Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

4.7.2015 

Papež František: Jediným v církvi nepostradatelným je Duch svatý

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se v pátek v podvečer papež František setkal s italskou Katolickou charismatickou obnovou, která pořádala dnes na olympijském stadionu v Římě národní shromáždění. Shodou okolností proběhne podobná akce zanedlouho také u nás. Od 8. do 12. července se bude Katolická charismatická konference konat v Brně.

Náměstí sv. Petra zaplnilo včera asi třicet tisíc lidí. Samotnému setkání s papežem předcházel asi dvouhodinový program pod žhnoucím sluncem, takže déšť, který se kolem 18 hodiny přehnal Římem, byla pro účastníky příjemným osvěžením. Setkání se účastnili kromě tří kardinálů (Koch, Sandri a Bagnasco) také delegáti jiných církví: biskupové koptské a syrské pravoslavné církve (mons. El Soryani a mons. Eugenio Aydin), delegát anglikánského společenství (reverend David Moxon), švédský luteránský biskup (dr. Jonas Jonson) a kazatel z letničního společenství (Giovanni Traettino). Za přítomnosti Petrova nástupce společně zazpívali Andrea Bocelli, Noa, Don Moen a další umělci. Se svými osobními zkušenostmi s charismatickou obnovou se svěřili dva muži. Jeden z pamětníků vzniku charismatického hnutí před padesáti lety Vittorio Aliquo z Palerma, státní zástupce a člen útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který mimo jiné podepsal zatykač na jednoho z obávaných bossů italského podsvětí Toto Riinu. Po něm vystoupil sedmnáctiletý mladík ze Senigallie, který nastínil svůj úspěšný boj se závislostí na drogách.

Potom se ujal slova papež František, který přibližně v půl hodinové promluvě podal spatra historický nástin vzniku a účel charismatického hnutí. Navázal přitom na loňské setkání s charismatiky na olympijském stadionu. Připomněl také postavu belgického kardinála Leona Josepha Suenense, „velkého protektora charismatického hnutí“, který označil charismatickou obnovu označil za „příliv milosti“.

Papež Pavel VI. při mši v pondělí po Seslání Ducha svatého roku 1975 poděkoval kardinálu Suenensovi těmito slovy: »Ve jménu Páně vám děkuji, že jste charismatické hnutí přivedl do středu církve«. Nejde o nějakou pár let trvající novinku, charismatické hnutí má dlouhou historii. V homilii tehdy zmíněný kardinál řekl: »Kéž charismatická obnova jako taková jednoho dne zmizí a přetvoří se na letniční milost celé církve, aby byla věrna svému původu. Řeka musí zmizet v oceánu«. Pokud řeka přestane téci, zkazí se, a pokud Obnova, tedy tento proud milosti nevede do oceánu Boha, lásky Boží, pracuje jenom pro sebe a to není vlastní Ježíši Kristu, to je od zlého, od otce lži. Obnova tedy jde, přichází od Boha a jde k Bohu.

„Papež Pavel VI. tomu požehnal,“ řekl dále František a citoval slova kardinála Suenense: »První chyba, které je zapotřebí se vyhnout, je snaha zahrnout charismatickou obnovu v kategorii hnutí. Není to zvláštní hnutí, Obnova není hnutím v sociologickém smyslu, nemá zakladatele, není homogenní a obsahuje velkou šíři reality, je proudem milosti, obnoveným vanutím Ducha na všechny členy církve: laiky, řeholníky, kněze a biskupy. Je výzvou pro nás všechny. Ne že se někdo stává členem Obnovy, ale spíše se Obnova stává součástí nás, pokud přijmeme milost, kterou nám nabízí.«

Tady kardinál Suenens mluví o svrchovaném díle Ducha, který bez lidských zakladatelů vzbudil tento proud milosti roku 1967. Obnovení muži a ženy po přijetí milosti křtu Ducha svatého uvedli v život sdružení, komunity, formační a evangelizační školy, řeholní kongregace, ekumenické komunity a komunity věnující se potřebným.

Potom papež František připomněl pojem jednoty v různosti, který přibližoval na loňském setkání s charismatickou obnovou za pomoci obrazu orchestru.

V Evangelii gaudium jsem mluvil o kulové ploše a mnohostěnu. Nestačí mluvit o jednotě, není to jakákoli jednota. Není to uniformita na způsob kulové plochy, jejíž každý bod je stejně vzdálen od středu a mezi jednotlivými body není rozdílu. Vzorem je mnohostěn, ve kterém si všechny jeho části uchovávají svoji původnost. Jsou to charismata jednoty, ale jsou různá. Jednota v různosti. Toto rozlišení je důležité, protože mluvíme o díle Ducha svatého, nikoli o našem díle.

Z tohoto důvodu - pokračoval papež - nelze říkat, že my jsme proudem katolické charismatické obnovy, a vy nikoli, protože Duch vane kam chce.

Existuje, drazí bratři a sestry, jedno velké pokušení pro leadery - já preferuji spíše výraz služebníci. A toto pokušení služebníků přichází od démona. Je to pokušení uvěřit ve vlastní nenahraditelnost, a to v jakékoli pozici. Démon takové lidi vede k tomu, aby chtěli být těmi, kdo komandují, jsou středem, a tak postupně sklouzávají do autoritářství, personalismu a brání komunitám obnoveným v Duchu žít. Toto pokušení líčí určitou pozici jako věčnou, takže ti, kteří ji zastávají, se považují za nezastupitelné. Vede to k určité formě moci a nadřazování nad druhými. Mějme v tom jasno: jediným nenahraditelným v církvi je Duch svatý a Ježíš je jediný Pán! Ptám se vás: kdo je v církvi jediným nenahraditelným? (Přítomní odpovídají: Duch svatý!) A kdo je jediným Pánem? (Přítomní odpovídají: Ježíš!) Řekněme tedy, že Ježíš je Pán. Chvalme Pána Ježíše! (Přítomní volají: Ježíš je Pán!) Nejsou jiní!

„Je vhodné, aby všechny služby v církvi byly na dobu určitou, nikoli doživotně“ – řekl dále papež. „Tak je tomu v některých zemích, kde vládne diktatura. Ježíš však říká: »Učte se ode mne neboť jsem tichý a pokorný srdcem.« Zmíněné pokušení je tedy od ďábla a dělá ze služebníka pána. Zmocníš se nějakého společenství, skupiny a toto pokušení strhává do samolibosti... Kolik jen je pokušení, které působí bolest společenstvím, ohraničují prokazování dobra a činí z nich něco na způsob nevládních organizací. Promiňte mi, ale řeknu to: kolik jenom leaderů se naparuje? Moc přivádí k samolibosti! A dává ti pocit, že můžeš všechno. Můžeš sklouznout i do kšeftu, protože ďábel vždycky vstupuje skrze peněženky, to je jeho vstupní brána.“

Prožili jste zkušenost Obnovy. Sdílejte ji v církvi. Velmi důležitou službou, tou nejdůležitější, kterou lze v církvi prokazovat, je pomáhat Božímu lidu k osobnímu setkání s Ježíšem Kristem, který nás mění v nové muže a nové ženy. V malých, skromných skupinkách, které jsou účinné, protože v nich působí Duch svatý. Nehleďte tolik na pořádání velkých shromáždění, u kterých to často končí, ale na řemeslné vztahy plynoucí ze svědectví v rodině, v práci, v životě společnosti, ve farnosti, v modlitebních skupinách, se všemi. A tady vás prosím, buďte iniciativní při vytváření svazků důvěry a spolupráce s biskupy, kteří mají pastorační odpovědnost za vedení Kristova těla, včetně charismatické obnovy.

„Dalším silným znamením Ducha v charismatické obnově – pokračoval papež – je hledání jednoty Kristova těla. Vy charismatici jste obdrželi zvláštní milost, abyste se modlili a pracovali za jednotu křesťanů, protože tento proud milosti prochází všemi křesťanskými církvemi. Jednota křesťanů je dílem Ducha svatého a modlit se musíme společně.“
Kromě ekumenismu modlitby papež František poukázal na ekumenismus krve:

Víme, že když ti, co nenávidí Ježíše Krista, zabíjejí křesťana, neptají se jej předtím: »Ty jsi luterán nebo pravoslavný? Evangelikál, baptista nebo metodista?« - »Jsi křesťan.« - A setnou mu hlavu. Tihle se nemýlí, vědí, že je zde společný kořen, který nám všem dává život a kterým je Ježíš Kristus, a že nás Duch svatý vede k jednotě! Ti kteří nenávidí Ježíše Krista, vedeni Zlým, se nepletou, vědí a proto zabíjejí, aniž by kladli otázky.

Papež František mimo jiné povzbudil k organizování seminářů o životě v Duchu společně s ostatními křesťanskými charismatickými kruhy pro ty bratry a sestry, kteří žijí na ulici. „Také oni v sobě mají Ducha, který nabádá, aby někdo zvnějšku otevřel bránu,“ poznamenal papež, v úvodu jehož promluvy se rozpršelo:

Zdá se, že nyní déšť ustává. Skončilo horko. Pán je dobrý! Nejprve nám daroval teplo, potom hezkou sprchu! Je s námi! Nechávejte se vést Duchem svatým, tímto proudem milosti, který jde vpřed a stále hledá jednotu. Není jiný pán než ten Jediný. Kdo? (Přítomní odpovídají: Ježíš). Ježíš je Pánem. Charismatická obnova je letniční milost pro celou církev, souhlasíte?“ (Odpověď: Ano).

Tolik z promluvy papeže Františka, který se v pátek v podvečer setkal se 30 tisíci příznivci charismatické obnovy na Svatopetrském náměstí.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti