Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

4.6.2018 

Papež František zastavil německou debatu o interkomuniu

Vatikán. „Papež František dospěl k závěru, že dokument není zralý k publikaci“, stojí v listu zaslaném prefektem Kongregace pro nauku víry k rukám kardinála Marxe. Arcibiskup Ladaria v něm tlumočí papežovo stanovisko k dokumentu německých biskupů na téma interkomunia. Dokument odhlasovaný většinou německého episkopátu letos v únoru pojednává o tom kdy a za jakých podmínek lze svolit k přijímání eucharistie v případě protestantských partnerů ve smíšených manželstvích. Zásadní nesouhlas s dokumentem vyslovilo sedm biskupů v čele s kardinálem Kolína nad Rýnem, arcibiskupem Rainerem Maria Woelkim. Z jejich popudu proběhla 3. května ve Vatikánu schůzka, které se zúčastnili představitelé obou názorových pólů německého episkopátu a zástupci Svatého stolce kompetentní v otázkách věrouky, práva a ekumenismu. V závěrečné zprávě z těchto konzultací arcibiskup Ladaria z papežova pověření vybídl biskupy, aby „hledali v duchu eklesiálního společenství pokud možno jednomyslné řešení“. Reakcí bylo pokračování bouřlivé diskuse, která daleko překročila německé hranice. Debatu nyní uzavírá list prefekta Kongregace pro nauku víry, napsaný a odeslaný „s explicitním souhlasem papeže“. List zakazuje publikaci dokumentu německých biskupů a kontroverzi odkazuje ke zralejší reflexi a úrovni „všeobecné“ církve a ekumenickýách vztahů.

Překlad listu adresovaného kardinálu Reinhardu Marxovi přinášíme v plném znění:

Na konci našeho bratrského rozhovoru o dokumentu „Mit Christus gehen…“ („Kráčet s Kristem. Na cestě jednoty. Mezikonfesní manželství a společná účast na eucharistii. Pastorační příručka Německé biskupské konference.“) z 3. května 2018 jsme společně ustanovili, že o setkání budu informovat Svatého otce. Již při audienci 11. května 2018 jsem mluvil s papežem Františkem o našem setkání a předal jsem mu shrnutí obsahu rozhovoru. 24. května 2018 jsem o této otázce opět hovořil se Svatým otcem. V návaznosti na tato setkání bych Vás chtěl, s papežovým explicitním souhlasem, seznámit s těmito závěry:

1. Mnohostranné ekumenické úsilí Německé biskupské konference, zejména intenzívní spolupráce s radou Německé evangelické církve, si zaslouží uznání a ocenění. Společná připomínka reformace v roce 2017 ukázala, že v minulých letech a desetiletích byl nalezen základ dovolující vydávat společné svědectví o Ježíši Kristu, Spasiteli všech lidí, a efektivně a odhodlaně pracovat v mnoha oblastech veřejného života. To nás povzbuzuje k cestě kupředu s důvěrou, že jsme na cestě ke stále hlubší jednotě.

2. Náš rozhovor ze 3. května 2018 ukázal, že text příručky nadnáší celou sérii problémů značného dosahu. Svatý otec proto dospěl k závěru, že dokument není zralý k publikaci. Základní důvody tohoto rozhonutí lze shrnout takto:

a. Otázka přistupování evangelických křesťanů žijících v mezikonfesních manželstvích k eucharistii je tématem, které se týká víry církve a je relevantní pro všeobecnou církev.

b. Tato otázka má vliv na ekumenické vztahy s dalšími církvemi a eklesiálními komunitami, což nelze podceňovat.

c. Téma se týká církevního práva, zejména interpretace kánonu 844 Kodexu kanonického práva. Vzhledem k tomu, že v některých oblastech církve existují v tomto ohledu otevřené záležitosti, kompetentní úřady Svatého stolce byly již pověřeny vypracovat přesná ozřejmění těchto záležitostí na úrovni všeobecné církve. Především se jeví vhodné ponechat na diecézním biskupovi úsudek o existenci „vážné bezprostředně naléhavé nutnosti“.

3. Svatému otci velmi záleží na tom, aby v Německé biskupské konferenci přetrval živý duch biskupské kolegiality. Jak to zdůraznil II. vatikánský koncil „biskupské konference mohou poskytovat mnohostrannou a plodnou pomoc, aby sborové smýšlení (kolegialita) nacházelo výraz v konkrétní realizaci“ (Lumen gentium, 23).

Spolu s přednesením těchto závěrů Vás bratrsky zdravím a vyprošuji vám požehnání.

V Pánu Váš

Luis F. Ladaria, S.I.

 



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.1.20 Debata o interkomuniu: Formulace dohody neodpovídá církevní praxi
5.7.18 Němečtí biskupové k diskusi o interkomuniu
27.6.18 Diskuse o interkomuniu pokračuje
25.5.18 Arcibiskup Chaput analyzuje úskalí německého návrhu interkomunia
8.5.18 Kardinál Eijk ke sporu o interkomunium



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti