Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

11.3.2018 

Pětiletý pontifikát v diktatuře dojmů

Milan Glaser

Pokusit se syntetizovat Františkův pontifikát, který 13. března dovrší svých pět let, je nesnadný, ne-li nadlidský úkol. Oslavné mediální ódy, které se z jistých církevních a z jistých politických kruhů ozývají, netřeba rozmnožovat z vícera důvodů. Bývají liché a spíše než projevem křesťanské víry jsou výrazem pouhých lidských sympatií.

Na adresu papeže Františka je ovšem vznášena také výtka, podle níž prý působí v církvi věroučný zmatek. V jejím pozadí stojí pocity rozladěnosti a rozpačitosti. Nebrat je vážně by znamenalo pohrdat těmi, kdo je zakoušejí. Otázka po jejich příčině je tedy na místě.

Podle aristotelovsko-tomistického pojetí existují různé druhy příčin a v této souvislosti je třeba hledat nikoli účinnou, nýbrž účelovou příčinu. Příčina účelová je však pojem, který byl v moderním přírodovědném i humanitním kontextu degradován, a v obecném povědomí je proto předem zamýšlený účel podezřelý a zavání komplotem či konspirací. Bolestně se tak vytratil samotný pojem smyslu lidského života, který si člověk nemůže udělit sám.

Diktatura dojmů, které je podroben uživatel dnešní digitální kultury, znesnadňuje realistické a logické myšlení. Záplava protikladných sdělení nutí člověka, aby hledal nějaké odpovědi, zaujímal ve snaze o stručnost vyhraněné postoje a vymezoval se pro něco či někoho anebo proti něčemu či někomu, třebaže to nemusí být vždycky potřebné, ani užitečné.

Zesílené, multiplikované a z kontextu vyňaté a mediálně zprostředkované dojmy z papežových vystoupení dnes téměř znemožňují udělat si přesný obrázek o jejich původci a smyslu jeho počínání. Nezřídka zbývá jen čirá křesťanská víra.

„Myslím, že nás zůstala jen hrstka a možná už není skoro nikdo, kdo by četl texty Svatého otce, neřku-li vatikánských úřadů či biskupských konferencí. Slova tím více ztrácejí na účinnosti, čím více se multiplikují“ – konstatoval před lety Divo Barsotti (1914-2006). Tohoto v Itálii dobře známého duchovního si Pavel VI. v roce 1971 pozval, aby vedl postní duchovní obnovu pro papeže a římskou kurii.

„Člověk většinou svůj život neprožívá vědomě – říká Barsotti v jednom z dalších deníkových zápisků, které nedávno vyšly knižně. - Ti, kdo žijí doopravdy, jsou vzácní. V jak propastné hloubce by žil ten, kdo věří, i ten, kdo nevěří, kdyby žili v pravdě svojí víry! Také ateismus je totiž jakousi vírou. Existuje Boží svatost nekonečné lásky anebo démonská „svatost“ absolutní samoty. Neexistují jiné životní alternativy, což vyvolává závratě“ – poznamenává italský řeholník.

Výše zmíněné pocity rozladěnosti a rozpačitosti představují moment zkoušky víry podobné té, které byli vystaveni učedníci, když po vyslechnutí Ježíšovy promluvy v synagoze v Kafarnau prohlásili: „Tvrdá to řeč! Kdopak to má poslouchat?“ (Jan 6,60), a odešli pryč. Za pozornost přitom stojí, že jim to Ježíš nevymlouval, ba dokonce se bez okolků přímo zeptal svých nejbližších, tedy Dvanácti: „I vy chcete odejít?“ (v.67).

Falešný étos, že se lidstvo dokáže zorganizovat a vybudovat si podmínky ke šťastnému a spokojenému životu (rozumí se samozřejmě jen pozemskému), zachvátil a přetváří křesťanský étos činorodého čekání na Spasitelův návrat. Iluze plného pozemského štěstí dosažitelného lidskými silami tak pozvolna obměňuje naději na život věčný a přetváří či uvrhuje do zapomění jedinečný výdobytek vykoupení lidstva Ježíšem Kristem.

Katechismus katolické církve uvádí jednu pozoruhodnou definici víry: „Víra se vztahuje ke dvěma věcem: k osobě a k pravdě; k pravdě pro důvěru, kterou má člověk k osobě, jež ji dosvědčuje“ (KKC, 177).

Věřit více v učení než v Učitele je pro křesťana pokušení, které se může stát kamenem úrazu. V Ježíši Kristu jsou osoba i pravda - Učitel i Učení - totožné. Věřící se však nemůže vyhnout otázce: jak je tomu v případě Kristova náměstka? Odpověď musí být analogická, byť – nebo přesněji – právě a jedině v mezích hříchem raněné přirozenosti nositele tohoto úřadu.

A to je nepochybně nesnadné.

 



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti