Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

24.6.2016 

Je třeba izolovat kohokoli, kdo používá náboženství k uskutečňování války

Promluva papeže Františka na setkání s občanskou společností Arménie, Jerevan

Česká sekce RV

Pane prezidente,
vážení státní představitelé,
vážení členové diplomatického sboru,
dámy a pánové!

Je mi velkým potěšením, že mohu být dnes tady a dotknout se půdy této tak drahé arménské země, navštívit lid starobylých a bohatých tradic, který svoji víru odvážně dosvědčil, hodně trpěl, ale vždycky se znovu zrodil.
„Naše tyrkysové nebe, průzračné vody, jezero světla, v létě slunce a v zimě severní vánek, tisíciletý kámen [...] knihy vyryté rydlem, které se staly modlitbou“ (Elise Ciarenz, Ódy na Arménii). Těchto několik silných obrazů, které nám nabízí váš slavný básník, do hloubi osvěcuje dějiny a přírodní krásy Arménie. Zachycují několika výrazy ozvěnu a intenzitu slavných a dramatických zkušeností lidu a jeho nezlomné lásky k vlasti.

Jsem vám hluboce vděčný, pane prezidente, za Vaše vlídná slova, která jste mi adresoval jménem vlády a obyvatel Arménie, a za příležitost, kterou jste mi svým laskavým pozváním poskytl oplátkou za svoji loňskou návštěvu ve Vatikánu, kdy jsem předsedal slavnostní bohoslužbě v bazilice sv. Petra spolu s Jejich Svatostmi Karekinem II., nejvyšším patriarchou a katholikem všech Arménů, a Aramem I., katholikem Kilíkie, a nedávno zesnulým Nersesem Bedrosem XIX., patriarchou Kilíkie, u příležitosti připomínky Metz Yeghérn – Velkého zla, které postihlo váš lid a přineslo smrt obrovskému počtu lidí. Ona tragédie, ona genocida byla bohužel začátkem tristního seznamu nezměrných katastrof minulého století způsobených scestnými motivacemi rasové, ideologické a náboženské povahy, zatemňujícími mysl trýznitelů až do té míry, že si usmysleli zničit celé národy. Je velice tristní, že velké mocnosti v tomto případě i v těch dvou ostatních odvrátily zrak jiným směrem.

Vzdávám hold arménskému lidu, který – osvícen světlem evangelia – i v nejtragičtějších momentech svých dějin vždycky našel v Kristově kříži a vzkříšení sílu zvednout se a důstojně pokračovat v cestě. To vyjevuje hloubku kořenů křesťanské víry a nekonečnost v ní obsaženého pokladu útěchy a naděje. Vidím-li na vlastní oči, jak neblahé výsledky přinesla nenávist, předsudky a bezuzdná žádost po moci, snažně si přeji, aby si lidstvo z těchto tragických zkušeností dovedlo vzít ponaučení, jednalo zodpovědně a moudře, a tak se vyhnulo opětovnému upadnutí do těchto hrůz. Ať se proto na všech stranách šíří úsilí, aby v mezinárodních sporech vždycky převažoval dialog, stálé a ryzí hledání míru, spolupráce mezi státy a ustavičná snaha mezinárodních organizací vytvářet klima důvěry umožňující dosažení trvalých dohod.

Katolická církev si přeje aktivně spolupracovat se všemi, kterým leží na srdci osudy civilizace a úcta k právům člověka, aby ve světě převážily duchovní hodnoty, a demaskovat ty, kteří pošlapávají jejich význam a krásu. V této souvislosti je životně důležité, aby všichni, kdo deklarují svoji víru v Boha, sjednotili svoje síly a izolovali kohokoli, kdo používá náboženství k uskutečňování plánů války, nadvlády a násilného pronásledování a účelově manipuluje svatým Božím jménem.

Zvláště křesťané, možná více než v době prvních mučedníků, jsou dnes na některých místech diskriminováni a pronásledováni jenom proto, že vyznávají svoji víru, zatímco příliš mnoho konfliktů v různých oblastech světa dosud nenalezlo pozitivní vyústění, působí zármutek, zmar a nucenou migraci celých populací. Je proto nezbytné, aby ti, kdo jsou odpovědni za osudy národů, odvážně a bez otálení iniciovali kroky vedoucí k ukončení tohoto utrpení a přijali za svoje primární cíle snahu o mír, obranu a přijetí těch, kdo jsou terčem agrese a persekucí, prosazení spravedlnosti a udržitelného rozvoje. Arménský lid prožil tyto situace v první osobě, zná utrpení a smrt, zná persekuce, uchovává ve svojí paměti nejenom minulé rány, ale také ducha, který mu pokaždé umožnil začít znovu. V tomto smyslu jej povzbuzuji, aby neopomíjel přispívat svým cenným přínosem do mezinárodního společenství.

Na letošní rok připadá 25. výročí nezávislosti Arménie. Je to šťastná shoda okolností a příležitost připomenout si dosažené cíle a vytyčit nové. Oslavy této šťastné okolnosti budou ještě významnější, budou-li pro všechny Armény, ve vlasti i v diaspoře, zvláštní chvílí usebranosti a koordinace energií za účelem posílení občanského a sociálního, rovného a inkluzivního rozvoje země. Jde o to nadále potvrzovat, že nebude nikdy odhlíženo od morálních imperativů rovné spravedlnosti pro všechny a solidarity se slabými a méně úspěšnými (srov. Jan Pavel II, Promluva na rozloučenou s Arménií, 27. září 2001). Dějiny vaší země jdou ruku v ruce s její křesťanskou identitou střeženou během staletí. Tato identita je daleka toho, aby odporovala zdravé laickosti státu, spíše ji vyžaduje, živí a usnadňuje všem členům společnosti účast na občanství, náboženskou svobodu a respektování menšin. Soudržnost všech Arménů a rostoucí úsilí o nalezení užitečných cest, jak překonat napětí ve vztahu s některými sousedními zeměmi, umožní snadněji realizovat tyto důležité cíle a zahájí novou epochu pravého znovuzrození Arménie.

Katolická církev, ačkoli má omezené lidské zdroje v této zemi, se raduje, že může přispívat k růstu společnosti, zejména pokud jde o aktivitu zaměřenou na ty nejslabší a nejchudší, na zdravotnickém a výchovném poli a v oné specifické oblasti, kterou je charita, jak dosvědčuje již dvacet pět let existující nemocnice Redemptoris Mater v Ashotzku, výchovný institut v Jerevanu, iniciativy Caritas Armenia a díla spravovaná řeholními kongregacemi.
Bůh ať chrání a žehná Arménii, zemi osvícenou vírou, odvahou mučedníků a nadějí, jež je mocnější než každá bolest.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.21 Papeže by chtěli všichni
8.2.21 Papež František k diplomatickému sboru: Mít na paměti přesažnou důstojnost člověka
9.1.20 Novoroční setkání papeže Františka s diplomatickým sborem: Naděje vyžaduje realismus
9.9.19 Idolatrická ekonomie potřebuje oběti lidských životů na oltáři spekulace a profitu
23.5.19 Papež k velvyslanců: Pozornost k nejzranitelnějším má jméno. Bratrství!



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti