Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

17.1.2018 

Násilí zfalšuje i tu nejspravedlivější kauzu

Homilie papeže při mši sv. 17. ledna, Maquehue v Temuco - Chile

Česká sekce RV

Mari, Mari – Dobrý den!“

Küme tünngün ta niemün – Pokoj vám“ (Lk 24,36).

Děkuji Bohu, že mi umožnil navštívit tento krásný kout našeho kontinentu, Araukánii, zemi, kterou Stvořitel požehnal úrodností rozlehlých zelených plání a lesů, tvořených impozantními araukáriemi. Gabriela Mistralová věnovala pátý chvalozpěv tomuto chilskému kraji, jeho majestátním zasněženým vulkánům, jezerům a řekám kypícími životem. Tato scenérie nás pozvedá k Bohu a je snadné spatřovat v každém stvoření Jeho ruku. Mnohé generace mužů a žen s vroucí vděčností chovaly a chovají lásku k této zemi. Chci se zvláště pozastavit a pozdravit příslušníky lidu Mapučů, jakož i další domorodá etnika, která žijí v těchto jižních krajích: Rapanui z Velikonočního ostrova, Aymara, Kečua a Atacama a mnohá další.

Tato země, díváme-li se očima turistů, nás uchvacuje, ale potom jdeme dál jako předtím. Pokud se však skloníme k její půdě, uslyšíme zpěv: „Arauco trpí bolestí, o níž nemohu mlčet: jsou to staleté nespravedlnosti a všichni vidí, že jsou páchány“ (Violeta Parra, Arauco tiene una pena).

V kontextu díků za tuto zemi a její lid, ale i v kontextu utrpení a bolestí slavíme eucharistii. Činíme tak na tomto letišti v Maqueque, kde došlo k těžkému porušování lidských práv. Obětujeme tuto bohoslužbu za všechny, kdo trpěli a zemřeli, a za ty, kdo denně nesou na svých bedrech tíži mnoha nespravedlností. Ježíšova oběť na kříži se obtížila veškerým hříchem a bolestí našich národů, bolestí, volající po vykoupení.

V evangeliu, které jsme slyšeli, Ježíš prosí Otce, »ať všichni jsou jedno« (Jan 17,21). V rozhodující chvíli svého života se zastavuje a prosí o jednotu. Jeho srdce ví, že jedno z nejhorších nebezpečí, které doléhá a dolehne na Jeho lid a celé lidstvo, bude rozdělení a konflikt, útisk jedněch druhými. Kolik jen zbytečně prolitých slz! Chceme si dnes přisvojit tuto Ježíšovu modlitbu, chceme s Ním vstoupit do zahrady bolesti i se svými bolestmi, abychom spolu s Ježíšem prosili Otce, ať jsme i my jedno. Nedovolme, aby nás přemohl konflikt či rozdělení.

Tato jednota, o niž prosil Ježíš, je darem, o který je třeba naléhavě žádat pro dobro naší země a jejích dětí. A je třeba se mít na pozoru před možnými pokušeními, která se mohou objevit a „otrávit kořen“ tohoto daru, který nám chce Bůh věnovat a kterým nás zve, abychom byli autentickými protagonisty dějin. Jaká jsou tato pokušení?

1. Falešná synonyma
Jedním z hlavních pokušení, kterým je třeba čelit, spočívá ve směšování jednoty s uniformitou. Ježíš nežádá svého Otce, aby všichni byli stejní, identičtí. Jednota se totiž nerodí, ani nezrodí z neutralizace či zamlčování rozdílů. Jednota není imitace, ani násilná integrace a ani harmonizovaná marginalizace. Bohatství země se rodí právě z toho, že každá z jejích složek umí sdílet svoji moudrost s těmi druhými. Není a nebude to dusivá uniformita, způsobená obvykle převahou a mocí silnějšího, ba ani separace, neuznávající dobrotu druhých. Jednota, o kterou žádal a kterou daroval Ježíš, uznává to, co je povolán každý národ a každá kultura přinášet této požehnané zemi. Jednota je smířená různost, která netoleruje legitimizaci osobních či kolektivních nespravedlností ve svém jménu. Potřebujeme bohatství, které může nabídnout každý lid, a musíme odložit logiku, která se domnívá, že existují nadřazené a méněcenné kultury. Pěkný chamal (plášť) vyžaduje tkalce, kteří znají umění, jak sladit různé materiály a barvy, a kteří dovedou dát čas každé věci a každé fázi. Může být imitován průmyslově, ale všichni poznáme, že jde o uměle zhotovený oděv. Umění jednoty požaduje a vyžaduje autentické řemeslníky, kteří dovedou sladit rozdíly v „laboratoři“ vesnic, ulic, náměstí a krajin. Není to umění vzniklé u psacího stolu nebo jen dokumentované. Jde o umění naslouchat a uznávat. V tom je zakořeněna jeho krása a také jeho odolnost proti plynutí času a nepohodě, jimž musí čelit. Jednota, kterou naše národy potřebují, vyžaduje naše naslouchání, ale především uznání, což neznamená jen, „abychom získávali informace o druhých [...] ale přijímali to, co v nich Duch zasel jako dar, který je určen také nám“ (Evangelii gaudium, 246). To nás vede na cestu solidarity jakožto způsobu, kterým se spřádá jednota a vytvářejí dějiny; solidarity, která nás přiměje říci: potřebujeme se navzájem ve svých rozdílech, aby tato země zůstala krásnou. Je to jediná zbraň, kterou máme proti „deforestaci“ naděje. Proto prosíme: Pane, učiň z nás tvůrce jednoty.
Další pokušení může vzejít z uvažování o tom, jaké jsou zbraně jednoty.

2. Zbraně jednoty
Jednota, má-li být postavena na uznání a solidaritě, nemůže kvůli svému cíli akceptovat jakýkoli prostředek. Existují dvě formy násilí, které namísto toho, aby posunuly procesy sjednocení a smíření, jsou jejich ohrožením. Za prvé si musíme dát pozor na vypracovávání „krásných“ smluv, které nikdy nebudou konkretizovány. Krásná slova a schválené projekty, které jsou sice nezbytné, ale nikdy nejsou konkretizovány, povedou nakonec k tomu, že „to, co se píše rukou, smaže se loktem“. Také toto je násilí, které maří naději.

Za druhé je nezbytné přesvědčení, že kultura vzájemného uznání nemůže stát na násilí a ničení, za něž se nakonec platí lidskými životy. Nelze požadovat uznání rozdrcením druhého, protože tak násilí a rozdělení jenom narůstá. Násilí vyvolává násilí, ničení zvětšuje rozkol a separaci. Násilí nakonec zfalšuje i tu nejspravedlivější kauzu. Proto odmítáme ničivé násilí v obou jeho formách.

Takové postoje jsou jako sopečná láva, která všechno zničí, všechno spálí a nechává za sebou jenom spoušť a zmar. Proto řekněme důrazně: Pane, učiň z nás tvůrce Tvé jednoty. Usilujme tedy neúnavně o dialog k jednotě.

My všichni, kteří jsme do jisté míry lidmi uhnětenými z prachu hlíny (Gn 2,7), jsme povoláni žít dobře (Küme Mongen), jak podotýká prastará moudrost mapučského lidu. Je před námi cesta a je třeba se jí naučit. Küme Mongen, tato niterná touha prýští nejenom z našich srdcí, ale rozléhá se jako volání a zpěv po celém stvoření. Proto, bratři, pro potomky této země, pro potomky jejich potomků, řekněme spolu s Ježíšem Otci, ať jsme také jedno: učiň z nás tvůrce jednoty.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.18 Tisková konference s papežem Františkem při návratu z Peru
21.1.18 Nebeské království je mezi námi, tam kde máme trochu soucitu
21.1.18 Papež František v Peru - 3. den
20.1.18 Papež František v Peru - 2. den
20.1.18 Mlčení je silou naděje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti