Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.2.2017 

Papež: Korupce ve Vatikánu? Spím klidně, potíže svěřuji lístečkům pod soškou sv. Josefa

Vatikán. Do života církve je potřeba důrazněji zavést rozlišování – řekl papež František při setkání s generálními představenými mužských řeholních společenství. Proběhlo sice už 25. listopadu loňského roku. Zápis rozhovoru s papežem však zůstal utajený. Teprve nyní se v italském deníku Corriere della Sera objevily jeho dlouhé fragmenty. Zítra, tedy v sobotu 11. února, jej v plném znění zveřejní jezuitský čtrnáctideník La Civiltà Cattolica..

František odpovídá na dotazy řádových představených. První se týkal tématu příští biskupské synody o mládeži a rozeznávání povolání. Papež poznamenal, že rozlišování je dnes příliš málo, zejména ve formaci ke kněžské službě. Vysvětlil, že rozlišovat znamená rozpoznávat Boží vůli uprostřed různých odstínů šedi každodenního života, ve shodě s učením evangelia.
V návaznosti na téma plánované synody se František podělil o své úvahy nad pastorací mládeže. Připomněl, že když byl mladý on, byla v módě setkání. „Nyní se už tak statické věci jako setkání neosvědčují. Při práci s mladými je potřeba dělat něco konkrétního, pracovat prostřednictvím lidových misií, sociální práce, pravidelného docházení za bezdomovci ... Mladí lidé nacházejí Pána v činnosti, a teprve po činnosti, přichází čas reflexe. Sama reflexe nepomáhá, protože to jsou pouze ideje“ – soudí František.

Další otázka se týkala krize povolání na Západě. Papež vyjádřil přesvědčení, že zcela jistě souvisí s demografickými problémy. „Je ale také pravda – dodal – že pastorace povolání neodpovídá očekávání mladých lidí.“ Přiznal také, že kromě úpadku řeholního života na Západě jej zneklidňuje „zakládání některých nových řeholních institutů, které vzbuzují určité obavy“. „Netvrdím, že by neměly povstávat nové řeholní instituty! To naprosto ne. Ale v některých případech si kladu otázku, co se to dnes děje. Některé z nich vypadají jako velká novinka, zdá se, že jsou výrazem velké apoštolské síly, mnohé přitahují, a pak ... ztroskotají. Někdy se dokonce ukáže, že se v jejich pozadí děly skandální věci...“ Jako pozitivní věc vidí papež František „nové malé fundace“, které pracují opravdu dobře. Jsou za nimi někdy skupiny biskupů, které je doprovázejí a zaručují jejich rozvoj. Do kontrastu k nim staví „jiná založení, která nemají charisma do Ducha svatého, ale vznikají na základě lidského charismatu, mají původ v charismatické osobnosti, která přitahuje díky svým fascinujícím lidským nadáním.. Některé jsou, abych tak řekl, „restauracionistické“. Zdá se, že dodávají jistotu, ale ve skutečnosti nesou pouze rigidnost. Když mi říkají, že nějaká kongregace přitahuje mnoho povolání, přiznávám, že mě to znepokojuje. Duch nepůsobí podle logiky lidského úspěchu, pracuje jiným způsobem. Říkají mi: je tu mnoho mladých a odhodlaných lidí, kteří se mnoho modlí a jsou velmi věřící. Já na to odpovídám: „Výborně, uvidíme, zda je to od Pána!“ Někteří z nich jsou pelagiáni: chtějí se vracet k askezi, pokání, působí jako vojáci připravení ke všemu, aby hájili víru a dobré mravy... ale pak vypukne nějaký skandál kolem zakladatele nebo zakladatelky... Ježíšův styl je ale jiný. Duch svatý působil hluk v den Letnic, to bylo na počátku. Ale obvykle příliš hluku nečiní, nese kříž. Duch svatý není triumfalista. Božím stylem je kříž, který neseme tak dlouho, dokud Pán neřekne „stačí“ – řekl papež.

Generální představení se Františka také zeptali, proč zvolil pro trojicí příštích Světových dnů mládeže mariánská hesla. Papež odvětil, že ho k tomu inspiruje Latinská Amerika, která je velmi mariánská. Varoval však, že jde o skutečnou Matku Boží. Ne takovou, která „je přednostou pošty a každý den posílá jiný list, ve kterém dává instrukce „dělejte to, či ono“. Pravá Matka Boží je ta, která rodí Ježíše v našem srdci, která je Matkou – dodal František.

Řeholníky rovněž zajímalo, jak si papež zachovává pokoj ducha. František vyznal, že tento pokoj ho provází už od konkláve. Připomněl, že na shromážděních, která volbě předcházela, se mluvilo o problémech ve Vatikánu a o reformách. „Všichni si je přáli. Ve Vatikánu je korupce. Ale já jsem klidný. Když nastane nějaký problém, napíšu lísteček sv. Josefu a vložím ho pod jeho sošku, kterou mám v pokoji,“ prozradil papež s tím, že tato figurka teď leží na matraci z papírků – a on sám spí dobře. Dodal nicméně, že před problémy se nesmí uhýbat. „ V církvi – řekl – jsou Ponciové Piláti, kteří si myjí ruce, aby měli klid. Ovšem představený, který si myje ruce, není otcem a nikomu nepomáhá“.

Papež František připomněl řeholníkům také nutnost prorockého postoje. Jeho radikalismus mají hledat u svých zakladatelů, kteří přijímali evangelium bez „zklidňujících přípravků“. Připomínají nám, že máme vyjít z pohodlí a bezpečí, ze všeho, co je v našem způsobu života světské – řekl papež František v rozmluvě s představenými mužských řeholních společenství.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.9.19 Papež ke karmelitánům: Buďte vnímaví k temným nocím lidstva
13.9.19 Hledat Boha a nechat se hledat Bohem, definoval papež augustiniánské charisma
12.9.19 Papež k bosým augustiniánům: Kořeny a tradice jsou zárukou budoucnosti
15.6.19 Papež: Nikdy neopovrhovat omezeními druhých
6.12.18 Svatý otec: Křesťan je dnes ohrožován stejně jako včera světem, ďáblem a tělem



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti