Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

18.1.2018 

Ježíš koná zázrak spolu s námi

Homilie papeže při mši svaté 18. ledna, Iquique - Chile

Česká sekce RV

»To byl v galilejské Káně počátek znamení, která Ježíš učinil« (Jan 2,11).
Takto končí evangelium, které jsme vyslechli a které nám podává první Ježíšovo veřejné vystoupení u příležitosti o nic větší či menší než právě slavnost. Nemohlo tomu být ani jinak, protože evangelium je ustavičné pozvání k radosti. Hned na začátku říká anděl Marii: »Raduj se« (srov. Lk 1,28). Radujte se, bylo řečeno pastýřům, raduj se, bylo řečeno Alžbětě, starší bezdětné ženě...; raduj se, pobídl Ježíš zločince, neboť dnes budeš se mnou v ráji (srov. Lk 23,43).

Poselství evangelia je zdrojem radosti: »To jsem k vám mluvil, aby moje radost byla ve vás a aby se vaše radost naplnila« (Jan 15,11). Radost, která se šíří od pokolení do pokolení a jejímiž dědici jsme, protože jsme křesťané.

Jak dobře to víte vy, drazí bratři z chilského severu! Dovedete žít víru a život ve slavnostním klimatu! Přicházím jako poutník, abych tento krásný způsob života z víry zakusil spolu s vámi. Vaše poutní slavnosti, vaše náboženské tance, jež trvají celý týden, vaše hudba a vaše oděvy činí z tohoto kraje svatyni lidové zbožnosti a lidové spirituality. Tyto slavnosti totiž nejsou uzavřeny do chrámů, nýbrž dovedou slavnostně obléci celou obec. Dovedete zpěvem a tancem slavit »otcovství, prozřetelnost, stálou láskyplnost; ctnosti, které se jinak jen zřídka pozorují, např. trpělivost, snášení kříže každodenního života, vnitřní svobodu, soucit s druhými a živou zbožnost« (Evangelii nuntiandi, 48). Uskutečňují se tak slova proroka Izaiáše: »poušť se promění v sad a sad bude připomínat les« (Iz 32,15). Tato země, která je obklopena nejvíce vyprahlou pouští světa, se umí obléci na slavnost.

V této slavnostní atmosféře nám evangelium přibližuje, jak se Maria přičinila o to, aby převážila radost. Ona je pozorná ke všemu, co se děje kolem; jako dobrá matka je neklidná a všimne si, že se uprostřed obecně sdílené radosti ze slavení stalo něco, co může tuto slavnost „rozředit“. Přistoupí tedy ke svému Synu a slyšíme od ní pouze slova: »Už nemají víno« (Jan 2,3).

Takto Maria obchází naše vesnice, ulice, náměstí, domy a nemocnice. Maria je Virgen de la Tirana; Virgen Ayquina z Calama; Virgen de las Peñas z Arica a přistupuje ke všem našim rodinným problémům, jež hrozí našemu srdci udušením, aby se naklonila k Ježíši a řekla mu: „už nemají víno“.

A nezůstává potom zticha, přistupuje ke služebníkům a říká jim: »Udělejte všechno, co vám řekne« (Jan 2,5). Maria je ženou nemnohých, avšak konkrétních slov; přichází i ke každému z nás, aby řekla jen: »Udělejte všechno, co vám řekne«. A takto se otevírá cesta k prvnímu Ježíšovu zázraku, na kterém se podílejí také Jeho přátelé. Kristus totiž »přišel na tento svět, aby svoje dílo neuskutečňoval sám, nýbrž s námi, s námi všemi, aby byl hlavou velkého lidu, živými, svobodnými a činorodými buňkami, jimiž jsme my« (sv. Alberto Hurtado, Meditación Semana Santa para jóvenes, 1946). Ježíš koná zázrak spolu s námi.

Zázrak začíná, když služebníci přinesou kamenné džbány na vodu, určené k očišťování. Také každý z nás tak může začít zázrak, ba více, každý z nás je zván, aby se podílel na zázraku pro druhé.

Bratři, Iquique je „krajinou snů“ (to je význam slova aymara); krajem, který dovede dát pohostinství lidem různých národů a kultur donucených opouštět svoje drahé a odcházet. Odchod vždycky stojí na naději v lepší život, ale víme, že se vždycky pojí také se zavazadly plnými strachu a nejistoty z toho, co přijde. Iquique je krajem imigrantů a připomíná nám velikost zdejších mužů a žen, celých rodin, které nepodléhají protivenstvím, razí si cestu a hledají život. Zvláště ti, kdo musejí opouštět svoji domovinu, protože nedosahují životního minima, jsou obrazem Svaté Rodiny, která musela přejít pouští, aby mohla pokračovat v životě.

Tento kraj je krajinou snů, avšak počínejme si tak, aby byl nadále také pohostinným krajem. Slavnostně pohostinným, neboť dobře víme, že není křesťanské radosti, zavírají-li se dveře; není křesťanské radosti, dává-li se pocítit druhým, že je jich mnoho nebo že pro ně není u nás místo (srov. Lk 16,31).

Jako Maria v Káně se učme být pozornými na našich náměstích a v našich vesnicích a rozpoznávat ty, jejichž život je „rozředěn“ a kteří ztratili – anebo jim byly odcizeny – důvody slavit. A nemějme strach pozvednout svoje hlasy a říci: »už nemají víno«. Křik Božího lidu, křik chudého, mající podobu modlitby, rozšiřuje srdce a učí pozornosti. Dávejme pozor na každou nespravedlnost a nové formy odírání, kterými jsou mnozí bratři vystavováni ztrátě radosti ze slavení. Buďme pozorní tváří v tvář znejistění na poli práce, jež deptá životy a rodiny. Dejme si pozor na ty, kteří využívají neregulérnost mnohých migrantů, poněvadž neznají jazyk nebo nemají v pořádku doklady. Buďme pozorní na chybějící příbytek, pozemek a práci u mnoha rodin. A jako Maria s vírou říkejme: už nemají víno.

Jako služebníci na slavnosti přinášejme, co máme, jakkoli se to může zdát málo. Stejně jako oni nemějme strach „přiložit ruku k dílu“, a naše solidarita a zasazení o spravedlnost ať je součástí tance a zpěvu, který můžeme zanotovat svému Pánu. Využijme také příležitost osvojit si a vstřebat hodnoty, moudrost a víru, jež migranti nesou s sebou. Neuzavírejme se před těmito džbány naplněnými moudrostí a dějinami, které přinášejí ti, kdo do tohoto kraje neustále proudí. Nepřipravujme se o všechno to dobré, co nabízejí.

A dovolme Ježíši, aby dokončil tento zázrak, proměnil naše komunity a naše srdce na živé znamení Svojí přítomnosti, která je radostná a oslavující, neboť jsme zakusili, že Bůh-je-s-námi a naučili jsme se Jej přijímat mezi sebe. Radost a slavnost se šíří a nabádá nás, abychom nikoho nevylučovali před hlásáním této dobré zvěsti. Všechno, co je z naší kultury původní, máme sdílet se svojí tradicí a dávnou moudrostí předků, aby se ten, kdo přichází, setkal s moudrostí. Toto je slavnost. Toto je voda proměněná ve víno. Toto je zázrak, který koná Ježíš.

Maria, která je v tomto požehnaném severní kraji vzývána pod různými tituly, ať nadále šeptá svému Synu Ježíši: »Už nemají víno«, a my nadále ztělesňujme její slova: »Udělejte všechno, co vám řekne«.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.18 Tisková konference s papežem Františkem při návratu z Peru
21.1.18 Nebeské království je mezi námi, tam kde máme trochu soucitu
21.1.18 Papež František v Peru - 3. den
20.1.18 Papež František v Peru - 2. den
20.1.18 Mlčení je silou naděje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti