Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

25.12.2018 

Bůh je „rodičem“, základem a silou našeho bratrství

Vánoční poselství papeže Františka z Náměstí sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, požehnané Vánoce!
Vám, věřící Říma, vám, poutníci, a vám všem, kteří jste s námi spojeni v různých částech světa, opakuji radostnou zprávu z Betléma: »Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem, v kterých má Bůh zalíbení« (Lk 2,14.)

Jako pastýři, kteří přispěchali k jeskyni nejdříve, žasneme nad znamením, které nám dal Bůh: »děťátkem položeným v jeslích« (Lk 2,12). Potichu poklekáme a klaníme se.

A co nám říká ono Dítě, které se pro nás narodilo z Panny Marie? Co je univerzálním poselstvím Vánoc? Říká nám, že Bůh je dobrý Otec a my všichni jsme bratři.

Tato pravda je základem křesťanského vidění lidstva. Bez bratrství, kterým nás obdaroval Ježíš Kristus, jsou naše snahy o spravedlivější svět krátkodeché a ty nejlepší projekty riskují, že se stanou strukturami, postrádajícími duši.

Proto je moje vánoční přání přáním bratrství!
Bratrství mezi lidmi všech národů a kultur.
Bratrství mezi lidmi odlišných idejí, ale schopných brát na sebe ohled a naslouchat druhým.
Bratrství mezi lidmi různých náboženství. Ježíš přišel zjevit tvář Boha všem, kdo ho hledají.

Boží tvář je konkrétní lidská tvář. Nikoli tvář anděla, nýbrž člověka, narozeného v určité době a na určitém místě. Takto nám Boží Syn svým vtělením ukazuje, že spása vede skrze lásku, přívětivost a ohleduplnost k tomuto našemu ubohému člověčenství, které všichni sdílíme v obrovské etnické, jazykové a kulturní rozmanitosti, ale všichni jsme sbratřeni lidstvím!

Potom naše odlišnosti nepředstavují škodu nebo nebezpečí, jsou bohatstvím. Pro výtvarného umělce, který chce vytvořit mozaiku, je lépe, aby měl k dispozici kamínky mnoha barev než jen několika!

Učí nás tomu rodinná zkušenost. Jako bratři a sestry se vzájemně lišíme a někdy se neshodneme, ale pojí nás nerozlučitelný svazek, a rodičovská láska nám pomáhá, abychom se měli rádi. To platí pro lidskou rodinu, ale zde je Bůh „rodičem“, základem a silou našeho bratrství.

Kéž nám tyto Vánoce umožní znovu objevit bratrské svazky, které nás pojí jako lidské bytosti a sjednocují všechny národy. Ať je Izraelcům a Palestincům dáno znovu navázat dialog a vydat se cestou míru, který ukončí konflikt, který déle než sedmdesát let drásá zemi, kterou si vyvolil Pán, aby ukázal svoji tvář lásky.

Dítě Ježíš ať umožní milované a trýzněné Sýrii po dlouhých letech války obnovit bratrství. Mezinárodní společenství ať se rozhodným způsobem přičiní o politické řešení, které odstraní rozdělení a stranické zájmy, aby se syrský lid, zejména ti, kdo museli opustit svoji zemi a hledat útočiště jinde, mohl vrátit k pokojnému životu ve svojí vlasti.

Myslím na Jemen s nadějí, že příměří zprostředkované mezinárodním společenstvím konečně přinese úlevu mnoha dětem a obyvatelům sužovaným válkou a hladem.

Myslím dále na Afriku, kde jsou z milionů lidí uprchlíci a běženci a potřebují humanitární pomoc a potravinové zajištění. Božské Dítě, Král pokoje, ať umlčí zbraně a dá vzejít novému jitru bratrství na celém kontinentu, požehná snahám těch, kdo se zasazují o smíření na politické a sociální rovině.

Vánoce ať upevní bratrské svazky, které pojí Korejský poloostrov, aby pokračoval na cestě započatého sbližování a dosáhnul sdílených řešení, jež zajistí rozvoj a blahobyt všem.

Ať tento požehnaný čas umožní Venezuele nalézt opět svornost, aby všechny společenské složky bratrsky spolupracovaly na rozvoji země a při poskytování pomoci těm nejslabším vrstvám obyvatelstva.

Narozený Pán ať přinese úlevu milované Ukrajině, která dychtí po znovunabytí trvalého míru, jehož příchod se opožďuje. Jedině mír, který respektuje práva každého národa, může tuto zemi zotavit z utrpení, které doznala, a obnovit důstojné životní podmínky jejích občanů. Jsem nablízku křesťanským komunitám onoho regionu a modlím se, aby udržovaly bratrské a přátelské vztahy.

Kéž obyvatelé Nikaraguy objeví před Dítětem Ježíšem, že jsou bratři, aby nepřevážila rozdělení a nesvornosti, ale všichni se snažili usnadnit smíření a společně vytvářeli budoucnost svojí země.

Rád bych připomenul národy, které trpí ideologickými, kulturními a ekonomickými   kolonizacemi, vidí, jak je drásána jejich svoboda a identita a trpí hladem i nedostatkem školského a zdravotnického systému.

Zvláštní myšlenka patří našim bratřím a sestrám, kteří oslavují Narození Páně v obtížných, ne-li nepřátelských situacích, zejména tam, kde je křesťanská komunita menšinou, někdy zranitelnou nebo nezohledněnou. Pán ať jim a všem menšinám daruje život v míru, aby zakusili uznání svých práv, zejména náboženské svobody.

Maličké a prochlazené Dítě v jeslích, nad nímž rozjímáme, ať ochraňuje všechny děti na zemi i každého zranitelného, bezbranného a skartovaného člověka. Kéž všichni obdržíme pokoj a útěchu ze Spasitelova narození, pocítíme, že jsme milováni jediným nebeským Otcem, sejdeme se a žijeme jako bratři!

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.12.20 Boží Syn tělesným narozením posvětil manželskou lásku
25.12.19 V lidských srdcích existují temnoty, ale Kristovo světlo je větší
25.12.17 Spatřit pokornou slávu Spasitele
25.12.16 Přijměme »knížete pokoje«!
25.12.15 Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti