Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

26.5.2015 

Papež: Je těžké prokazovat dobro a neušpinit se

Vatikán. Křesťané mají být nakloněni těm, které je společnost náchylná marginalizovat. Ježíš se přibližoval marginalizovaným své doby a jedině tak se církev stává opravdovým společenstvím – upozornil papež v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Prvním kdo se s nimi špinil, byl Ježíš, když se přibližoval marginalizovaným svojí doby. Špinil si ruce, když se dotýkal malomocných, aby je uzdravil, a tomu učil církev, která „se bez tohoto přiblížení nemůže stát společenstvím“. Papež František zaměřil svoji homilii na protagonistu dnešního krátkého evangelia (Mt 8,1-4), tedy malomocného, který se odhodlal pokleknout před Ježíšem a požádat jej: »Pane, chceš-li, můžeš mě očistit«. A Ježíš se jej dotkl a uzdravil ho. „Tento zázrak – poznamenal papež – se udál před očima učitelů Zákona, pro které byl malomocný nečistým. Lepra byla totiž odsouzením na doživotí, a uzdravit malomocného bylo stejně obtížné jako vzkřísit mrtvého. A proto byli odsouváni stranou. Ježíš však marginalizovanému podal ruku a ukázal zásadní hodnotu slova „blízkost“.

Nelze vytvořit společenství bez přiblížení. Nelze tvořit mír bez sblížení. Nelze prokazovat dobro bez přiblížení. Ježíš mohl docela dobře říci: »Buď uzdraven!«. Nikoli. Přiblížil se a »dotkl se ho«, ba co víc! Ježíš sám se tím dotykem stal nečistým. A to je Ježíšovo tajemství: bere na sebe naši špínu, naši nečistotu. Pavel to říká dobře: »Ačkoli je roven Bohu, nelpěl na svém božství, ale sám sebe se zřekl« (srov. Flp 2,6). A Pavel jde ještě dále, když říká doslova: »stal se hříchem« (2 Kor 5,21). Ježíš se učinil hříchem. Ježíš se sám marginalizoval, vzal na sebe nečistotu, aby se přiblížil nám.

Evangelní úryvek zaznamenává také příkaz, který Ježíš adresoval uzdravenému malomocnému: »Ne abys někomu o tom říkal! Ale jdi, ukaž se knězi a obětuj dar, jak nařídil Mojžíš – jim na svědectví«. „To proto - dodal papež – že kromě blízkosti byla pro Ježíše zásadní věc také inkluze.

Často si myslím, že je - ne snad nemožné - ale velmi obtížné prokazovat dobro a neušpinit se. Ježíš se ušpinil. Přiblížením. A potom jde ještě dál a říká mu: »Jdi, ukaž se knězi a učiň to, co se má udělat, když je uzdraven malomocný«. Ježíš tak toho, který byl ze společnosti vyloučen, opět včleňuje do církve, do společnosti. Jako by říkal: »Jdi, aby všechno bylo, tak jak má být«. Ježíš nikdy nikoho nemarginalizuje. Nikdy. Marginalizuje sám sebe, aby začlenil marginalizované a uskutečnil inkluzi nás, marginalizovaných hříšníků, do svého života.

Papež pak poukázal na úžas, který Ježíš vzbuzoval svými slovy a svými gesty. „Kolik lidí jen následovalo Ježíše v té chvíli – dodal – a kolik jich v dějinách následuje Ježíše, protože žasnou nad tím, co říká!“

Kolik lidí se dívá zdálky a nechápe, nezajímá se. Kolik lidí hledí zdálky, ale se zlobou v srdci, aby Ježíše podrobili zkoušce, kritizovali Jej a odsoudili. A kolik lidí přihlíží zdálky, protože nemá odvahu, kterou měl on, ale touží se přiblížit! A tehdy podává Ježíš ruku jako první. Ne jako v tomto případě, ale svým bytím vztáhl ruku ke všem, stal se jedním z nás, jako my. Jako my hříšníci je hříšníkem, ale bez hříchu; je ušpiněn našimi hříchy. A to je křesťanská blízkost.

„Blízkost je krásné slovo,“ uzavíral František a vybídl ke zpytování svědomí: „Umím se přiblížit? Mám úmysl, sílu a odvahu dotknout se marginalizovaných? Tato otázka se týká také církve, farností, komunit, zasvěcených osob, kněží, všech“ – končil papež František dnešní kázání v Domu sv. Marty.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti