Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

11.8.2019 

Konat dobro na zemi se srdcem tesknícím po nebi

Promluva před mariánskou modlitbou 11. srpna, nám sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

V dnešním úryvku z evangelia (srov. Lk 12,32-48) nabádá Ježíš učedníky k ustavičné bdělosti. Proč? Aby postřehli Boha, vstupujícího do jejich života, protože Bůh neustále vstupuje do života. A indikuje způsoby, jak tuto bdělost správně prožívat: »Mějte bedra přepásaná a vaše lampy ať hoří« (v.35). Nejprve »přepásaná bedra«, což je obraz, který evokuje poutníka, přichystaného vydat se na cestu. Jde o to nezapouštět kořeny do pohodlné a bezpečné půdy, nýbrž prostě a s důvěrou se svěřit - být otevření – Bohu vstupujícímu do našeho života, Boží vůli, která nás vede k příštímu cíli. Pán jde ustavičně s námi a často nás drží za ruku a vede, abychom na této tak obtížné cestě nezbloudili. Kdo totiž důvěřuje Bohu, dobře ví, že život z víry není statický, nýbrž dynamický! Život z víry je neustálé putování, směřující na stále nové etapy, které den po dni ukazuje Pán. On je totiž Pánem údivu, Pánem novostí, ale těch pravých!

Prvním způsobem je tedy mít »přepásaná bedra«. A potom se po nás chce, abychom udržovali »hořící lampy«, abychom byli s to osvěcovat temnotu noci. Jsme tedy vybízeni, prožívat opravdovou a zralou víru, schopnou osvěcovat četné životní „temnoty“. Známe a každý jsme zakusili dny opravdových duchovních nocí. Lampa víry potřebuje být ustavičně živena v setkání s Ježíšem od srdce k srdci v modlitbě a naslouchání Jeho slovu. Zopakuji, co jsem řekl již mnohokrát: noste s sebou v kapse malé evangelium k četbě. To je setkání s Ježíšem, s Ježíšovým slovem. Tato lampa setkání s Ježíšem v modlitbě a Jeho slovu je nám svěřena pro dobro všech. Nikdo se totiž nesmí soukromnicky stáhnout do jistoty vlastní spásy bez zájmu o druhé. Je iluzí, když někdo věří, že se může osvěcovat sám v sobě. To je přelud. Pravá víra otevírá srdce k bližnímu a podněcuje ke konkrétnímu společenství  s bratry, zejména s těmi, kdo žijí v nouzi.

A Ježíš – aby nám umožnil chápat tento postoj – vypráví podobenství o služebnících, kteří čekají na příchod svého pána, až se vrátí ze svatby (srov. 36-40), a podává tak další aspekt bdělosti, totiž abychom byli připraveni na poslední a definitivní setkání s Pánem. Každý z nás se jednoho dne setká a ocitne na tomto setkání. Každý z nás má datum svého definitivního setkání. Pán říká: »Blahoslavení služebníci, které pán při svém příchodu najde, jak bdí. ... A když přijde po půlnoci nebo při rozednění a nalezne je tak, jsou blahoslavení!« (vv.37-38). Těmito slovy nám Pán připomíná, že život je pouť k věčnosti. Proto jsme povoláni přinášet  užitek ze svých talentů, které máme, aniž bychom kdy zapomněli, že »tady nemáme město k trvalému pobytu; to budoucí město hledáme« (Žid 13,14). V této perspektivě se každý okamžik stává cenným, takže je třeba na této zemi žít a jednat se steskem po nebi: mít nohy na zemi, kráčet po zemi, pracovat a konat dobro na zemi se srdcem tesknícím po nebi.

Nemůžeme doopravdy chápat, v čem spočívá tato vrcholná radost, nicméně Ježíš nám to dává tušit v podobenství o pánu, který při svém návratu najde služebníky, jak bdí: »pozve je ke stolu, bude chodit od jednoho k druhému a obsluhovat je« (v.37). Věčná radost ráje se projevuje takto: situace se obrátí a nebudeme již služebníky, kteří slouží Bohu, nýbrž sám Bůh bude obsluhovat nás. A tak jedná Ježíš už nyní: Ježíš se za nás modlí, Ježíš na nás hledí a prosí za nás Otce. Ježíš nám slouží nyní, je naším služebníkem. A to bude naše definitivní radost. Myšlenka na konečné setkání s Otcem, jenž oplývá milosrdenstvím, nás naplňuje nadějí a podněcuje k ustavičné snaze o naše posvěcení a vytváření spravedlivějšího a bratrštějšího světa.

Panna Maria ať nám v této snaze pomáhá svojí mateřskou přímluvou.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti