Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

1.8.2017 

Pomozme migrantům u nich doma – ale jak?

Itálie. „Pomozme migrantům u nich doma“ – tento slogan sjednotil Itálii, která se denně potýká s přílivem stovek, ba tisíců afrických migrantů do svých přístavů. Misionář Papežského institutu zahraničních misií (PIME) a novinář o. Piero Gheddo se na svém blogu (Armagheddo) zamýšlí nad tím, jak by takový „Marshallův plán pro Afriku“ měl vypadat. Spojené státy americké v letech 1947-53 podpořily západoevropské země zničené válkou částkou 20 miliard dolarů, která jim byla navrácena s jednoprocentním úrokem. Podle washingtonského institutu Pew Research Center za padesát let africké nezávislosti (1960-2010) obdržel kontinent v rámci „rozvojových plánů“ 300 miliard dolarů, formou darů, rozvojové pomoci a financování. Proč tento nepoměr?, táže se katolický publicista. Evropské národy díky svým dějinám, kultuře a náboženství investované peníze zhodnotily prací a obnovou průmyslu, africké národy navzdory některým kladným hodnotám své kultury a historie nebyly na vlastní rozvoj připraveny. Západ zcela ignoruje kulturní, výchovné a náboženské faktory, které zakládají totožnost afrických národů a poskytují jim důvody k životu, a zaměřuje se výlučně na ekonomická a obchodní hlediska spolu s plundrováním přírodních zdrojů. Misionáři naopak zvažují čtyři zásadní důvody africké zaostalosti, vysvětluje o. Gheddo.

Prvním je animistické náboženství a kultura, které miliony Afričanů udržují v okovech pověrčivosti, tabu, obav ze msty a uhranutí a celoživotním uctívání duchů, které se leckdy projevuje násilím na osobách, které jsou údajnými nositeli zlých duchů. Jak upozorňuje italský kněz, první osobností na mezinárodní úrovni, která se o tomto svazujícím dědictví zmínila, byl Benedikt XVI. při své návštěvě Angoly v březnu roku 2009: „Mnozí (lidé) žijí ve strachu z neblahých duchů a mocností, od nichž se cítí ohrožováni. Takto dezorientováni docházejí až k tomu, že odsuzují děti z ulice i staré lidi, protože jsou prý čarodějové“ (21.3.2009), neváhal zdůraznit tento papež. Biskup jedné z angolských diecézí (mons. José Manuel Imbamba z Dundu) tehdy přivítal papežova slova, protože, jak prohlásil, se jedná o „problém, který dělí rodiny, plodí neznalost a brzdí osobní i společenský rozvoj“. Jeho výrok potvrzují nejenom bílí misionáři, kteří dokumentují dvojí život mnoha Afričanů, leckdy včetně pokřtených (Benvenuto Riva; Tu bianco, non puoi capire; Marna editore, Milano 2012). Kult duchů totiž přežívá spolu se vzděláním, moderním životem i vírou v Krista. Dokonce i nositel Nobelovy ceny Vidiadhar Naipaul (2001), deklarovaný nevěřící, prohlásil, že magické praktiky a pověrčivost jsou hlavní překážkou v rozvoji afrických národů ( The Masque of Africa ,2010), čímž si vysloužil kritiku evropské a severoamerické levice, poznamenává o. Gheddo.

Misionáři do tohoto pohanství, které zná jen dalekého, tajemného, nepoznatelného a mstivého Boha, vnášejí svobodu, radost, lásku a důvěru v Otce, který odpouští a vysvobozuje z každého strachu. „Z vlastní zkušenosti jsem přesvědčen“, napsal o. Giovanni de Franceschi (1941-2014), misionář na Pobřeží slonoviny a znalec jazyka baulé, „že největším přínosem nás, misionářů, k rozvoji Afriky, není ekonomická pomoc, školy nebo nemocnice (což jsou všechno nepostradatelné položky), nýbrž zjevení Boží lásky v Kristu Ježíši pro všechny lidi. Prvním skutečným krokem k rozvoji je vysvobození člověka z letité hrůzy a tyranie fetišů. My křesťané si nedokážeme uvědomit, že život afrického animisty už od dětství trvale spoutává strach. Mnohokrát jsem z úst dospělých, vzdělaných a psychologicky zralých lidí zaslechl obavu z urážky fetiše, po které bude následovat pohroma. Těmto lidem se žije velmi špatně, protože je zcela ochromuje psychologický teror“, uvádí dnes již zesnulý italský misionář (Cristo, la maschera, il tam-tam, Mondo e Missione, 1975). Podle jeho kolegy ze severního Kamerunu, o. Giovanniho Malvestía, však bude ještě dlouho trvat, než křesťanská kultura převáží nad pohanskou také u kandidátů kněžství. Jak podotýká rektor kamerunského semináře, bohoslovec z katolické rodiny přijal s mateřským mlékem víru, lásku k Bohu a důvěru v Jeho prozřetelnost, zatímco syna pohanské rodiny pokřtěného v patnácti letech nelze změnit za pár roků studia a seminární formace (z rozhovoru s Pierem Gheddem, 2008).

Mezi dalšími důvody africké nevyspělosti misionáři vypočítávají analfabetismus nejméně poloviny kontinentálního obyvatelstva, tribalismus a korupci veřejného života, a to až do nejnižší úrovně. Politická a jakákoli jiná veřejná moc je vnímána jako příležitost k sebeobohacení, popřípadě pomoci vlastní rodině, vesnici či etniku. Pojem obecného dobra se ve státech utvořených před pouhým stoletím, jejichž hranice navíc narýsovaly evropské vojenské mocnosti, utváří jen velmi pomalu. Rovněž v tomto ohledu otevírá evangelium srdce i mysl a přináší ducha odpuštění a míru. Misionáři působící v Guineji Bissau u kmene Felupů kupříkladu popisují vyřešení tribálních sporů a notné zlepšení situace felupských žen, které si jako křesťanky váží toho, že se o ně manžel stará také ve stáří i nemoci (Piero Gheddo; Missione Bissau, I cinquant´anni del Pime in Guinea Bissau, 1947-1997), EMI 2007).

Obsáhlý článek na svém blogu, ve kterém uvádí na scénu celou řadu dalších misionářských svědectví, uzavírá dlouholetý misijní žurnalista lapidárním konstatováním: Je zjevné, že africké národy, které konvertovaly ke Kristu, učinily obrovský skok na cestě směřující k míru a lidskému rozvoji. Pravým manuálem k překonání africké zaostalosti se tudíž stává Desatero a život Ježíše Krista, tedy evangelium. A právě jimi podle o. Piera Ghedda nejvíce pomůžeme africkým migrantům.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.12.20 Nové licitování o Afriku a její suroviny
4.5.20 Sestra Elisabetta: Hrozbou pro Čad je malárie, tuberkolóza a podvýživa
21.7.18 Povznést se nad etnické a kulturní rozdíly je možné
8.2.18 Uplynul rok od únosu kolumbijské misionářky v Mali
11.4.17 Nezaměstnaná západoafrická mládež je snadnou kořistí verbířů



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti