Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

1.10.2016 

Rozdělení mezi křesťany jsou tržné rány zasazené Ježíšovu tělu

Promluva římského biskupa v gruzínské patriarchální katedrále, Mccheta

Česká sekce RV

Svatosti,
Pane premiére, vážení představitelé a členové diplomatického sboru,
Drazí biskupové a kněží,
Drazí bratři a sestry,

Děkuji Bohu, že mohu svoji pouť do Gruzie završit usebráním v tomto posvátném chrámě. Tady chci také z hloubi poděkovat za přijetí, kterého se mi dostalo, za vaše dojemné svědectví víry, které mne velice povzbudilo, a za dobré srdce Gruzínců. Svatosti, přicházejí mi na mysl slova Žalmu: „Jak je dobré a jak milé, když bratři bydlí pospolu: jak nejlepší olej na hlavě“ (Žl 133,1-2). Nejdražší bratře, Pán nás obdařil radostí ze setkání a výměny svatého políbení, dal nám vonné pomazání svornosti a seslal nám i tomuto milovanému národu hojné požehnání na cestu.

Gruzínština má významově bohaté výrazy pro přátelství a blízkost mezi lidmi. Jeden takový ušlechtilý a ryzí termín vyjadřuje ochotu zastoupit druhého, postarat se o něho, vyslovit životem „chtěl bych být na tvém místě“: shen genatsvale. Sdílet ve společenství modlitby a v jednotě duší radosti i úzkosti, nést břemena jedni druhým (srov. Gal 6,2): kéž tento bratrský křesťanský postoj poznamená naši společnou cestu.

Tato velkolepá katedrála, která uchovává četné poklady víry a historie, nás vybízí, abychom se upamatovali na minulost. Je to více než nezbytné, protože „úpadek lidu začíná tam, kde se vytrácí paměť minulého“ (Ilja Čavčavadze, Lid a dějiny). Dějiny Gruzie jsou jako starobylá kniha, která na každé stránce vypráví o svědcích svatosti a křesťanských hodnotách, jež utvářely duši a kulturu této země. Tato ceněná kniha podává rovněž gesta velkorysé otevřenosti, pohostinnosti a integrace. To jsou nedocenitelné a stále platné hodnoty pro tuto zemi a pro celý region, poklady, které dobře vyjadřují křesťanskou identitu, která trvá, pokud má dobré základy ve víře a současně zůstává otevřená a ochotná, nikdy rigidní či uzavřená.

Křesťanské poselství, jak připomíná toto posvátné místo, bylo během staletí sloupem gruzínské identity, poskytovalo stabilitu uprostřed mnoha otřesů a - bohužel - nezřídka také tehdy, kdy byla tato země trpce odkázána sama na sebe. Pán však milovanou gruzínskou zemi nikdy neopustil, protože je „věrný ve všech svých slibech a svatý ve všech svých činech. Hospodin podpírá všechny, kdo klesají“ (Žl 145,13-14).

Jemná a soucitná blízkost Páně je tady reprezentována zejména znamením posvátné suknice. Tajemství této „nesešívané, v jednom kuse odshora až dolů setkané suknice“ (Jan 19,23), od začátku přitahovalo pozornost křesťanů. Antický otec, svatý Cyprián z Kartága, prohlásil, že v nesešívané Ježíšově suknici se ukazuje „pojítko svornosti, která neoddělitelně sjednocuje“, onu „jednotu, která sestupuje shůry, tedy z nebe a od Otce a absolutně ji nelze trhat“ (O katolické jednotě církve, 7). Posvátná suknice, tajemství jednoty nás vybízí, abychom zakoušeli velkou bolest nad rozděleními, ke kterým v průběhu dějin mezi křesťany došlo. Jsou to opravdové tržné rány, které byly zasazeny Pánovu tělu. „Jednota, která přichází shůry“, Kristova láska, která nás spojila a darovala nám nejenom svůj šat, ale samo své tělo, nás však zároveň podněcuje k upřímné činorodé lásce a vzájemnému porozumění, abychom tyto rány opět zacelili, oživováni duchem čirého křesťanského bratrství. To vše si zajisté žadá trpělivost, kterou kultivuje důvěra v druhého a pokora, avšak bez obav a malomyslnosti, v radostné jistotě, kterou nám umožňuje okoušet křesťanská naděje. Ta nás podněcuje věřit, že rozpory je možné uzdravit a překážky odstranit, vybízí nás, abychom se nikdy nezříkali příležitostí k setkání a dialogu a chránili a zdokonalovali společně to, co už existuje. Myslím například na probíhající dialog smíšené teologické komise a další plodné příležitosti k výměně.

Svatý Cyprián tvrdil, že „Kristova suknice, která je jediná, nerozdělená a z jednoho kusu, indikuje nerozdělitelnou svornost našeho lidu, nás, kteří jsme se oblékli v Krista“ (tamt. 195). Ti kdo byli pokřtěni v Krista, praví přece apoštol Pavel, byli oblečeni v Krista (srov. Gal 3,27). Proto navzdory našim omezením a nehledě na jakýkoli následný historický či kulturní rozdíl, jsme povolání být „jedno v Kristu Ježíši“ (Gal 3,28) a neklást na první místo nesoulad a rozdíly mezi pokřtěnými, protože je opravdu mnohem více toho, co nás pojí než dělí.

V této patriarchální katedrále přijímá mnoho bratří a sester křest, jehož gruzínský výraz dobře zachycuje novost života obdrženého v Kristu a poukazuje na osvícení, jež dává smysl všemu, neboť vyvádí z temnoty. V gruzínštině má stejný kořen také slovo výchova, která se tak těsně pojí ke křtu. Ušlechtilost jazyka tak přivádí k pojímání krásy křesťanského života, který je od počátku zářivý a zůstává takovým, pokud setrvává ve světle dobra a odmítá temnotu zla a pokud ve věrnosti svým kořenům neupadne do uzavřenosti, která život zatemňuje, nýbrž uchovává si ochotu přijímat, osvojovat si a být osvícen vším, co je krásné a pravdivé. Kéž je skvělost bohatství tohoto lidu poznávána a ceněna, abychom v rámci společného obohacování mohli ještě více sdílet poklady, které Bůh dává každému, a vzájemně si pomáhat k růstu v dobrém!

Ze srdce ujišťuji o své modlitbě za to, aby Pán, který všechno obnovuje (srov. Zj 21,5), na přímluvu svatých bratří Petra a Ondřeje, mučedníků a všech svatých, umožnil, aby rostla láska mezi věřícími v Krista i průzračné hledání všeho, co nás může sblížit, smířit a sjednotit. Kéž bratrství a spolupráce roste na všech úrovních, kéž nám modlitba a láska stále více umožňují přijímat upřímnou Pánovu touhu po všech, kdo v Něho věří, prostřednictvím apoštolů, kteří „jsou jedno“ (srov. Jan 17,20-21).

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.10.16 Náboženství ať jsou úsvitem pokoje
2.10.16 Papež v Gruzii a Ázerbájdžánu – 3. den
2.10.16 Ázerbájdžán – multikulturalismus a komplementarita kultur
1.10.16 Papež v Gruzii a Ázerbájdžánu – 2. den
30.9.16 Přirozený most mezi Evropou a Asií



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti