Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.9.2004 

Jan Pavel II. dnes dopoledne blahoslavil v Loretu tři Služebníky Boží

Vatikán. Vítáme tě v Loretu ? tímto pozdravem přivítali členové Katolické akce Jana Pavla II., který se do této mariánské svatyně vrátil již po páté během 26 let svého pontifikátu. Po čtyřech dnech slavnosti, debat a modlitby zasedání Italské Katolické akce, tisíce poutníků z Itálie i z různých koutů Evropy naslouchalo dnes dopoledne slovům Svatého otce, který chtěl osobně povzbudit obnovu největšího laického sdružení italské církve. Na svoji 144. apoštolskou cestu v Itálii, jedinou v roce 2004, se ráno vydal z Castel Gandolfa vrtulníkem.

Na 200.000 věřících očekávalo na 16 ha rozlehlé pláni Montorso přílet Svatého Otce. Krátce po 7. hodině ráno byla přinesena v procesí socha P. Marie Loretánské, která jinak opouští basiliku pouze dvakrát do roka na krátká procesí v městečku Loreto. Doprovází ji příboje potlesku a volání Ave! Ave! Ave Maria! Vrtulník s Janem Pavlem II. na palubě nejprve obletěl celou pláň, a tak Svatý Otec zdravil poutníky zhora, a nato přistál na hřišti Střediska mládeže v Montorso, kde pak začínala mše svatá krátce po desáté hodině. Petrova nástupce přijal předseda poslanecké sněmovny Casini, ministr vnitra Pisanu, prefekt regionu Marche Vito D´Ambrosio a další místní představitelé. S Kristovým náměstkem koncelebrovalo asi 200 biskupů a kardinálů a přes 1.400 kněží. Na celé pláni převažovala oranžová barva baretů a batohů členů Katolické akce, neboť to byla hlavně jejich slavnost, jež vyvrcholila blahořečením členů Katolické akce Alberta Marvelliho, Piny Suriano a Pedra Tarrese.

Na začátku eucharistické slavnosti Jana Pavla II. uvítal arcibiskup Loreta, Angelo Comastri a poděkoval mu za to, že přišel a za jeho svědectví slovem i příkladem. Po evangeliu se ujal slova Svatý otec. Ve své homilii řekl:

1. ?Kdo může poznat Boží úmysly?? (Mdr 9,13). Otázka, kterou klade kniha Moudrosti, má jedinou odpověď: jen Syn Boží, který se stal člověkem pro naši spásu v panenském lůně Panny Marie, nám může zjevit plány Boha. Jen Ježíš Kristus ví, jaká je cesta k ?dosažení moudrosti srdce? (resp. žalm) a k získání pokoje a spásy.

Jaká je tato cesta? Řekl nám to on sám v dnešním evangeliu: je to cesta kříže. Jeho slova jsou jasná: ?Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem? (Lk 14,27).

?Nést kříž za Ježíšem? znamená být ochotní k jakékoliv oběti z lásky k němu. Znamená to nestavět nic a nikoho výše než jeho, ani drahé osoby, ani vlastní život.

2. Drazí bratři a sestry, sešli jsme se v této ?úžasné montorské kotlině?, jak ji charakterizoval arcibiskup Comastri, kterému ze srdce děkuji za milá slova přijetí. Spolu s ním zdravím přítomné kardinály, arcibiskupy a biskupy; zdravím kněze, řeholníky a řeholnice, zasvěcené osoby; a především zdravím vás, kteří patříte ke Katolické akci, kteří jste se - pod vedením generálního asistenta, mons. Francesca Lambiasiho a národní předsedkyně dr. Paoly Bignardi ? shromáždili tady, pod zrakem Panny Marie Loretánské, abyste obnovili svůj úmysl věrně následovat Ježíše Krista.

Vy to víte: následovat Krista je náročná volba. Ne náhodou Ježíš mluví o ?kříži? a dokonce upřesňuje: ?za mnou?. A to je veliký výrok: Kříž neneseme sami. Před námi jde On, ukazuje nám cestu světlem svého příkladu a silou své lásky.

3. Kříž přijatý z lásky vytváří svobodu. Zakusil to apoštol Pavel, ?stařec a nyní vězeň pro Krista Ježíše?, jako se sám charakterizuje v listu Filemonovi, ale vnitřně plně svobodný. Právě takový dojem máme z právě slyšeného úryvku: Pavel je v poutech, ale jeho srdce je svobodné, protože v něm přebývá Kristova láska. Proto může ze tmy žaláře, v němž trpí pro svého Pána, mluvit o svobodě příteli, který je mimo žalář. Filemon je křesťan z Kolos: na něho se Pavel obrací, aby osvobodil Onesima, který byl podle tehdejšího zákona otrokem, ale především bratrem, protože byl pokřtěn. Zřekl se druhého jako svého vlastnictví, aby ho daroval Filemonovi jako bratra.

Poučení, které pramení z této události je jasné: není větší láska než kříž; není opravdovější svoboda než láska; není plnější bratrství než to, které se rodí z Ježíšova kříže.

4. Z Ježíšova kříže se zrodili tři pokorní učedníci a heroičtí svědkové, kteří byli před chvílí blahoslaveni.

Pedro Tarrés i Claret, nejprve lékař a později kněz, se věnoval laickému apoštolátu mezi mladými Katolické akce v Barceloně a pak jako jejich asistent. Jako lékař se zvláště věnoval nejchudším nemocným s přesvědčením, že nemocný je obrazem trpícího Krista.

Když se stal knězem, neohroženě zastával úkoly své služby, vždy věrný závazku, který na sebe vzal v předvečer svého svěcení: ?Jedno si přeji Pane, abych byl knězem svatým, ať to stojí co to stojí?. S vírou a hrdinskou trpělivostí přijal těžkou nemoc, která byla příčinou jeho smrti v pouhých 45 letech. I přes veliké utrpení často opakoval: ?Jak dobrý je ke mně Pán! Jsem opravdu šťastný?.

5. Alberto Marvelli, mladý, silný a svobodný, velkorysý syn farnosti Rimini a Katolické akce, chápal celý svůj krátký 28-letý život jako dar Ježíšovy lásky pro dobro bratří. ?Ježíš mě obdařil svou milostí?, napsal si do svého deníku; ?vidím jen Jeho, myslím jenom na něho?. Pro Alberta bylo denní svaté přijímání středem jeho života. V modlitbě hledal inspiraci také pro své nasazení v politice, a byl přesvědčen, že je třeba plně žít jako děti Boží v dějinách, abychom z nich učinili dějiny spásy.

V těžkém období 2. světové války, která zasévala smrt a šířila násilí a hrozné utrpení, blahoslavený Alberto žil intenzívním duchovním životem, z něhož prýštila láska k Ježíšovi, která ho vedla k tomu, že neustále zapomínal na sebe a nesl kříž chudých.

6. Také blahoslavená Pina Suriano, která se narodila v Partinicu v diecézi Monreale, milovala Ježíše vroucí a věrnou láskou do té míry, že mohla upřímně napsat: ?Nedělám nic jiného, než že žiji pro Ježíše?. A s Ježíšem mluvila jako jeho nevěsta: ?Ježíši, chci být stále více tvoje. Ježíši chci žít a zemřít s tebou a pro tebe?.

Již jako mladá dívka byla členkou Katolické akce a později se stala farní asistentkou hnutí. V Katolické akci nacházela významné podněty pro lidský a kulturní růst v ovzduší intenzivního bratrského přátelství. Postupně v ní dozrávala jednoduchá a pevná touha zasvětit Bohu svůj mladý život jako nabídku lásky, zvláště za posvěcení a vytrvalost kněží. 7. Drazí bratři a sestry, přátelé Katolické akce, kteří jste se sešli v Loretu z Itálie, ze Španělska a z tolika částí světa! Dnes vám Pán, skrze událost blahořečení těchto tří Služebníků Božích, říká: Největší dar, který můžete dát církvi a světu je svatost. Kéž je ve vašich srdcích to, co je v srdci církve: aby mnozí muži a ženy naší doby byli získání pro Krista; aby jeho evangelium zářilo jako světlo naděje chudým, nemocným, hladovějícím po spravedlnosti; aby křesťanské komunity byly stále živější, otevřenější, přitažlivější; aby naše města byla pohostinnější a příjemnější pro všechny; aby lidstvo mohlo následovat cesty pokoje a bratrství.

8. Je úkolem vás, laiků, vydávat svědectví víry skrze ctnosti, které jsou pro vás charakteristické: věrnost a láska v rodině, pracovní kompetence, cílevědomost ve službě společnému dobru, solidarita v sociálních vztazích, tvůrčí přístup k dílům evangelizace a podpory člověka. Na vás čeká také abyste ukázali ? v úzkém spojení s pastýři ? že evangelium je aktuální a že víra neodcizuje věřícího dějinám, ale naopak, ponořuje ho do nich stále více.

Odvahu, Katolická akce! Pán ať vede tvou cestu obnovy! Kéž tě Neposkvrněná Panna Maria Loretánská doprovází láskyplnou něhou. Církev se na tebe dívá s důvěrou, papež tě zdraví, podporuje tě a ze srdce ti žehná.

Na závěr mše svaté Jan Pavel II. pronesl obvyklou úvahu před polední modlitbou Anděl Páně:

Drazí!

1. Na závěr této krásné slavnosti bych vám ještě jednou chtěl vyjádřit svoji radost, že jsem mohl být s vámi. Buďte vždycky otevření hlasu Pána. Jako On potřeboval fiat Marie, aby se stal člověkem, tak jeho evangelium potřebuje také váš souhlas, aby se stalo dějinami dnešního světa.

2. Zvláště zdravím poutníky z barcelonské arcidiecéze a diecéze Vic, které doprovází pan kardinál Ricardo María Carles, mons. Martínez Sistech, arcibiskup Barcelony, biskup Vicu a zdravím i ostatní katalánské biskupy. Nový blahoslavený je velkou poctou pro vaši zemi. Jeho osobnost, jako člověka, lékaře a kněze je zářivým příkladem pro křesťany naší doby. Srdečně zdravím poutníky ostatních španělských diecézí a Latinské Ameriky, kteří se společně se svými biskupy účastnili Světového kongresu Katolické akce. Katolická akce je a chce být školou, ve které se lze naučit plně žít pro Boha a následovat Krista jako jediného Pána našeho života.

3. Drazí bratři a sestry, rád bych vás vybídl, abyste obnovili své ANO, a k tomu vám dávám tři doporučení: první je ?kontemplace?: snažte se kráčet po cestě svatosti, s očima upřenýma na Ježíše, jediného Mistra a Spasitele všech.

Druhé doporučení je ?společenství?: snažte se šířit spiritualitu jednoty s pastýři církve, se všemi bratry ve víře a s dalšími církevními sdruženími. Buďte kvasem dialogu se všemi lidmi dobré vůle.

Třetí doporučení je ?poslání?: neste jako laici kvas evangelia do domů, do škol, na pracoviště a na místa odpočinku. Evangelium je slovo naděje a spásy pro svět.

Kéž vám Panna Maria Loretánská vyprosí věrnost vašemu povolání, velkorysost v plnění každodenních úkolů, nadšení ve vašem poslání, které vám církev svěřuje.

A po společné modlitbě Anděl Páně Svatý otec na závěr mše svaté všem udělil své apoštolské požehnání.

Jan Pavel II. se po společném obědě s kardinály a biskupy v nedalekém centru mládeže, které nese jeho jménoa po odpoledních setkáních s různými představiteli vrátil ve večerních hodinách vrtulníkem zpět do Castel Gandolfa.

Přeložil: Jiří Sýkora

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti