Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.1.2017 

Papež o řeholním životě: Žít podle logiky evangelia a nepodléhat mondénním kriteriím

Vatikán. Papež František se v den liturgické památky sv. Tomáše Akvinského setkal se členy Kongregace pro instituty zasvěceného života v rámci jejich pravidelného plenárního zasedání. Jeho tématem byla věrnost povolání k zasvěcenému životu a motivy vedoucí k odchodům. Zvolené téma, jak řekl papež v úvodu své promluvy, je důležité, protože věrnost je dnes vystavena zkoušce a statistiky svědčí o odlivu, který oslabuje zasvěcený život i samotný život církve. Mnoho je faktorů podmiňujících věrnost v naší době.

Prvním, který nepomáhá zachovávat věrnost, je sociální a kulturní kontext, ve kterém žijeme. Jsme totiž ponořeni do zlomkovité či provizorní kultury, podporující život podle daného menu a vytvářející nevolníky módních trendů. Tato kultura zavádí potřebu mít stále boční dveře otevřené pro jiné možnosti, živí konzumismus, opomíjí krásu jednoduchého a skromného života a nezřídka vyvolává velkou existenciální prázdnotu. Rozšířil se také silný praktický relativismus poměřující všechno měřítkem seberealizace, která je často cizí evangelním hodnotám. Žijeme ve společnosti, kde ekonomická pravidla nahrazují ta morální, diktují zákony a vnucují systém opor, jež jsou na úkor životních hodnot; společnosti, kde diktatura peněz a profitu prosazuje takovou životní vizi, která odepisuje toho, kdo se nevyplácí.

K tomuto sociálně-kulturnímu faktoru se řadí mnohé další – pokračoval papež. Jedním z nich je svět mládí, který je komplikovaný, ale i bohatý a podnětný. Nechybí velkodušná, solidární a aktivní mládež, ale také mezi mladými lidmi je mnoho obětí mondénní logiky, vedoucí ke hledání úspěchu za každou cenu, snadných peněz a snadných potěšení. Tato logika svádí mnoho mladých lidí. Tuto kulturu je třeba evangelizovat, pokud nechceme, aby jí podlehli.

Třetí podmiňující faktor vychází ze samotného prostředí zasvěceného života, kde kromě svatosti nechybějí ani určitá antisvědectví, která ztěžují věrnost. Jsou jimi rutina, ochabnutí, administrativní zatěž, vnitřní rozdělení, hledání moci – kariérismus, mondénní způsob řízení institutů, autoritativní uplatňování nebo naopak neuplatňování autority. Chce-li si zasvěcený život zachovat svoje prorocké poslání a svoji přitažlivost a nadále být školou věrnosti pro ty, co jsou blízko, i pro ty, co jsou daleko (srov. Ef 2,17), musí si zachovávat svěžest a novost ústředního postavení, které má Ježíš.

Povolání stejně jako sama víra je poklad, který nosíme v hliněných nádobách (srov. 2 Kor 4,7) – pokračoval dále papež František - a proto jej musíme opatrovat tak, jako se opatrují ty nejcennější věci, aby je nikdo nezcizil a jejich krásu nenahlodal zub času. Toto je úkolem každého z nás. Každý z nás je povolán s milostí Páně přijmout odpovědnost za vlastní lidský, duchovní a intelektuální růst a zároveň dbát o plamen svého povolání. To znamená, že musíme hledět na Pána, pozorně putovat podle logiky evangelia a nepodléhat mondénním kritériím. Velké nevěrnosti začínají u nepatrných odchylek a roztěkaností. Je třeba, abychom si osvojili pobídku svatého Pavla a probrali se ze spánku (srov. Řím 13,11).

Když mluvíme o věrnosti a odchodech, musíme položit velký důraz na doprovázení. A toto bych chtěl zdůraznit. Je nezbytné, aby zasvěcený život investoval do přípravy kvalifikovaných průvodců této služby. Charisma duchovního doprovázení - řekněme duchovního vedení - je laické. Mají jej i kněží, ale je laické. Často se mi stalo, že se mne řeholnice ptají, zda nevím o nějakém knězi, který by je mohl vést. Odpovídám jim: Copak nemáte v komunitě nějakou sestru, která by to mohla dělat? A většinou zjistí, že vlastně ano.

Duchovní vedení je nezbytné, pokračoval papež. Je obtížné setrvat ve věrnosti, když putujeme sami, anebo pod vedením bratří a sester, kteří nejsou schopni pozorného a trpělivého naslouchání anebo nemají odpovídající zkušenosti zasvěceného života. Potřebujeme mít bratry a sestry, kteří nabyli zkušenosti putování s Bohem, aby mohli konat to, co učinil Ježíš s Emauzskými učedníky: doprovázet na životní cestě ve chvíli dezorientace a znovu rozněcovat plamen víry a naděje Slovem a eucharistií (srov. Lk 24.13-35). Toto je delikátní a náročné poslání průvodce.

Nemálo povolání se ztratí kvůli nedostatku zdatných průvodců. My všichni, mladí i méně mladí řeholníci, potřebujeme vhodnou pomoc v daném lidském, duchovním i řeholním momentu svého života. Je třeba se rozhodně vyhnout jakékoli formě doprovázení, která by vytvářela závislosti, byla protektivní, kontrolovala anebo vedla k dětinskosti, nemůžeme však na této cestě zůstat sami. Je zapotřebí blízkého, častého a opravdu zralého doprovázení. To všechno slouží k zajištění neustálého rozlišování, jež vede k objevování Boží vůle a hledání toho, co je milé Pánu, ve všem, jak by řekl sv. Ignác - anebo slovy sv. Františka z Assisi – „abychom vždycky chtěli to, co se líbí Pánu“ (srov. Františkánské prameny 233). Rozlišování vyžaduje ze strany duchovního průvodce a toho, kdo je doprovázen, jemnou duchovní citlivost, umění stanout před sebou a před druhým sine proprio, s naprostým odstupem od předsudků či osobních nebo skupinových zájmů. Navíc je třeba připomenout, že v rozlišování nejde pouze o volbu mezi dobrem a zlem, ale mezi tím, co je dobré a co je lepší, mezi tím, co je dobré a co vede ke ztotožnění s Kristem.

Řekl Petrův nástupce v závěru své promluvy ke členům Kongregace pro instituty zasvěceného života.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.7.19 Kongregace pro zasvěcený život má nové členy, včetně sedmi žen
26.3.19 Propuštění z řeholní společnosti nastane také po roční absenci v komunitě
15.5.18 Instrukce Cor Orans: nové normy pro ženské kontemplativní komunity
10.1.18 Svatý stolec rozhodl o nucené správě společnosti apoštolského života Sodalitium Christianae Vitae
28.10.17 Petrův nástupce: Přítomnost sekulárních institutů ve světě je prorocká



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti