Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.7.2020 

Ekumenický den smutku a modlitby za Hagia Sophia

USA. Američtí katolíci a pravoslavní společně vyhlásili na dnešní den smutek nad opětovnou přeměnou baziliky Hagia Sophia na mešitu. Z rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Erdogana bude mateřský chrám východních křesťanů ode dneška sloužit islámským modlitbám. Biskupové Spojených států amerických se připojili k iniciativě řecké pravoslavné církve, jejíž americká diecéze vyzvala dnešního dne k modlitbám, “aby se Hagia Sophia znovu stala místem modlitby a meditace pro všechny národy”.

Podle pravoslavných představitelů rozhodnutí turecké vlády pošlapává veškeré standardy harmonie mezi náboženstvími a vzájemné úcty. Vybídli proto všechny křesťanské církve k protestu v podobě vyzvánění na zvonicích kostelů a spuštění praporů na půl žerdi na znamení smutku. 

Pobouření vyvolalo také gesto prezidenta Erdogana, který na dnešní první muslimskou bohoslužbu pozval papeže Františka. Existenci oficiálního pozvání potvrdil mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin pro zpravodajství CNN.

Kromě pochopitelné bolesti pravoslavných křesťanů, pro které je Hagia Sophia tímtéž, co Svatopetrská bazilika pro latinskou církev, vyvolává obavy příští osud dosud zachovaných křesťanských mozaik, které byly v rámci úpravy prostoru zakryty. 

V řeči symbolů nelze přejít bez povšimnutí ani volbu dnešního data. 24. července roku 1923 došlo ve švýcarském Lausanne k podpisu smlouvy, která po pádu osmanské říše stanovovala hranice současného tureckého státu a zakotvovala ochranu křesťanských menšin.

“Volba tohoto data k inauguraci mešity v Hagia Sophia je znamením, že Recep Erdogan považuje Lausannskou smlouvu za cosi, co má být odstraněno,” řekla Elizabeth Prodromou z Tuftské univerzity ve státu Massachusetts. Podle jejího názoru jde také o signál pro spojence z NATO, že není zainteresován v pokračování negociací, které mají zajistit stabilitu v regionu.

Předseda episkopátu Spojených států, arcibiskup José Gomez, uvedl, že Hagia Sophia byla znamením dobré vůle a pokojného soužití křesťanů a muslimů a výrazem stesku lidstva po jednotě a lásce. Podle Edwarda Clancyho, ředitele Papežské nadace Pomoc trpící církvi (Kirche in Not) v USA, bude mít ztráta tohoto symbolu vzájemného míru a úcty nepředvídatelné, ale vážné důsledky. Domnívá se, že přeměna Hagia Sophia na mešitu je též políčkem pro všechny křesťany na Blízkém východě, kteří prošli pronásledováním ze strany tzv. Islámského státu a jiná džihádistická uskupení.

Proti rozhodnutí turecké vlády vystoupilo také mnoho muslimů. Spisovatelé Nazif Ay, Mehmet Ali Öz a Yusuf Dülger prohlásili, že přeměna křesťanského symbolu na mešitu “urazí nemuslimy, probudí islamofobii a nenávist k islámu”.

Hagia Sophia byla postavena v roce 537 za vlády byzantského císaře Justiniána I. jako hlavní chrám konstantinopolského patriarchy. Po dobytí města osmanskými Turky v roce 1453 byla přeměněna na mešitu. Přistavěny byly minarety a křesťanské mozaiky byly zakryty. V roce 1934 sekulární turecká vláda rozhodla o přeměně mešity na muzeum. Díky tomu byly odkryty některé mozaiky, včetně vyobrazení Krista, Matky Boží a Jana Křtitele. V roce 1985 byla Hagia Sophia zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

 



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.7.20 Pravoslavní křesťané nerezignují na Hagia Sophia
18.7.20 Apoštolský vikář Anatolie k situaci chrámu Hagia Sophia
13.7.20 Reakce na změnu Hagia Sophia na mešitu: zármutek, hněv, rozhořčení
7.7.20 Patriarcha Kyrill: Hagia Sophia stojí v počátcích naší víry
3.7.20 Nejistý osud baziliky Hagia Sophia



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti