Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

14.10.2017 

Papež: Život křesťana není jeho soukromé vlastnictví

Vatikán. Sobotní dopoledne patřilo Svatopetrské náměstí rozmanitým společenstvím zrozeným z charismatu sv. Vincence de Paul, iniciátora nového rozmachu charitativního působení církve v počátcích novověku. Přibližně 30 tisíc jejich členů, spolupracovníků a příznivců z celého světa si dvou hodinovým programem připomnělo letošní 400. výročí založení prvního charitativního sdružení zrozeného z této inspirace.

V první polovině 17. století dal sv. Vincenc ve Francii podnět ke vzniku četných místních charitativních sdružení a mnohé kongregace se k jeho odkazu přihlásily po jeho smrti. On sám zřídil Misionářskou kongregaci lazaristů (zkratka C.M.), jinak také vincentinů, kteří dnes působí v 86 zemích všech kontintentů. U nás sice tato mužská kongregace nemá vlastní organizační strukturu, avšak v několika českých farnostech pracují lazaristé ze Slovenska. Sv. Vincenc spolu se sv. Luisou de Marillac založili Kongregaci Dcer křesťanské lásky, které působí i v České republice. V naší vlasti vznikla později další kongregace nazvaná Milosrdné sestry sv. Vincence de Paul. Oběma se zkráceně říká vincentky.

Dopolední program vincentského jubilejního roku vyvrcholil setkáním se Svatým otcem, který poděkoval za čtyřsetleté trvání tohoto charismatu, o kterém v úvodu své promluvy poznamenal, že „vychází ze srdce a proto byl k této příležitosti na Svatopetrském náměstí umístěn relikviář s ostatky srdce sv. Vincence.“ Petrův nástupce shrnul vincentského ducha třemi slovy, jež jsou důležitá pro křesťanský život vůbec, totiž adorace, pohostinnost a pohyb.

Existuje bezpočet pobídek svatého Vincence k pěstování vnitřního života a modlitby, která očišťuje a otevírá srdce. Modlitba je pro něho podstata, nikoli pouhá povinnost a tím méně souhrn formulí. Modlitba znamená zastavit se před Bohem, setrvat s Ním a jednoduše se Mu svěřit. Nejčistší modlitba je taková, která dává prostor jenom Pánu, jehož chválí, nic víc, tedy adorace. Kdo ji objeví, stane se mu nezbytností. Je to čirá důvěrnost s Pánem, který dává pokoj a radost a odnímá životní starosti. Proto svatý Vincenc radil tomu, kdo se nacházel ve velkém tlaku, aby se odevzdal Bohu jednoduchým pohledem, nesnažil se hledat Jeho přítomnost smyslovým úsilím, ale svěřil se Mu. To je adorace: stanout před Pánem v úctě, klidu a mlčení, dát Mu prvenství a důvěřivě se odevzdat. A potom Jej prosit, aby Jeho Duch sestoupil k nám, a nechat svoje věci odejít k Němu. Takto mají místo v adoraci také lidé v nouzi, naléhavé problémy a tíživé situace.

Druhým slovem – pokračoval papež – je pohostinnost. „Když slyšíme toto slovo, napadne nás hned, že je třeba něco dělat. Pohostinnost je však něco hlubšího a znamená redukovat dimenze vlastního já, zkorigovat vlastní smýšlení, pochopit, že život není mým soukromým vlastnictvím a že čas nepatří mně. Je to pozvolný odstup ode všeho, co je moje: od svého času, svého odpočinku, svých práv, svého programu, své agendy.“

Přívětivý křesťan je pravým mužem či pravou ženou církve, protože církev je Matka a matka život přijímá a doprovází. A jako se syn podobá svým vzezřením matce, tak na sobě křesťan nese rysy církve. Opravdu věrným synem církve je ten, kdo vlídně a bez lamentování vytváří svornost, společenství a velkodušně rozsévá pokoj, i když není opětován.

Poslední slovem je pohyb. „Láska je dynamická – pokračoval papež František – a vychází ze sebe. Kdo miluje, nesedí v křesle, nečeká až přijde lepší svět, nýbrž s nadšením a jednoduše vstává a jde. Svatý Vincenc to řekl dobře: „Naším povoláním je tedy jít, nejenom do jedné farnosti, ba ani jen do jedné diecéze, nýbrž rozejít se po celé zemi. Proč? Zapalovat srdce lidí a činit totéž, co Boží Syn, který přinesl oheň na svět, aby vzplanul Jeho láskou.“

Drazí bratři a sestry, děkuji vám, že se ubíráte cestami světa, jak by to dnes žádal svatý Vincenc. Přeji vám, abyste se nezastavili, ale nadále se denně nechávali zdravě nakazit činorodou láskou, ochotou a svorností. Ze srdce žehnám vám a všem chudým, které potkáte. A prosím vás, nezapomeňte se modlit za mne.

Končil papež František svoji promluvu ke členům a spolupracovníkům institutů čerpajících z charismatu sv. Vincence de Paul.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti