Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

20.1.2018 

Mlčení je silou naděje

Promluva papeže při mariánské pobožnosti, Plaza de Armas - Trujillo

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Děkuji arcibiskupovi Hectorovi Miguelovi za slova na uvítanou, pronesená jménem celého Božího lidu, putujícího v těchto zemích.
Na tomto krásném historickém náměstí Trujillo, jež dokáže v každém Peruánci probouzet sny o svobodě, se dnes scházíme, abychom se setkali s Mamita de Otuzco. Vím, že mnozí z vás museli urazit spousty kilometrů, aby se mohli tady před zraky Matky shromáždit. Toto náměstí se tak stalo svatyní pod širým nebem a všichni si přejeme, aby na nás svým mateřským a laskavým pohledem shlédla Matka, která zná srdce Peruánců ze severu a z mnoha jiných míst, vidí jejich slzy, smích i touhy. Na tomto náměstí chceme oživit paměť lidu, který ví, že Maria je Matkou, jež svoje děti neopouští.

Na slavnost se celý dům zvláštním způsobem vyzdobí. Proto jsou zde obrazy pocházející z různých koutů tohoto regionu. Vedle nám drahé sošky Neposkvrněné Panny de la Puerta de Otuzco, zdravím a vítám Svatý Kříž z Chalpón Chiclayo, Vězněného Pána z Ayabaca, Milostnou Pannu z Paita, Zázračné Děťátko Ježíše z Eten, Matku Boží Bolestnou z Cajamarca, Matku Boží Alta Gracia de Huamachuco, Matku Boží Nanebevzatou z Chachapoyas, Nanebevzatou Pannu z Usquil, Matku Boží ustavičné pomoci z Huanchoco a relikvie mučedníků - minoritů z Chimbote.

Každou komunitu, každý kout této země provází tvář světce, láska Ježíše Krista a Jeho Matky. Je pozoruhodné, že tam, kde je společenství, kde je život a tlukoucí srdce, které prahne po důvodech k naději, zpěvu, tanci a důstojném životě, tam je Pán, tam nacházíme Jeho Matku a také příklady mnoha svatých, kteří nám pomáhají uchovávat radost v naději.

Spolu s vámi děkuji za jemnocit našeho Boha, který se snaží být každému nablízku takovým způsobem, aby Jej mohl přijmout, a tak se rodí ty nejrůznější tituly. Vyjadřují touhu našeho Boha přiblížit se každému srdci, poněvadž jazyk lásky se vždycky vyjadřuje v dialektu. Nezná jiný způsob, jak toho dosáhnout, a kromě toho je důvodem naděje vidět, jak si tato Matka osvojuje rysy dětí, jejich oděv a mluví dialektem svých dětí, aby je zahrnula svým požehnáním. Maria bude vždycky Matkou-Míšenkou, neboť v Jejím srdci se nacházejí všechny rasy, protože láska se snaží milovat a být milována všemi prostředky. Všechny tyto obrazy a sošky nám připomínají něhu, s níž chce Bůh být nablízku každé vesničce, každé rodině, tobě, mně a všem.

Je mi známa láska, jakou chováte k Neposkvrněné Panně de la Puerta Otuzco, které chci dnes spolu s vámi udělit titul Virgen de la Puerta, Matka milosrdenství a naděje.
Celá staletí prokazovala tato milovaná Panna lásku synům této země, její soška umístěná nade dveřmi je brání před hrozbami a až podnes probouzí lásku ve všech Peruáncích.

Nadále nás brání a ukazuje Bránu, která nám otevírá cestu k autentickému životu, nevadnoucím Životu. Ona vede zvlášť každé ze svých dětí, aby se vrátily domů. Vede nás Branou, jež nám uděluje Život, poněvadž Ježíš nechce, aby kdokoli zůstal venku a v nepohodě. Provází tak „touhu mnohých po návratu do domu Otce, který očekává jejich příchod“ (Misericordia et misera, 16) a kteří často nevědí, jak se vrátit. Jak řekl svatý Bernard, „kdo se zmítáš ve vlnobití tohoto světa, uprostřed bouří a větrů, místo abys kráčel po pevné zemi, nespouštěj oči ze světla této hvězdy a volej Marii!“ (Homilie II, 17, O stupních pokory a pýchy, Chvály panenské Matky, Krystal, Praha 1999, str. 95-96). Ona nám ukazuje cestu domů a přivádí nás k Ježíši, jenž je Branou Milosrdenství, a nechává nás s Ním, nic nežádá pro sebe, přivádí nás k Ježíši.

V roce 2015 jsme prožili radost Svatého roku Milosrdenství. Roku, ve kterém jsem všechny věřící vybídnul, aby prošli Branou Milosrdenství, „kdo tudy vstoupí, bude moci zakusit lásku Boha, který potěšuje, odpouští a dodává naději“ (Misericordiae vultus, 3). A spolu s vámi chci znovu vyjádřit svoji tehdejší touhu: „Jak jen si přeji, aby budoucí roky byly prostoupeny milosrdenstvím a abychom my šli vstříc každému člověku a přinášeli mu dobrotu a Boží něhu!“ (tamt. 5). Jak jen si přeji, aby tato země, jež hostí Matku Milosrdenství a Naděje, mohla všude šířit a předávat Boží dobrotu a něhu. Není totiž, drazí bratři, lepšího léku na zahojení četných zranění, než milosrdné srdce, které je v utrpení a neštěstí, v pochybení a snaze o pozvednutí schopno prokazovat soucit mnoha těm, kteří nevědí, jak na to.

Soucit je aktivní, protože jsme se „naučili, že Bůh se k nám sklání (Oz 11,4), abychom jej mohli i my napodobovat a sklánět se k bratřím“ (Misericordia et misera, 16). Sklánět se zvláště k těm, kdo trpí nejvíce. Buďme vnímaví vůči těm, kterým se nedostává vína radosti, podobně jako Maria na svatbě v Galilejské Káně.

Hledím-li na Marii, nechtěl bych skončit bez zmínky o maminkách a babičkách tohoto národa. Ony jsou pravou hnací silou života a rodin v Peru. Čím by bylo Peru bez matek a babiček? Jaký by byl náš život bez nich? Oblíbit si Marii pomáhá osvojit si postoj uznání a vděčnosti vůči ženě, vůči našim matkám a babičkám, které jsou baštou života našich měst. Takřka ve stálém mlčení dál nesou život. A mlčení je silou naděje. Děkuji za vaše svědectví.

Uznání a vděčnost. Když hledím na matky a babičky, chtěl bych vás vybídnout, abyste bojovali proti metle, jež doléhá na náš americký kontinent a kterou představují četné případy vražd žen. A spousta násilí, jež se skrývá za mnoha zdmi. Vybízím vás k boji proti tomuto zdroji utrpení a prosím o prosazování legislativy a kultury odmítání veškerých forem násilí.

Bratři, Virgen de la Puerta, Matka Milosrdenství a Naděje, nám ukazuje cestu a ukazuje nám nejlepší obranu před špatností lhostejnosti a necitlivosti. Vede nás ke svému Synu a vybízí, abychom prosazovali a vyzařovali „kulturu milosrdenství založenou na novém objevu setkání s druhými, kulturu, v níž se nikdo na druhého nedívá lhostejně, a neodvrací zrak, když vidí utrpení bratří“ (tamt. 20). Kéž nám tato Panna udělí tuto milost.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.18 Tisková konference s papežem Františkem při návratu z Peru
21.1.18 Nebeské království je mezi námi, tam kde máme trochu soucitu
21.1.18 Papež František v Peru - 3. den
20.1.18 Papež František v Peru - 2. den
19.1.18 Každá kultura přijímající evangelium obohacuje církev



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti