Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

7.5.2019 

Shluk kultur, etnik a náboženství je příležitost k pokojnému soužití

Promluva papeže k občanským představitelům Severní Makedonie.

Česká sekce RV

Pane prezidente,

Pane ministerský předsedo,

Vážení členové diplomatického sboru,

Vážení představitelé občanských a náboženských autorit,

Drazí bratři a sestry,

Srdečně děkuji panu prezidentovi za jeho vlídná slova na přivítanou a za milé pozvání k návštěvě Severní Makedonie, které mi spolu s panem ministerským předsedou adresoval.

Děkuji rovněž představitelům jiných, zde přítomných, náboženských komunit. Co nejsrdečněji zdravím katolickou komunitu, zastoupenou biskupem Skopje a eparchou eparchie bl. Panny Marie Nanebevzaté ve Strumici-Skopji, jež je aktivní a integrální součástí vaší společnosti a má plnou účast na radostech, obavách a každodenním životě vašeho národa.

Nástupce apoštola Petra dnes poprvé navštěvuje Republiku Severní Makedonii a jsem rád, že tak mohu učinit ve 25. výročí obnovení diplomatických vztahů se Svatým stolcem, které byly nastoleny nemnoho let po vyhlášení nezávislosti, k němuž došlo v září roku 1991.

Vaše země, most mezi Východem a Západem a místo, v němž se sbíhá mnoho kulturních proudů, v sobě soustředí řadu zvláštních rysů tohoto regionu. Vznosné dědictvé její byzantské a otomanské minulosti, smělé pevnosti v srdci hor a nádherné ikonostasy její starobylých kostelů, odhalujících křesťanskou přítomnost již od apoštolských dob, jsou svědectvím intenzity a bohatství tisícileté kultury, jež v ní přebývá. Dovolte mi však říci, že toto kulturní bohatství je pouhým odrazem vašeho nejvzácnějšího a nejhodnotnějšího bohatství, jímž je multietnické a multináboženské složení tváře vašeho národa, které je plodem bohaté - a proč to neříci - také složité historie vztahů upředených v průběhu staletí.

Tato změť kultur, etnických a náboženských příslušností se stala příležitostí k pokojnému a trvalému soužití, v němž se jednotlivé identity dokázaly a mohly vyjádřit a rozvinout, aniž by popíraly, utiskovaly či diskriminovaly jiné. Tak se vytvořilo předivo vztahů a situací, které z vás mohou po této stránce činit příklad poklidného a bratrského soužití ve vzájemné úctě a respektu.

Tyto zvláštní rysy jsou zároveň nositelem zvláštního významu na cestě užší integrace s evropskými zeměmi. Je mým přáním, aby se tato integrace rozvíjela pozitivním směrem pro celou oblast Západního Balkánu a aby k ní vždy docházelo v úctě k různorodostem a základním právům.

Rozličná náboženská příslušnost pravoslavných, muslimů, katolíků, židů a prostestantů, jakož i etnická různorodost Makedonců, Albánců, Srbů, Chorvatů a lidí jiného původu, zde totiž vytvořila mozaiku, v níž každý kamínek přispívá k originalitě a kráse celého obrazu. Je to krása, která dosáhne ještě větší nádhery v té míře, v níž ji budete schopni přenést a zasít do srdcí nových generací.

Veškeré úsilí o to, aby různé náboženské skutečnosti a rozličná etnika nalezla půdu společného porozumění v důstojnosti každé lidské osoby a z ní plynoucího zaručení základních svobod, nebude nikdy marné, ba naopak vytvoří nezbytnou setbu pro budoucnost míru a prosperity.

Chtěl bych rovněž připomenout velkorysé úsilí vaší republiky – jak ze strany státních orgánů, tak díky významnému příspění různých mezinárodních organizací jako je Červený kříž, charita a některé nevládní organizace – v přijímání a prokazování pomoci velkému množství migrantů a uprchlíků pocházejícch z různých blízkovýchodních zemí. Tito lidé  prchali z války nebo ze situace krajní bídy, často navozená právě závažnými válečnými konflikty, a v letech 2015-16 překročili vaše hranice a nalezli u vás významné útočiště, aby pak povětšinou směřovali dále na sever či západ Evropy. Pohotové projevy solidarity nabídnuté těm, kdo se tehdy ocitli v palčivé potřebě a kromě domova práce a vlasti přišli také o mnoho svých drahých, jsou vám ctí a mluví o duši tohoto národa, který sám poznal nedostatek, a tudíž rozpoznává v solidaritě a sdílení hmotných statků cestu každého autentického rozvoje. Přál bych si, aby se poučil z tohoto solidárního řetězce, jímž se vyznačovala ona krizová situace, ve prospěch veškerých dobrovolnických děl ve službě nejrůznějším podobám nesnází a potřeby.

Chtěl bych rovněž zcela zvláštním způsobem vzdát poctu jedné vaší proslulé spoluobčance, jež vedena láskou k Bohu učinila z lásky k bližním nejvyšší zákon své existence, čímž vyvolala obdiv na celém světě, a zavedla zvláštní a radikální způsob služby opuštěným, odepsaným a nejchudším. Mluvím přirozeně o té, jež je všeobecně známá jako Matka Tereza z Kalkaty. Její občanské jméno bylo Anjezë Gonxha Bojaxhiu, narodila se na předměstí Skopje v roce 1910, v Indii vykonávala svůj apoštolát spočívající v pokorném a naprostém sebedarování a prostřednictvím svých sester dosáhla na nejrůznější geografické a existenciální hranice. Jsem rád, že se zanedlouho budu moci zastavit v modlitbě před jejím památníkem, postaveným na místě, kde stával kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, v němž byla pokřtěna.

Právem jste na tuto ženu hrdí. Chci vás povzbudit, abyste s nasazením, oddaností a nadějí pokračovali v práci na tom, aby synové a dcery této země mohly podle jejího příkladu objevit, dosáhnout a nechat dozrát povolání, které pro ně vysnil Bůh.

Pane prezidente,

Od chvíle, kdy Severní Makedonie získala nezávislost, Svatý stolec s živou pozorností doprovázel kroky, které tato země učinila ve prospěch vývoje dialogu a porozumění mezi občanskými autoritami a náboženskými vyznáními.

Dnes mi Prozřetelnost nabízí možnost, abych vám tuto svoji blízkost projevil osobně. Chtěl bych tedy také vyjádřit vděčnost za každoroční návštěvy vaší oficiální delegace u príležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje. Chtěl bych vás povzbudit, abyste s důvěrou pokračovali v započaté cestě, směřující k tomu, aby se vaše země stala majákem míru, přijetí a plodné integrace kultur, náboženství a národů. Vycházejíce ze svých vlastních identit a dynamismu svého kulturního a občanského života budou moci budovat společný úděl v otevřenosti k bohatství nesenému každým jednotlivcem.

Kéž Bůh chrání a požehná Severní Makedonii, zachová ji ve svornosti a dopřeje jí prosperitu a radost!

 

Přeložila Johana Bronková 



Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.5.19 Uvykli jsme nadávkám – nahraďme je „mystikou respektu“!
8.5.19 Papež: Nechodím si pro energii k čarodějnicím
7.5.19 Matka Tereza napojila Ježíšovu žízeň na kříži svým dílem milosrdné lásky
7.5.19 Papež v Severní Makedonii
6.5.19 Kdo miluje, neztrácí čas sebelítostí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti