Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.11.2015 

Slovenští biskupové u papeže Františka

Vatikán. Přijímání migrantů, role laiků v církvi, pastorace rodin a mládeže, ale také jednota pastýřů a pastorace Romů, byly hlavními akcenty poselství, které papež František předal slovenským biskupům při jejich audienci v rámci návštěvy Ad limina Apostolorum. Papež se dnes setkal s 15 slovenskými biskupy (14 úřadujících a 1 emeritní). Jak se stalo zvykem, své oficiální poselství jim předal v písemné formě a vedl s nimi volnou rozpravu, která podle sdělení bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského trvala hodinu a půl. Předseda Konference biskupů Slovenska to řekl po setkání na tiskové konferenci, kde se jej novináři ptali také na záležitost emeritního arcibiskupa Roberta Bezáka. Jeho odpověď vám přinášíme:

Já sám - i na podnět svých spolubratrů biskupů - jsem položil Svatému otci otázku, zda pokládá za užitečné, abychom mluvili také o bolesti, kterou prožívala či prožívá katolická církev na Slovensku ohledně emeritního arcibiskupa Bezáka. Svatý otec byl velice ochotný a mluvil s velkou úctou poměrně dlouho na toto téma. Vysvětloval nám okolnosti. Řekl nám, jak se tímto případem zaobíral a studoval příslušnou dokumentaci. Zmínil také svoje setkání s otcem arcibiskupem Bezákem a povzbudil nás, abychom také my, když budeme mluvit do médií, zprostředkovávali především onu základní myšlenku, kterou při setkání s otcem arcibiskupem Svatý otec vyslovil, že totiž je připraven mu pomoci.

Na otázku novinářky ze Slovenské televize, zda to znamená, že mons. Bezák nechce přijmout pomoc, arcibiskup Zvolenský dodal: „Kladete mi otázku, kterou byste měli položit mons. Bezákovi.“

Svatý otec se v úvodu svého poselství slovenskému episkopátu věnuje migraci. Označuje ji za fenomén, který se stal znamením času, a který si žádá citlivý přístup a smysl pro spravedlnost. „Církev je povolána hlásat a dosvědčovat přijímání migrantů v duchu milosrdné lásky a v úctě k důstojnosti lidské osoby, při nezbytném zachovávání legality,“ píše František. Dále se vrací k jednomu ze základních témat svého pontifikátu, totiž k postoji otevřenosti a setkávání. Chválí zakotvenost slovenského národa v katolické tradici a dodává, že právě tato pevná kulturní identita jej má vést k širšímu dialogu na kontinentální a světové úrovni, kde se vede debata „o životně důležitých otázkách“, jako důstojnost lidského života a základní funkce rodiny.

Papež zmiňuje významnou roli laických věřících, povolaných vnášet evangelijní kvas do profánního prostředí, nevyjímaje politické procesy směřující k obecnému dobru. A vybízí slovenské biskupy také k docenění role laiků uvnitř církevní komunity.

Svatý otec se pochvalně vyjádřil o aktivitách na podporu rodiny a povzbudil k dalšímu pastoračnímu úsilí v této oblasti, jak na diecézní tak na národní úrovni. Zvláštní pozornost se má věnovat doprovázení neúplných rodin, zejména jsou-li ve hře děti. Nemenší pozornost má církev věnovat mládeži, kterou je třeba orientovat k setkání s živým Kristem. Navzdory svůdným nabídkám dnešní hedonistické společnosti se mladí nenechávají snadno odradit obtížemi a jsou připraveni nasadit bezvýhradně své síly, pokud se jim přeloží autentický smysl života – povzbuzuje papež slovenské biskupy a apeluje: „Potřebují proto z vaší strany jasné věroučné a morální ukazatele, aby mohli v lidské obci budovat obec Boží.“

Jak bývá zvykem při těchto příležitostech, klade Svatý otec pastýřům na srdce péči o kněze. Zmiňuje zejména přípravu programů trvalé formace v oblasti teologie, spirituality, pastorace a sociálního učení církve. Intelektuální připravenost se však musí snoubit se svědectvím života, vzájemného bratrství a s duchovním pokojem a horlivostí, kterou dává pouze trvalý vztah k božskému Mistrovi, dodává František.

V posledním z bodů svého poselství slovenským biskupům připomíná papež František pastoraci Romů, jako skupiny, která stále zůstává v jisté „sociální izolaci“.

Na závěr papež žádá biskupy, aby předali jeho pozdravy svým církevním společenstvím a zejména všem, kdo se v nich angažují v hlásání evangelia, a svěřuje pastorační starosti biskupů přímluvě P. Marie Sedmibolestné, patronce Slovenska.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.6.19 Australský episkopát: Musíme pochopit svoji nepatrnost a velikost Božího plánu
18.6.19 Angolští biskupové: Papež zná situaci v naší zemi
9.3.19 Papež František upřesňuje: Bůh dopouští mnohost náboženství
16.11.18 Chorvatští biskupové u papeže
10.11.18 Na jaře příštího roku navštíví papež Rumunsko



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti