Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

4.3.2019 

Biskup Sergio Pagano: Otevření archivů ukáže velikost Pia XII.

Vatikán. Otevření archivů z celého období pontifikátu Pia XII., které dnes (4.3.) ohlásil papež František, dovolí objektivním způsobem prohloubit poznání o často povrchně kritizované osobnosti papeže Pacelliho – říká prefekt Vatikánského tajného archivu. Za rok budou vědecké veřejnosti zpřístupněny dokumenty papeže, římské kurie a vatikánských zastupitelstev od roku 1939 do roku 1958.

K otevření archivů téměř dvacetiletého pontifikátu papeže Pacelliho dojde symbolicky v den 81. výročí jeho volby na Petrův stolec. Badatelům budou zpřístupněny dokumenty uložené ve Vatikánu z období od 2. března 1939 do 9. října 1958. Otevření archivu Pia XII. předcházela dlouhá léta příprav, během kterých archivisté Vatikánského tajného archivu ve spolupráci s kolegy z dalších vatikánských archivů trpělivě pracovali na uspořádání a inventarizaci ohromného množství fondů a dokumentů, bez kterého je konzultace jakéhokoli archivu nemyslitelná.

V článku zveřejněném ve vatikánském deníku Osservatore Romano, prefekt Vatikánského archivu biskup Sergio Pagano nicméně připomíná, že již v roce 2004 papež Jan Pavel II. dal badatelům k dispozici velký fond Vatikánského informačního úřadu pro válečné vězně z let 1939-1947, obsahující na 2 miliony 100 tisíc karet se jmény a informacemi o vězněných vojácích i civilistech, nezvěstných či internovaných, o nichž se hledaly zprávy. Tento fond byl od počátku velmi žádaný a dosud často konzultovaný, jak badateli tak i příbuznými zemřelých vězňů, dodává mons. Pagano.

Po otevření archivů pontifikátu Pia XI. (1922-39), k němuž došlo z vůle papeže Benedikta XVI. v roce 2006, bude tedy od března příštího roku dostupná také kompletní dokumentace pontifikátu jeho nástupce až do roku 1958 uložená ve Vatikánském tajném archivu, v Historickém archivu sekce pro vztahy se státy vatikánského státního sekretariátu, ale také v historických archivech Kongregací pro nauku víry, pro evangelizacei národů, pro východní církve, v archivu Svatopetrské huti (Fabbrica di San Pietro) stejně jako další historické archivy vatikánských archivů, kongregací, úřadů, a soudů. Každý z těchto archivů se řídí jinými předpisy a systémem objednávek a má také vlastní indexy a inventáře, upozorňuje prefekt Vatikánského archivu.

Pouze fondy „tajného archivu“ obsahují zhruba 151 tisíc položek, každá tvořená desítkami listů, z produkce státního sekretariátu. K této dokumentaci byly zpracovány přesné popisy, v tištěné verzi rozčleněné do 68 svazků. Další část archivu tvoří tzv. „zvláštní složky“ (buste separate), které uchovávají dokumentaci podle jednotlivých témat nebo institucí, uspořádané rovněž stáním sekretariátem. V tomto případě jde o 538 složek, rovněž opatřených přesným seznamem a popisem. Další kategorií archiválií je 76 jednotek nazvaných „Carte Pio XII“, obsahujících rukopisy Eugenia Pacelliho, jak před zahájením potifikátu, tak jako papeže, a dále strojopisy mnoha jeho promluv, v některých případech opatřených vlastnoručními opravami. Součástí archivů jsou také tři velké zvláštní fondy, dokumentující práci Komise pro pomoc (Commissione Soccorsi), dále papežskou charitativní činnost (Beneficenza Pontificia) a úřadu pro migraci (Ufficio Migrazione), vytvořeného s cílem podporovat návrat vězňů a utečenců různé provenience do vlasti, ale také na podporu migrantů vyhnaných z domovů bídou v některých evropských zemích.

Důležitou součástí zpřístupněných archiválií je dokumentace papežských zastupitelstev. Vatikánští archivaři připravili také v tomto případě pro každou z nich podrobný inventář (81 inventářů obsahujících 5 100 složek).

I povrchní pohled na množství zpracovaných archivalií poukazuje k úctihodnému dílu vatikánských archivářů a mnoha jejich spolupracovníků. „Byla to námaha – píše prefekt Pagano – avšak podpíraná nezlomným entusiasmem, jak díky vědomí, že pracujeme pro budoucí historické bádání nad klíčovým obdobím pro církev a pro svět, tak proto, že listy papíru rozhodně nebyly netečné. Promlouvaly, promlouvají a věřím, že budou promluvat k badatelům a historikům, o téměř nadlidském díle křesťanského „humanismu“ (hovořilo se o „diplomacii charity“) uprostřed bouřlivého shluku událostí, které jakoby v polovině 20. století chtěly rozdrtit samotné vědomí lidské civilizace“. „Nad tímto chmurným ba strašlivým scénářem – uzavírá prefekt Vatikánského tajného archivu – jak před poslední válkou, tak během jejího tragického průběhu a po jejím skončení, vyniká ve svých jedinečných rysech velká postava Pia XII., příliš povrchně posuzovaná a kritizovaná z hlediska některých aspektů pontifikátu, která nyní (…) bude myslím moci nalézt mezi historiky takové, kteří ji dokáží zkoumat již bez předsudků a za přispění nových dokumentů budou schopni docenit její skutečný přínos a bohatství,“ píše biskup Sergio Pagano.

Dodejme, že navzdory často šířeným představám o utajovaných dokumentech ve Vatikánu, možná poněkud přiživovaným také oficiálním názvem vatikánského archivu, jsou pravidla pro konzultaci dokumentů podobná jako v jiných vědeckých institucích. Vstup do něj mají badatelé s vědeckým titulem, členové akademických institucí a renomovaní autoři historických publikací. Žádost o vstup se adresuje prefektovi, s uvedením badatelských motivací. Požaduje se také doporučující list vědecké instituce nebo kvalifikované osobnosti (vedoucí katedry historie apod.) a dokument o nejvyšším dosaženém akademickém titulu.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.1.21 Pius XII. a „bratři“ Židé
30.7.20 Když Pius XII. reagoval na zlo milosrdenstvím
20.6.20 Papež František navazuje na učení Pia XII. o migrantech, ukazuje nová kniha
9.5.20 Pius XII. vybízel k vytváření Evropy založené na synovské bázni a lidské důstojnosti
11.3.20 Pius XII. pracoval na encyklice o „moderních omylech“



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti