Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.5.2019 

Papež: Ježíš před rozlíceným davem mlčel

 

Vatikán. Člověk, dbalý Ježíše, ví, že na zarputilé útoky se nejlépe odpovídá mlčením, říká papež František v rozhovoru s vatikanistkou Valentinou Alazrakiovou, který v úterý odvysílal mexický televizní kanál Televisa. Papež v dlouhém interview neuhýbá před nepohodlnými osobními otázkami (jakou je např. obviňování z hereze) a vyjadřuje se k ožehavým církevním i společenským tématům (od pedofilie v církvi přes násilí na ženách po roli médií a nakládání s migranty).

Vrací se k případu bývalého kardinála McCarrica, který byl zbaven duchovenského stavu v důsledku těžkých sexuálních zločinů, a vysvětluje, proč se tehdy nebránil obviněním někdejšího vatikánského diplomata Viganó: „Reagovat na zatvrzelost ničemu neposlouží, lepší je mlčet.“ V souvislosti s chilskými kauzami pohlavního zneužívání v církvi nicméně František neskrývá, že „informace, které se k němu dostaly, neodpovídaly realitě“, a přiznává svou chybu. Televizní rozhovor se ovšem netýká pouze domnělých či skutečných případů pedofilie a korupce v církvi a kardinálů Pella, Barbarina či Maradiagy.

Jeho úvodní část se věnuje situaci v Mexiku, které papež navštívil před třemi lety a sloužil tu mši na jednom z oplocených hraničních přechodů. Římský biskup varuje před pokračováním ve stavbě obranných zdí, protože „jednu takovou zeď jsme už poznali, a sice v Berlíně“. V souvislosti s násilím, které nepolevuje na mexickém území, radí tamním politikům, aby se „pro dobro země dohodli na kompromisu“, ovšem nikoli s pašeráky drog.

Násilí totiž odnímá budoucnost nejmladším generacím, které papež vyzývá, aby pěstovaly vlastní kořeny. Neméně vážným jevem jsou v Mexiku vraždy žen, dokládá papežova tazatelka na několika předmětech, které kdysi patřily obětem. „V této kultuře smrti“, podotýká papež, „má žena dosud druhořadou pozici, odkud chybí jen krůček k jejímu zotročení“. Podle Františka naopak „svět bez žen nemůže fungovat, a nikoli jen proto, že rodí děti. Žena činí domov domovem a jejím vlastnictím je výraz, který dnes mizí ze slovníků, protože všem nahání strach: něha“.

Jak bylo řečeno, mexická novinářka na papeže útočí s celou řadou kritik a obvinění. Nařčení z hereze papež řeší s humorem a „otcovskou laskavostí. Modlím se za tyto lidi, protože se mýlí a podléhají manipulaci“. Výtku, že se více věnuje migrantům a lidem mimo církev než vlastním ovečkám, které naopak často kárá, František vnímá jako kompliment: „Ježíš dělal totéž a ustavičně jej vinili, že se zdržuje s hříšníky...Není to otázka obliby, nýbrž preferencí. Pokud jsem si jist, že o ty „domácí“ je dobře postaráno, vydávám se hledat jiné...“

Papež hovoří rovněž o svém vztahu ke sdělovacím prostředkům, který – navzdory mnoha výčitkám – dosud považuje za dobrý a nešetří sebekritikou: „Některé mé omyly, díky Bohu neznáte, jinak byste mne napadali ještě více“, říká na adresu novinářů a dodává: „Zpovídám se každé dva týdny, protože také chybuji...“ Dlouhý rozhovor poskytuje prostor rovněž k úvahám o vztazích s islámem (který, podle papeže, „nelze ignorovat, protože nově vstoupil do Evropy) a postupném vatikánském sbližování s Čínou. „To je můj sen, mám Číňany moc rád“, svěřuje se papež a vítá nedávnou dohodu o jmenování biskupů. Na případnou návštěvu Petrova nástupce v Čínské lidové republice si ovšem ještě počkáme.

PŘEKLAD papežova rozhovoru pro mexickou televizi ZDE a video ZDE



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.2.21 Papež k americkým novinářům: Učte rozlišovat dobro od zla
21.1.21 Ctnosti a neřesti – nový televizní rozhovor s papežem Františkem
11.1.21 Papež: Doba si žádá jednotu
3.1.21 Františkova „encyklika o sportu“ v sedmi slovech
31.10.20 Jsem veden láskou svého lidu, následujícího Ježíše Krista – říká v novém rozhovoru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti