Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

30.9.2016 

Přirozený most mezi Evropou a Asií

Promluva papeže Františka na uvítanou v Gruzii, prezidentský palác v Tbilisi

Česká sekce RV

Pane prezidente,
Vážení představitelé,
Vážení členové diplomatického sboru,
Dámy a pánové!

Děkuji všemohoucímu Bohu, že mi daroval možnost navštívit tuto požehnanou zemi, místo setkání a živoucího sdílení kultur a civilizací, které již od dob svaté Niny na počátku 4. století nalezlo v křesťanství svoji hlubokou identitu a bezpečný základ svých hodnot. Jak prohlásil svatý Jan Pavel II. při návštěvě vaší vlasti: „Křesťanství se stalo semenem následného rozkvětu gruzínské kultury,“ (Promluva na uvítanou, 8. listopadu 1999) a toto sémě nadále přináší své plody. S vděčností si připomínám naše setkání ve Vatikánu minulý rok a dobré vztahy, které Svatý stolec a Gruzie vždy spojovaly, a upřímně děkuji Vám, pane prezidente, za vaše laskavé pozvání a srdečná slova, která jste mi adresoval na uvítanou jménem státních představitelů a gruzínského lidu.

Mnohasetleté dějiny vaší vlasti koření v hodnotách, které jsou výrazem vaší kultury, jazyka a jeho tradic, řadí tuto zemi plným právem, plodně a osobitě do kontextu evropské civilizace, a současně, jak je zřejmé z její zeměpisné polohy, je jakýmsi přirozeným mostem mezi Evropou a Asií, stěžejním bodem, který usnadňuje komunikaci a vztahy mezi národy a během staletí umožnil jak obchod, tak dialog a konfrontaci idejí a zkušeností odlišných světů. Jak s hrdostí praví vaše národní hymna: „Jak obraz svatý je má vlast [...] Jasných hor a dolin kraj, kde dlí i Stvořitel sám“. Vlast je jako posvátný obraz, který definuje její identitu, vykresluje její rysy a dějiny, zatímco hory, které se svobodně tyčí k nebi, aniž by byly nepřekonatelnou zdí, vytvářejí nádheru četných údolí, která rozlišují, spojují i vzájemně odlišují a přitom všechna solidarizují se společným nebem, které je přerůstá a chrání.

Pane prezidente, uplynulo dvacet pět let od vyhlášení samostatnosti Gruzie, která během tohoto období, když dosáhla znovu plné svobody, vytvořila a upevnila svoje demokratické instituce a snažila se zaručit co možno nejvíce inkluzivní a autentický rozvoj. To všechno nikoli bez velkých obětí, které lid odvážně podstupoval, aby zajistil vytouženou svobodu. Doufám, že tato mírumilovná cesta a rozvoj bude pokračovat spolu se solidárním nasazením všech složek společnosti tak, aby vznikly ony podmínky stability, rovnosti a respektování zákonnosti, které usnadní růst a rozšíří příležitosti pro všechny.

Tento autentický a trvalý pokrok je nutně podmíněn předchozí mírumilovnou koexistencí všech národů a států tohoto regionu. To vyžaduje šíření citů vzájemné úcty a ohledů, které nemohou nedbat na nároky svrchovanosti každé země v rámci mezinárodního práva. Za účelem nastoupení cest vedoucích k trvalému míru a opravdové spolupráci je třeba si uvědomit, že relevantní principy rovných a stabilních vztahů mezi státy slouží konkrétnímu, řádnému a mírumilovnému soužití mezi národy. Zdá se, že na příliš mnoha místech země převládá logika, která komplikuje udržování legitimních růzností a sporů, které vždycky mohou nastat, v rámcích konfrontace a civilizovaného dialogu, kde by převládaly rozum, umírněnost a odpovědnost. To je tím nezbytnější v nynější době, kdy nechybějí také násilné extrémismy, které manipulují a znetvořují principy občanské a náboženské povahy, aby je podrobily temným plánům nadvlády a smrti.

Je zapotřebí, aby všem ležel na srdci především osud lidské bytosti v její konkrétnosti a všichni se všemožně a trpělivě snažili předcházet vyústění divergencí v násilí, jež nutně působí člověku i společnosti enormní zkázu. Jakákoli etnická, jazyková, politická či náboženská odlišnost namísto toho, aby byla užívána jako záminka k přetvoření divergencí v konflikty a konflikty v nekonečné tragédie, může a má být pro všechny zdrojem vzájemného obohacení ku prospěchu obecného dobra. Vyžaduje to, aby každý mohl plně zužitkovat vlastní specifika a především měl možnost žít v míru ve své zemi nebo se svobodně vrátit, pokud byl z nějakého důvodu nucen ji opustit. Doufám, že zodpovědným veřejným činitelům bude situace těchto lidí nadále ležet na srdci a budou se zasazovat o nalezení konkrétních řešení i přes nevyřešené politické otázky. Je zapotřebí jasnozřivosti a odvahy, aby bylo uznáno autentické dobro národů a jeho rozhodné a rozvážné uskutečňování. Je nezbytné mít neustále na očích utrpení lidí, aby bylo možné postupovat s přesvědčením na této trpělivé a namáhavé, ale také vítězné a osvobodivé cestě budování pokoje.

Katolická církev, která je v této zemi po staletí přítomna a vyznačuje se zejména snahou o lidské povznesení a charitativním působením, sdílí radosti a obavy gruzínského lidu, přeje si přispívat k blahobytu a pokoji tohoto národa a aktivně spolupracovat s jeho představiteli a občanskou společností. Hluboce si přeji, aby nadále přispívala k růstu gruzínské společnosti díky společnému dosvědčování křesťanské tradice, která nás pojí, a jejímu nasazení ve prospěch nejnuznějších za pomoci nového a rostoucího dialogu se starobylou gruzínskou pravoslavnou církví a dalšími náboženskými komunitami této země.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.10.16 Náboženství ať jsou úsvitem pokoje
2.10.16 Papež v Gruzii a Ázerbájdžánu – 3. den
2.10.16 Ázerbájdžán – multikulturalismus a komplementarita kultur
1.10.16 Rozdělení mezi křesťany jsou tržné rány zasazené Ježíšovu tělu
1.10.16 Papež v Gruzii a Ázerbájdžánu – 2. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti