Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

19.1.2018 

Potřebujeme mladé lidi hrdé na svoji příslušnost k amazonským národům

Promluva papeže k dětem a dospívajícím, útulek Hogar Principito, Puerto Maldonado - Peru

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Milí chlapci a děvčata,

Děkuji vám za krásné přijetí a slova přivítání. Pohled na váš tanec mne naplňuje radostí. Nemohl jsem přijet do Puerta Maldonada, aniž bych vás přišel navštívit. Shromáždili jste se z různých ubytoven do tohoto Domu „Malého prince“. Děkuji vám za úsilí, které jste museli vynaložit, abyste tu dnes mohli být.

Není tomu tak dlouho, co jsme oslavili Vánoce. Obraz Dítěte Ježíše nám rozněžnil srdce. On je naším pokladem a vy, děti, jste jeho odleskem – také vy jste náš poklad, poklad nás všech, nejvzácnější poklad, o nějž musíme pečovat. Odpusťte nám chvíle, kdy to my dospělí neděláme, nebo vás nebereme tak vážně, jak si zasloužíte. Váš pohled, váš život vyžaduje stále větší úsilí a práci, abychom se nestávali slepí a lhostejní k situaci mnoha dalších dětí, které trpí a ocitají se v nouzi. Vy jste bezpochyby nejvzácnějším pokladem, o nějž musíme pečovat.

Drahé děti z domu „Malého prince“ a mladí z dalších azylových domů. Vím, že někteří z vás po nocích prožívají smutek. Vím, že se vám stýská po tatínkovi a mamince, kteří tu nejsou, a vím také, že si nesete rány, které velmi bolí. Dirseyi, byla jsi statečná, když jsi o tom s námi mluvila. Říkala jsi: „ať se mé poselství stane světlem naděje“. Dovol ale, abych ti něco odpověděl: tvůj život, tvoje a vaše slova jsou světlem naděje. Chci vám poděkovat za vaše svědectví. Děkuji, protože jste světlem a nadějí pro nás všechny.

Jsem rád, že tady máte dům, kde vás přijali a s láskou a přátelstvím vám pomáhají objevovat, že Bůh vás drží za ruku a vkládá vám do srdce touhy.
Jak krásné je slyšet svědectví vás mladých, kteří jste prošli touto cestou, v minulosti se vám dostalo lásky v tomto domě a dnes můžete budovat svoji budoucnost! Vy jste pro nás všechny znamením nesmírných možností, které se skrývají v každém člověku. Pro tyto chlapce a děvčata jste nejlepším příkladem k následování, nadějí, že také oni to mohou zvládnout. Všichni potřebujeme vzory k následování. Děti potřebují hledět vpřed a vidět pozitivní vzory: „chci být jako on, jako ona“, jak to slyší a říkají. Všechno, co vy mladí můžete dělat, přicházet sem, hrát si s dětmi, trávit s nimi čas, je důležité. Buďte pro ně, jak říkával Malý princ, hvězdami, které osvěcují noc.

Někteří z vás mladých, kteří nás doprovázíte, pocházíte místních komunit. Rmoutí vás, když vidíte ničení lesů. Vaši dědové vás učili jak je objevovat, nalézali v nich potravu i medicínu, která je uzdravovala. Dnes jste ničeni ve víru pomýleného pokroku. Řeky, v nichž jste si hrávali a které vám poskytovaly obživu, jsou dnes zakalené, znečištěné a mrtvé. Vy mladí, nepoddávejte se tomu, co se děje. Nevzdávejte se dědictví svých dědů, nevzdávejte se svého života a svých snů. Rád bych vám dodal chuť studovat: vzdělávejte se, využite příležitostí, které máte, ke studiu. Svět potřebuje právě vás, mladé lidi z domorodých etnik, a potřebuje vás takové, jací jste. Nespokojujte se s pozicí posledního, přidaného a vláčeného vagónu společnosti! Potřebujeme, abyste byli motorem, který táhne! Naslouchejte svým dědům, doceňte své tradice, nezadržujte svoji zvídavost. Hledejte své kořeny a zároveň otvírejte oči novosti, ano... a sami vytvářejte syntézu. Vracejte světu to, čemu jste se naučili, protože svět potřebuje, abyste byli původní, takoví, jací skutečně jste, nikoliv jako imitaci. Potřebujeme vás jako autentické, mladé lidi hrdé na svoji příslušnost k amazonským národům, kteří nabízejí lidstvu alternativu autentického života. Přátelé, naše společnosti velmi často potřebují napravit směr, a jsem si jist, že vy, mladí lidé z domorodých národů, můžete v tomto úkolu velmi mnoho pomoci, zejména budete-li nás učit životu založenému na péči a nikoli na ničení všeho toho, co klade odpor naší chamtivosti.

Chtěl bych poděkovat otci Xavierovi, řeholníkům a řeholnicím i laickým misionářkám za jejich úžasnou práci a všem dobrodincům, kteří tvoří tuto rodinu: dobrovolníkům, kteří věnují nezištně svůj čas, jako osvěžující balzám na rány. Chci také poděkovat všem, kdo utvrzují tyto mladé lidi v jejich amazonské identitě a pomáhají jim budovat lepší budoucnost pro vaše komunity a pro celou planetu.

Děti, vyprosme si od Boha požehnání:

„Hospodin ať vám žehná a ať je vaší stráží. Ať nad vámi rozjasní svou tvář a smiluje se nad vámi. Ať k vám svou tvář obrátí a naplní vás svým pokojem. Požehnej vás všemohoucí Bůh, Otec i Syn i Duch svatý. Amen.“ (srov. Nm 6,24-26; Ž 66; 1. požehnání v liturgickém mezidobí)

Chtěl bych vás poprosit o jednu laskavost: modlete se za mě. A děkuji, že jste hvězdami, které osvěcují noc.

Přeložila Johana Bronková

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.18 Tisková konference s papežem Františkem při návratu z Peru
21.1.18 Nebeské království je mezi námi, tam kde máme trochu soucitu
21.1.18 Papež František v Peru - 3. den
20.1.18 Papež František v Peru - 2. den
20.1.18 Mlčení je silou naděje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti