Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.1.2005 

Situace dětí v postižených oblastech očima misionářů

Pchúket/Colombo/Medan. Asijská tragédie se bohužel nejvíce dotkla dětí. Podle posledních odhadů jich ve vlnách tsunami zahynulo nejméně 50 tisíc, a desetitisíce těch, které přežily, přišly o rodiče. Právě osudům dětí v zasažených oblastech dnes věnuje pozornost misijní agentura MISNA.

?Je třeba postarat se co nejrychleji o děti, které osiřeli při katastrofě, jinak hrozí, že zůstanou samy, upadnou do depresí, opustí školu a skončí na ulici? ? říká otec Adriano Pelosin, misionář z Papežského institutu zahraničních misií, který v hlavním městě Thajska vede sirotčinec se 170 dětmi. Čtyři jeho spolupracovníci pracují v provincii Surat Thani, která byla v Thajsku nejvíce zasažena. ?Nechceme děti posílat do sirotčinců daleko od jejich domovů ? pokračuje otec Pelosin ? máme v úmyslu vytvořit rodinné domy přímo tam, aby zůstali ve známem prostředí.?

Biskup ze Surat Thani, Joseph Prathan, upozorňuje, že v Thajsku ? na rozdíl například od Afriky ? neexistuje koncept široké rodiny, ve které je samozřejmé, že se osiřelého dítěte ujmou nejbližší příbuzní. Rodiny jsou samostatnými jednotkami, často poměrně chudými a každé dítě se může stát zátěží. Proto hrozí nebezpečí, že dítě zůstane opuštěné a může skončit na ulici nebo ve zločineckých organizacích.

P. Peter Pakpoom, ředitel školy založené před půl stoletím otci z kongregace Stigmatinů v Pchúket, vypráví o dětech, které se po katastrofě vrátily do školních lavic. ?Vyučování bylo obnoveno včera. Požádal jsem našich 65 učitelů, aby nejdříve nechali děti mluvit o vlastní situaci. Potřebují vyprávět to, co prožili?, vypravuje misionář pro agenturu Misna. ?Kemaaovi ? 15-ti letému studentovi prvního ročníku střední školy ? vzala tsunami domov. Přišel do školy, přestože nemá vůbec nic. Dali jsme mu uniformu, boty a hlavně knížky.? ? říká. K otázce adopcí nejmenších dětí, které přišli o rodiče, je P. Pakpoom skeptický. ?Nejlepší řešení je nechat je u blízkých příbuzných. Pokud chce někdo podporovat studenti, kteří přišli o domov nebo ztratili rodiče, může věnovat ekonomickou pomoc.?

?Řada organizací chce shromážděné fondy využívat na pomoc dětem a na adopce na dálku. V těchto věcech, je ale třeba zkušenost? ? říká salesián, don Anthony Pinto, provinciál Kongregace na Srí Lance. Právě salesiánům svěřila vláda péči o nejmenší. ?Jsme připraveni, protože se dlouhá léta staráme o děti ulice, děti, které se staly obětí sexuální turistiky i těch, které byly naverbovány do polovojenských oddílů? ? dodává misionář. Podle údajů shromážděných salesiány na Srí Lance nechalo tsunami za sebou nejméně 3 tisíce sirotků. Otec Pinto však dodává, že jde jen o oblasti, kontrolované vládou. O situaci na severu kontrolovaném tamilskými vzbouřenci nemá žádnou představu. Podle jeho slov jsou salesiáni schopni poskytnout okamžitou pomoc 12% sirotků na Srí Lance.

Na severu Sumatry, který podmořské zemětřesení zasáhlo nejsilněji, se ještě ke konečným číslům nedospělo. ?Tsunami rozdělilo mnoho rodin. Rodiče stále hledají děti, ale narážejí mimo jiné na problém komunikace?, říká otec Yoseph Due, z kongregace verbistů. Mnoho dětí, odnesených vlnami beznadějně hledá rodiče. Otec Due nemá informace, které by potvrzovaly alarmující zprávy z posledních dnů o únosech bezprizorních dětí. Indonéská média dnes o těchto věcech mlčí, potvrzují jen zákaz adopcí.

Podle otce Edi Mulyono, odpovědného za Jesuit Refugee Sevice v Indonésii, vyvstává jiný problém. Řada dětí v Aceh potřebuje lékařskou péči a měly by být přepraveny do nemocnic. V této chvíli však není možné převoz uskutečnit.- uvádí jezuita z Indonésie.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.3.06 Církev v Thajsku rok po tsunami
28.12.05 Sdružení pro koordinaci pomoci rok po tsunami
20.12.05 Papežské dílo zveřejnilo výsledky pomoci pro Asii
14.7.05 Poučení z tsunami
8.6.05 Červený kříž poskytne miliardu euro na nápravu škod po tsunami



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti