Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

21.1.2018 

Každému Pán něco svěřuje, odpovědět je třeba důvěrou

Promluva papeže před modlitbou Angelus k peruánské mládeži 21. ledna, Lima - Peru

Česká sekce RV

Drazí mladí,
Těší mne, že mohu být s vámi. Tato setkání jsou pro mne vždycky důležitá, zejména v tomto roce, kdy se připravujeme na synodu o mládeži. Vaše tváře, vaše tužby, váš život jsou pro církev důležité a je třeba, abychom jim přikládali význam, jaký zasluhují, a také je třeba mít odvahu, jakou mělo mnoho mladých této země, kteří se nebáli milovat a riskovat život pro Ježíše.

Drazí přátelé, máte mnoho vzorů! Myslím na sv. Martina de Porres. Tomu mladíkovi nic nezabránilo ve splnění jeho tužeb, nic mu nezabránilo zasvětit svůj život jiným, nezabránilo mu v lásce, kterou prokazoval, protože zakusil, že Pán jej miluje jako první. Takového, jakým byl. Mulatem, kterému bylo mnohé upíráno. Lidským očím či přátelům se zdálo, že je odsouzen k „prohře“, ale dokázal to, co později tvořilo tajemství jeho života, totiž doufat. Vkládal naději v Pána, který jej miloval. Víte proč? Protože nejprve Pán doufal v něho, tak jako v každého z nás doufá a neúnavně nás dál bude zahrnovat důvěrou. Každému z nás Pán něco svěřuje, a odpovědí je? Důvěra v Něho! Každý a z vás, ať se ve svém srdci zamyslí a zeptá se, co mu Pán svěřil. Co mi svěřil Pán? Co mi v mém srdci svěřil Pán?

Můžete mi říci, že důvěřovat je někdy velmi těžké. Tomu rozumím. V takových chvílích se mohou vynořit negativní myšlenky, když máme dojem, že je mnoho tíživých situací a domníváme se, že jsme vypadli z běhu světa - nebo z mistrovství světa [smích] - a jsme poraženi. Tak tomu ale není, že?

Jsou chvíle, kdy vás může napadnout, že nemůžete splnit svoje životní touhy a sny, ale i přes vyřazení z mistrovství světa je třeba důvěřovat dál. Všichni jsme takovou situací prošli. V takových chvílích, kdy se zdá, že víra pohasíná, nezapomeňte, že Ježíš je na vaší straně. Nepovažujte se za poražené, neztrácejte naději! Nezapomínejte na svaté, kteří nás provázejí z nebe. Obracejte se k nim, modlete se a neúnavně proste o jejich přímluvu, ke svatým včerejška i dneška. Tato země jich má mnoho, protože je zemí „plnou svatosti“. Peru je země oplývající svatostí. Hledejte pomoc a radu lidí, o nichž víte, že jsou dobří, neboť jejich tváře vyzařují radost a pokoj. Dovolte jim, aby vás provázeli, a takto se dál ubírejte životem.

Je tu však ještě něco. Ježíš chce, abyste jednali. Chce, abyste uskutečňovali svoje ideály a předsevzali si, že se budete držet Jeho rad. Povede vás cestou blahoslavenství, nesnadnou, ale fascinující cestou, kterou se nemůžeme ubírat sami, nýbrž skupinově a každý může spolupracovat a vydat ze sebe to nejlepší. Ježíš na tebe spoléhá tak, jako kdysi na svatou Růženu z Limy, svatého Turibia, svatého Jana Macíase, svatého Františka Solana a mnohé další. Dnes se tě ptá stejně jako jich, zda chceš jít za Ním. Jsi připraven – připravena - se za Ním vydat? [odpovídají: ano]. Nebuďme si tak jistí. Zpytujte se, zdali jste připraveni Jej následovat, proste Jej, aby připravil vaše srdce, abyste tohoto byli schopni. Jasné? [odpovídají: ano].

Drazí přátelé, Pán na vás hledí s nadějí, nikdy Jej neomrzíte. Ano, my se možná rozmrzíme nad sebou či nad druhými. Možná se nám přihodí, že nás zklame nějaký kamarád, kamarádka, protože se nám zdál skvělý a pak jsme zjistili, že není tak skvělý, a nechali jsme jej. Ježíš nad námi nemalomyslní. Někdo řekne: »Ale kdybyste viděl, otče, co já dělám... něco řeknu a potom dělám něco jiného... můj život není čistý«. Avšak navzdory tomu všemu Ježíš nad námi nikdy nemalomyslní. Řekni Mu ve svém srdci: »Děkuji ti, že jsi mne přišel provázet, i když jsem na tom byl špatně. Děkuji Ježíši.« Řekněme všichni: díky Ježíši, díky Ježíši [opakují] Je pěkné vidět digitálně upravené fotky, ale fotoshop se používá jenom na digitální snímky. Nemůžeme do něj dát lidi, realitu, ani sebe sama. Barevné filtry a vysoká rozlišení jsou dobré pro video, ale nikdy je nemůžeme aplikovat na přátele. Existují překrásné, leč falešné snímky. Dovolte mi říci, že srdce nelze předělat ve fotoshopu, protože v srdci jde o opravdovou lásku, tam je v sázce štěstí. A tam se ukazuje to, co opravdu jsme. Jaké je tvoje srdce?

Ježíš nechce, aby tvoje srdce bylo nalíčeno. Miluje tě takového, jakým jsi, a má sen, který chce uskutečnit s každým z vás. Nezapomínejte, že Ježíše neomrzíme. A jestli na vás dolehne omrzelost, vezměte do rukou Bibli a připomeňte si přátele, které si vybral Ježíš a které vybral Bůh: Mojžíš koktal, Abrahám byl stařec, Jeremiáš byl mladíček, Zacheus byl malé postavy, učedníci, které Ježíš prosil o modlitbu, usnuli, Magdaléna byla veřejná hříšnice, Pavel pronásledoval křesťany, Petr zapřel Ježíše a pak se stal papežem... a tak bychom mohli pokračovat. Ježíš tě chce tak, jaký jsi, stejně jako si vyvolil svoje přátele takové, jakými byli, i s jejich defekty, s jejich snahou se změnit, ale takové, jakými byli. A tak miluje Tebe. Nemusíš se líčit, nemusíš líčit svoje srdce, nýbrž ukázat se Ježíši takový, jaký jsi, aby Ti mohl pomoci dělat v životě pokroky.

Když se na nás Ježíš dívá, nemyslí na to, jak velice jsme dokonalí, nýbrž na lásku, kterou nosíme ve svých srdcích, abychom ji darovali druhým a následovali Jej. Pro Něho je důležité jedno: kolik lásky ve svém srdci chovám? A tuto odpověď bychom měli dát i naší Matce, naší drahé panenské Matce: pohleď na lásku, kterou nosím v srdci. Je jí málo? Hodně? Nevím, jaká je tato láska. – Buďte si jisti, že Ona vás bude provázet po celý život na křižovatkách všech vašich cest, zejména, zejména když budete přijímat závažná rozhodnutí. Neklesejte na mysli! Jděte dál, všichni společně, protože život stojí za to žít se vzpřímenou hlavou. A Bůh vám žehnej!

Jsme tady, na hlavním náměstí Limy, nevelkém místě poměrně malého města... svět je mnohem větší, je v něm plno měst a národů a je plný problémů, plný válek. A dnes přicházejí velmi znepokojující zprávy z Demokratické republiky Kongo: mysleme na Kongo. V této chvíli, z tohoto města se všemi těmi mladými, prosím představitele a zodpovědné činitele a všechny v této milované zemi, aby se maximálně vynasnažili a vyhnuli se každé formě násilí a hledali řešení ve prospěch obecného dobra. Všichni se společně mlčky modleme na tento úmysl za naše bratry v Demokratické republice Kongo.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti