Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

1.4.2018 

Kristovo vzkříšení je opravdová naděje světa

Velikonoční poselství papeže, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, požehnané Velikonoce!

Ježíš vstal z mrtvých.
Tato zvěst zní v církvi na celém světě spolu se zpěvem Aleluja: Ježíš je Pán, vzkřísil Jej Otec a navěky žije mezi námi.
Sám Ježíš svoji smrt a vzkříšení předpověděl podobenstvím o pšeničném zrnu. Řekl: „Jestliže pšeničné zrno nepadne do země a neodumře, zůstane samo; odumře-li však, přinese hojný užitek“ (Jan 12,24). A právě to se stalo: Ježíš - pšeničné zrno, které Bůh zasel do země - zemřel, zabit hříchem světa, zůstal dva dny v hrobě,  ale v jeho smrti byla obsažena veškerá moc Boží lásky, která se uvolnila a projevila onoho třetího dne, který dnes slavíme, totiž o Velikonocích Krista Pána.

My křesťané věříme a víme, že Kristovo vzkříšení je opravdovou nadějí světa, neklamnou nadějí. Je silou pšeničného zrna, silou lásky, která se snižuje, dává až do konce a vskutku obnovuje svět. Tato síla přináší plody také dnes v našich dějinách, poznamenaných tolikerou nespravedlností a násilím. Přináší plody naděje a důstojnosti tam, kde je bída a vyloučení, hlad a nedostatek práce, mezi běžence a uprchlíky často odmítané aktuální skartační kulturou, mezi ty, kdo se stali oběťmi obchodu s drogami i lidmi, mezi oběti zotročování naší doby.

Prosíme dnes o plody pokoje pro celý svět, počínaje milovanou a mučenou Sýrií, jejíž obyvatelstvo je vyčerpané válkou, která nemá konce. Vzkříšený Kristus ať o těchto Velikonocích osvítí svědomí všech politických a vojenských představitelů, aby byla neprodleně učiněna přítrž probíhajícímu pustošení, bylo respektováno humanitární právo, zajištěn snadný přístup pomoci, kterou tito naši bratři a sestry nutně potřebují a zároveň byly zaručeny adekvátní podmínky pro návrat uprchlíků.

Vyprošujeme plody smíření pro Svatou zemi, raněnou v těchto dnech otevřenými konflikty, kterých nejsou ušetřeni bezbranní, pro Jemen a celý Blízký východ, aby dialog a vzájemný respekt převážily nad rozděleními a násilím. Naši bratři v Kristu, nezřídka podrobovaní útisku a pronásledování, ať jsou zářivými svědky Zmrtvýchvstalého a dosvědčují tak vítězství dobra nad zlem.

Plody naděje vyprošujeme v tento den těm, kdo touží po důstojnějším životě, zejména v těch částech afrického kontinentu, jež jsou sužovány hladem, dlouhodobými konflikty a terorismem. Pokoj Vzkříšeného ať zahojí rány v Jižním Súdánu a otevře srdce dialogu a vzájemnému porozumění. Nezapomeňme na oběti onoho konflitku, zejména na děti! Ať nechybí solidarita s množstvím těch, kteří jsou nuceni opouštět svoji zem a postrádají nezbytné životní minimum.

Plody dialogu vyprošujeme Korejskému poloostrovu, aby probíhající rozhovory přinesly tomuto regionu harmonii a mír. Kéž si ti, kdo nesou přímou odpovědnost, počínají moudře a s rozlišováním prosazují dobro korejského lidu ve snaze o vytvoření vztahů důvěry v rámci mezinárodního společenství.

Plody pokoje vyprošujeme Ukrajině, ať jsou uspíšeny kroky směřující ke svornosti a usnadněny humanitární iniciativy, které obyvatelstvo nezbytně potřebuje.

Plody útěchy vyprošujeme venezuelskému lidu, který – jak napsali jeho pastýři – žije v jakési „cizině“ uprostřed vlastní země. Kéž nalezne silou Vzkříšení Pána Ježíše co nejrychleji spravedlivé, mírumilovné a lidské východisko z této politické a humanitární krize, která jej sužuje, a dostane se přijetí a pomoc těm jeho synům, kteří jsou nuceni opouštět  svoji vlast.

Plody nového života ať Vzkříšený Kristus přinese dětem, které v důsledku válek a hladu vyrůstají bez naděje, postrádají výchovu a zdravotnickou péči, a také starým lidem skartovaným sobeckou kulturou, jež odsouvá stranou toho, kdo není „produktivní“.

Plody moudrosti vyprošujeme těm, kdo nesou ve světě politickou odpovědnost, aby vždycky respektovali lidskou důstojnost, obětavě sloužili obecnému dobru a zajišťovali svým občanů rozvoj a bezpečí.

Drazí bratři a sestry,
také nám, stejně jako ženám, jež přišly ke hrobu, je adresováno toto slovo: „Proč hledáte živého mezi mrtvými? Není tady, byl vzkříšen!“ (Lk 24,5-6). Smrt, samota a strach už nemají poslední slovo. Jedno slovo sahá dál, a může je pronést jedině Bůh. Tím slovem je Vzkříšení (srov. Jan Pavel II., Slova na závěr Via Crucis, 18. dubna 2003). Silou Boží lásky „zahání hříchy, smývá viny, hříšníkům vrací nevinnost a zarmouceným radost, zahání nenávist, vytváří jednotu srdcí a pokořuje zlé mocnosti“ (Velikonoční chvalozpěv).

Požehnané Velikonoce všem!

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.4.19 Vzkříšený Kristus je mládím každého z nás i celého světa
16.4.17 Pán vpravdě vstal z mrtvých, jak předpověděl!
27.3.16 Jedině Boží milosrdenství nás může zachránit
5.4.15 Nepodléhat pýše, která živí násilí a války
20.4.14 Kristus vstal z mrtvých, pojďte a podívejte se...



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti