Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

27.9.2008 

Benedikt XVI. přijal nového velvyslance ČR

Vatikán. Nový český velvyslanec u Svatého Stolce Pavel Vošalík dnes dopoledne předal pověřovací listiny Benediktu XVI. Papeže ujistil, že hodlá udělá vše nejen proto, aby vztahy České republiky a Vatikánu byly nadále dobré, ale aby získaly i novou dynamiku.

Připomněl také vztahy církve a České republiky v období komunismu a fašismu. ?Osud mé země byl zosobněn v životě Josefa kardinála Berana, jehož 120. výročí narození si zanedlouho připomeneme.? ?Roky utrpení, které náš národ zakusil a nedávno získaná svoboda nám připomínají naší zodpovědnost k veřejným záležitostem také mimo naši zem, připomínají nám, že sdílíme globální zodpovědnost,? ujistil nový velvyslanec o připravenosti České Republiky, jakožto člena mezinárodního společenství, pokračovat v boji proti chudobě, hladu a nákazám.

Ve své promluvě, v níž také několikrát citoval papeže Pavla VI., také neopomenul téma evropské integrace. ?Bez vědomí odkud jsme přišli, je velmi obtížné najít správný směr. Budoucí rozvoj Evropy je nemožný bez návratu ke kořenům naší kultury a civilizace a bez respektování křesťanských základů našeho ?společného domu.? V této oblasti se otevírá velký prostor pro komunikaci mezi Českou republikou a Svatým Stolcem, zvláště v rámci nadcházejícího předsednictví České Republiky Radě Evropské unie v roce 2009,? řekl nový velvyslanec u Svatého Stolce Pavel Vošalík, když předával své pověřovací listiny Benediktu XVI.

Benedikt XVI. na oplátku nového velvyslance ujistil o svých modlitbách za český národ. Ujistil jej, že církev si je vědoma výzev, kterým Evropa čelí při vytváření stabilnějšího mezinárodního společenství pro budoucí generace. České republice se předsednictvím Radě Evropské Unie brzy otevřou nové možnosti vlivu.Vytyčením jasných cílů a usnadnění zapojení ostatních členských států, dovolí během šestiměsíčního předsednictví, České Republice vykonávat silné vedení ve sdílené snaze o spojení jednoty a rozmanitosti, národní suverenity a společné aktivity a ekonomického rozvoje a sociální spravedlnosti, vyjádřil své přesvědčení Benedikt XVI. Svatý otec také ujistil, že pro vytvoření harmonické společnosti je nutná vzájemná spolupráce mezi rodinami, církevními společenstvími, školami, obchodem, veřejnými organizacemi a státními institucemi.

?Celá společnost má prospěch z toho, když je církvi dopřáno právo spravovat materiální i duchovní dobra, jež jsou potřebná pro její službu. Ve vaší zemi lze v této oblasti najít znamení pokroku, ale musí být učiněno víc. Jsem přesvědčen, že zvláštní komise ustanovená vládou a parlamentem pro řešení nejasněných otázek ohledně církevního majetku posune situaci vpřed a opravdu uzná schopnost církve přispívat k dobru republiky. Zvláště doufám, že to bude bráno v úvahu také při rozhodování o budoucnosti pražské katedrály, která stojí jako živý svědek bohatého kulturního a náboženského dědictví vaší země a svědčí o harmonickém soužití církve a státu,? řekl Svatý otec novému velvyslanci. Připomněl také dílo Charity v České republice, jejíž práci uvedl za příklad možného fungování vztahu mezi církví a státem. Neopoměl zmínit také mnohé české humanitární pracovníky působící v zahraniční.

V závěru své promluvy Benedikt XVI. také vyjádřil politování nad smrtí Ivo Žďárka, českého velvyslance v Pákistánu, který přišel o život při nedávném teroristickém útoku v Islamabádu.

Nový český velvyslanec u Svatého Stolce Pavel Vošalík získal v 80. letech doktorát práv na Karlově univerzitě v Praze. Po listopadu 1989 působil krátce na ministerstvu financí, poté na ministerstvu zahraničních věcí. V letech 1997 ? 2001 byl velvyslancem české republiky pro Jihoafrickou republiku, Namibii, Botswanu, Mauricius, Lesotho a Svazijsko. Po skončení této diplomatické mise byl náměstkem ministra zahraničních věcí pro mnohostranné vztahy, mimo jiné byl zodpovědný za vyjednání smlouvy se Svatým Stolcem, která pak nebyla ratifikována. Od roku 2004 byl velvyslancem České republiky v Kanadě.

(MaS)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti