Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.2.2018 

František: V pátek se setkávám s oběťmi pedofilie

Vatikán.“Jsou tři úrovně zneužívání, které jdou ruku v ruce: zneužití autority, sexuality a ekonomické průšvihy. Vždycky jde o peníze. Ďábel vchází přes peněženku,“ řekl papež František při rozhovoru se svými jezuitskými spolubratry při nedávné návštěvě Peru (foto). Italský deník Corrire della Sera zveřejnil úryvky tohoto rozhovoru přepsané P. Spadarem SJ (celý text vyjde v příštím čísle „La Civiltà Cattolica“, v sobotu 17. února). Uvedl také, že se s oběťmi pedofilie v církve pravidelně setkává. Informaci dnes potvrdil rovněž vatikánský tiskový mluvčí, Greg Burke.

Téma sexuálních skandálů je bolestnou aktualitou zejména v Chile, proto papež nemohl být nedotázán na tuto žáležitost. „Je to největší trápení, jaké na církev doléhá. Vede nás k zahanbení, ale je třeba mít na paměti, že zahanbení je v ignaciánském smyslu také milost. Přijměme je tedy jako milost a hluboce se zastyďme. Církev je třeba milovat s jejími ranami,“ řekl František svým spolubratřím. Papež vyprávěl, jak hluboké zahanbení pocítil, když kdysi při jednom argentinském státním svátku uslyšel, jak otec při pohledu na něj varoval své malé dítě slovy: „Pojď sem, vrať se, pozor na pedofily!“ – „Občas někdo vytáhne „ceny útěchy“ – pokračoval papež. Říká se dokonce: Podívejte se na statistiky, asi tak 70% pedofilů najdete v rodinném prostředí, mezi známými. Pak jsou na řadě tělocvičny, bazény. Procenta pedofilů mezi katolickými kněžími nedosáhnou ani 2%, je to 1,6%. To není tolik...“ Je to však strašlivé, i kdyby šlo pouze o jediného z těchto našich bratří! Protože Bůh ho pomazal, aby posvěcoval děti i dospělé, a on je zničil. Jak strašlivé!“ – pokračoval papež.

František svým spolubratřím také prozradil, že se obyvykle v pátek setkává s oběťmi pedofilie v církvi. Jak dnes upřesnil vatikánský mluvčí, k setkáním dochází několikrát do měsíce, někdy individuálně, jindy ve skupinách, za přísného utajení, s respektem k soukromí obětí.

Sexuální zneužívání v církvi ukazuje naši křehkost, ale také pokrytectví, dodal papež a poznamenal, že tento fenomén zasáhl některé nové a prosperující kongregace. „Zneužívání je vždy plodem mentality spojené s mocí, kterou je třeba uzdravovat od jejích zlých kořenů,“ konstatoval.

Papež František promluvil také na téma „rezistence“ v církvi a znovu zopakoval, jak ho rmoutí pomluvy a klepy, typické pro uzavřené světy. Varoval zároveň před snadným a rychlým nálepkováním nepřátel, vždy je třeba rozlišovat.. „Je snadné říkat, že proti něčemu je odpor, a nepovšimnout si, že v nesouhlasu může být také střípek pravdy. Takto lze relativizovat mnoho věcí, které se na první pohled jeví jako rezistence, ale ve skutečnosti jsou reakcí vznikající z nedorozumění... Když si však uvědomím, že jde o sktuečnou rezistenci, samozřejmě mne to zamrzí.“ Papež připouští, že rezistence skutečně existují. „Kvůli psychickému zdraví nečtu internetové stránky této tzv. „rezistence“. Vím o koho jde, znám tyto skupiny, ale nečtu je,“ dodává. Když vnímám odpor, snažím se o dialog, pokud je možný, některé rezistence však přicházejí od lidí přesvědčených, že vlastní pravé učení, a obviňují tě, že jsi heretik. Když v těchto lidech (a v tom co říkají či píší) nenacházím duchovní dobrotu, prostě se na ně modlím. Jistěže mne to mrzí, ale nesetrvávám u tohoto pocitu kvůli duchovní hygieně,“ řekl na adresu svých odpůrců papež František.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.7.20 Papež navštívil rezidenci generálního představeného jezuitů
14.12.19 Papež: Rozlišování v naslouchání je pilířem dialogu
13.12.19 Miguel Ángel Fiorito S.I. - Mistr dialogu
7.11.19 Sledování pouze lidské logiky vede k zoufalství, řekl papež jezuitům
27.9.19 Jezuita nerozděluje, řekl papež africkým spolubratrům



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti