Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

26.9.2015 

Nejenom udržovat instituce, ale otevřít se možnostem Ducha

Homilie papeže při mši, katedrála sv. Petra a Pavla - Filadelfie

Česká sekce RV

Dnes ráno jsem se trochu poučil o dějinách této nádherné katedrály. Dějinách, které jsou za jejími zdmi a vitrážemi. Líbí se mi však také, že dějiny církve v tomto městě a v tomto státě jsou dějinami, které nezahrnují pouze výstavbu zdí, ale také jejich boření. Jsou to dějiny, které vyprávějí o mnoha pokoleních katolíků, kteří se vydali na periferie vytvářet komunitu prostřednictvím bohoslužby, školství, charity a služby společnosti.

Tyto dějiny jsou patrné na mnoha svatyních, které povstaly v tomto městě, a v četných farních kostelech, jejichž zvonice promlouvají o přítomnosti Boha v našich komunitách. Je vidět v úsilí všech těch kněží, řeholníků a laiků, kteří se oddaně po staletí věnovali duchovním potřebám chudých, imigrantů, nemocných a vězněných. A je vidět ve stovkách škol, kde řeholní bratři i sestry učili děti číst a psát, milovat Boha a bližního, a přispívat jako dobří občané životu společnosti Spojených států. To všechno je obrovské dědictví, které jste obdrželi a které jste povoláni rozmnožovat a předávat.

Většina z vás zná příběh svaté Kateřiny Drexel, jedné z velkých světic, které vzešly z této místní církve. Když mluvila s papežem Lvem XIII. o nezbytnosti misií, tento velice moudrý papež se jí záměrně zeptal: „A ty? Co budeš dělat ty?“ Tato slova změnila její život, protože jí připomněla, že vlastně každý křesťan, muži či žena, obdržel silou křtu misijní poslání. Každý z nás musí odpovědět, jak nejlépe umí na Pánovo povolání vytvářet Jeho Tělo, církev.

„A ty?“ Chtěl bych zdůraznit dva aspekty těchto slov v kontextu našeho zvláštního poslání, jehož cílem je předávat radost evangelia a vytvářet církev jako kněží, jáhni nebo členové institutů zasvěceného života.

Ona slova „A ty?“ jsou v první řadě určena mladému člověku, mladé ženě se vznešenými ideály a změnila její život. Přiměla ji k přemýšlení o nezměrné práci, do níž je třeba se pustit, a umožnila jí uvědomit si, že je povolána něco v tom podniknout. Kolik mladých v našich farnostech a školách má tytéž ideály, tutéž velkodušnost a lásku ke Kristu a církvi! Ptám se vás: Vystavujeme je zkoušce? Dáváme jim prostor a pomáháme jim realizovat jejich poslání? Nacházíme způsob, jak sdílet jejich nadšení a jejich dary v našich komunitách, zejména prokazováním skutků milosrdenství a pozorností vůči druhým? Sdílíme svoji radost a svoje nadšení ve službě Pánu?

Jedna z velkých výzev církve v této chvíli je umožnit, aby ve všech věřících vzrůstal smysl pro osobní odpovědnost za poslání církve a uschopnit je k plnění této odpovědnosti jako učedníky-misionáře, jako kvas evangelia v našem světě. To vyžaduje kreativitu v přizpůsobení se měnícím se situacím a předáváním odkazu minulosti nejenom udržováním struktur a institucí, které jsou užitečné, ale především otevřením se možnostem, které nám dává objevit Duch, a předáváním radosti evangelia každý den a v každé fázi našeho života.

„A ty?“ Je příznačné, že tato slova řekl starý papež ženě, laičce. Víme, že budoucnost církve v rychle se měnící společnosti vyžaduje již nyní velice aktivní účast laiků. Církev ve Spojených státech se vždycky vyznačovala velkým nasazením v katechezi a ve školství. Naše dnešní výzva spočívá v tom, abychom na těchto pevných základech stavěli a nechali růst smysl pro spolupráci a spoluzodpovědnost v plánech našich farností a institucí. To neznamená zříkat se duchovní autority, která je nám svěřena, ale spíše rozlišovat a moudře doceňovat rozmanité dary, které Duch sesílá své církvi. Znamená to vážit si zvláště nezměrného přínosu, který do života našich komunit vnesly a vnášejí ženy, laičky i řeholnice.

Drazí bratři a sestry, děkuji vám za to, jak každý z vás odpovídá na Ježíšovu otázku, která inspirovala vaše osobní povolání: „A ty?“. Osvěžte radost onoho prvního setkání s Ježíšem a čerpejte z oné radosti obnovenou věrnost a sílu. Těším se, že s vámi budu trávit tyto dny a prosím vás, abyste můj srdečný pozdrav předali těm, kteří tady nemohou být s námi, zvláště četným kněžím a zasvěceným osobám, kteří jsou s námi spojeni duchovně.

Během těchto dnů Světového setkání rodin vás chci poprosit, abyste uvažovali zejména o naší službě rodinám, párům, které se připravují na manželství, a naší mládeži. Vím, že ve vašich místních církvích se dělá hodně pro rodiny a jejich potřeby podporováním jejich víry. Prosím vás, abyste se za ně vroucně modlili, stejně jako za rozhodnutí příští synody o rodině.

S vděčností za to všechno, co jsme obdrželi, a v bezpečné důvěře uprostřed svých potřeb, obraťme se k naší nejsvětější Matce Marii. Ať se přimlouvá svojí mateřskou láskou za církev v Americe, aby stále rostla v prorockém svědectví moci kříže jejího Syna a přinášela radost, naději a sílu našemu světu. Modlím se za každého z vás a prosím vás, abyste se modlili za mne.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.9.15 Papež v USA - neděle
27.9.15 Papež v USA - sobota odpoledne
26.9.15 Různá náboženství mají společně odporovat povrchnímu úsilí o jednotu
26.9.15 Papež v USA - pátek odpoledne a sobota dopoledne
25.9.15 Papež v USA - čtvrtek odpoledne a pátek dopoledne



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti