tváří v tvář znamením potřebuje krajně lidskou schopnost, první, kterou máme jakožto muži a ženy: úžas, schopnost divit se, jako to nazýval don Giussani. Jedině úžas poznává,“ (J.M.Bergoglio, Vita di don Giussani, Milano 214, 1034).

Pokud tento pohled není kultivován, nastává slepota vůči bytí. Uzavřeni sami v sobě, jsme přitahováni pouze pomíjivostmi a přestáváme se dotazovat skutečnosti. Také na poušti pandemie se objevily potlačované otázky: jaký je smysl života, bolesti a smrti? „Člověk se nemůže spokojit s redukovanými nebo částečnými odpověďmi a zavázat se k censurování či zapomínání některého z aspektů skutečnosti. Nosí v sobě touhu po nekonečnu, nekonečný stesk, nostalgii, kterou nasytí jedině stejně nekonečná odpověď. Život by byla absurdní touha, kdyby na ni neexistovala odpověď“ (tamt.).

Lidé se snažili hledat odpovědi či jenom otázky o smyslu života, po kterém všichni touží, i když si to neuvědomují. Tak se stalo něco zdánlivě paradoxního: místo aby karanténou tato nejhlubší žízeň zanikla, vzbudila mnohde schopnost žasnout nad lidmi a fakty, pokládanými dříve za samozřejmé. Dramatické okolnosti umožnily alespoň na chvíli docenit ryzí život, bez komplexu předsudků a lehkomyslností, jež kontaminují pohled, mlží věci, vyprazdňují úžas a odrazují tázat se, čím jsme.

Uprostřed sanitární krize dostal papež list podepsaný různými umělci, kteří mu děkovali za modlitby během mše v kapli Domu sv. Marty, kde řekl: „Umělci nám umožňují chápat, co je krása, a bez krásy není možné chápat evangelium“ (Kázání v kapli Domu sv. Marty, 7. větna 2020). Jak rozhodující je zkušenost krásy pro dosažení pravdy ukázal mimo jiné teolog Hans Urs von Balthasar: „Ve světě bez krásy ztrácí také dobro svoji přitažlivost, zřejmost, že má být prokazováno; a zaskočený člověk se ptá, proč nedat přednost spíše zlu. I to je totiž možnost, dokonce více vzrušující. Ve světě, kde už se nevěří v projev krásy, ztrácejí totiž také argumenty ve prospěch pravdy sílu svého logického závěru. Proces vedoucí k závěru je pak mechanismus, který už nikoho nepřesvědčí“ (Gloria I, Milano 2005, 11).

Proto téma letošního Mítinku vysílá rozhodný signál křesťanům, povolaných dosvědčovat hlubokou přitažlivost, kterou vyvíjí víra v síle svojí krásy, „Ježíšovu přitažlivost“, jak říkal Boží služebník Luigi Giussani. Psal o tom v souvislosti s výchovou k víře Svatý otec v textu, který bývá označován za programový dokument pontifikátu: „Všechny výrazy autentické krásy lze považovat za cestu, která napomáhá setkání s Pánem Ježíšem. Nejde o estetický relativismus, který by mohl zatemňovat nerozlučné pouto mezi pravdou, dobrem a krásou, nýbrž o obnovení úcty ke kráse s cílem dospět k lidskému srdci a dát v něm zazářit pravdě a dobrotě Vzkříšeného. Je-li tomu tak, jak praví svatý Augustin, že totiž nemilujeme než to, co je krásné, pak Syn učiněný člověkem – zjevení nekonečné krásy – je svrchovaně hoden lásky a přitahuje nás k sobě pouty lásky. Je tedy nutné, aby součástí předávání víry byla formace vycházející z via pulchritudinis“ (Evangelii gaudium, 167).

Papež nás proto vyzývá, abychom s ním nadále spolupracovali v dosvědčování krásy Boha, který se stal tělem, aby naše oči užasly pohledem na Jeho tvář a naše pohledy v Něm nacházely divy života. Jak to řekl sv. Jan Pavel II., jehož 100. výročí narození jsme si nedávno připomněli: „Stojí za to být člověkem, protože jsi se jím staly Ty, Ježíši!“ (Homilie, 15. dubna 1984). Není snad tento pozoruhodný objev tím největším přínosem, kterou mohou nabídnout křesťané na podporu lidských nadějí? Je to úkol, na který nelze rezignovat, zejména v tomto krušném  dějinném okamžiku. Je to povolání vyžařovat krásu, která proměnila náš život, být konkrétními svědky lásky, jež zachraňuje, zejména ve vztahu k těm, kteří nyní trpí nejvíce.“

Napsal státní sekretář Svatého stolce účastníkům dnes zahájeného katolického Mítinku v italském Rimini.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.8.19 Papež do Rimini: Existujeme jen na základě vztahu
21.8.18 Papežské poselství do Rimini: Žádné úsilí, žádná revoluce nemůže uspokojit lidské srdce
23.8.17 Arcibiskup Pizzaballa: Vkládat naději do politických a sociálních řešení působí jen frustraci
21.8.17 Papežské poselství na Mítink za přátelství mezi národy
19.8.16 Zahájen každoroční italský katolický mítink



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti